Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
01 Δεκ 2020
Οικονομία

Ντέισελμπλουμ: Δεν έχουμε κάτι καινούριο για το χρέος – Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος

geroun-nteiselmploum-pier-moskobisi-klaous-regklingk-eurogroupΤο μήνυμα για «περισσότερη πρόοδο» έστειλε στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία διεξήχθη στη Μπρατισλάβα.
Κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει τον ρυθμό υλοποίησης των προαπαιτουμένων, προκειμένου να εκταμιευτεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και να ξεκινήσει η β’ αξιολόγηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκκρεμεί μία σειρά ζητημάτων, η οποία θα πρέπει να κλείσει άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεσμεύτηκε πως η πλήρης υλοποίηση των προαπαιτούμενων είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων.
«Το καλοκαίρι έχει τελειώσει και τώρα, πρέπει να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος» σημείωσε και υπογράμμισε την ανάγκη «διατήρησης της εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο πλευρών.
Σχετικά με την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι «βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης», καθώς «αναπτύσσεται έστω και με μικρό ρυθμό». «Και αυτό είναι θετικό» πρόσθεσε, σχετικά.
Ερωτηθείς για το χρέος, ξεκαθάρισε ότι «σήμερα δεν είχαμε κάτι καινούριο», διαβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι «συνεχίζονται οι συζητήσεις, με την εποικοδομητική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Για το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ, παρότι έκανε λόγο για αρνητικό γεγονός, χαιρέτησε τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, σχετικά με την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στα στατιστικά στοιχεία. «Χρειαζόμαστε αυτή την αξιοπιστία» σημείωσε ενδεικτικά.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, χαρακτήρισε ως «επείγουσα ανάγκη» την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στον κλάδο των ιδιωτικοποιήσεων και της ενέργειας.
«Η ολοκλήρωση θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» συνέχισε, ενώ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ εξετάζει την υιοθέτηση μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να βελτιωθεί η προοπτική βιωσιμότητάς του.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής των προαπαιτούμενων δράσεων και ανέφερε ότι τα 2,8 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα έως τα τέλη Οκτωβρίου. «Ο ESM έχει εκταμιεύσει ήδη 7,5 δισ. ευρώ και απομένουν 2,8 δισ. ευρώ, η απελευθέρωση των οποίων θα εξαρτηθεί από τα προαπαιτούμενα» συμπλήρωσε.
Κάνοντας ειδική αναφορά στο χρέος, διαβεβαίωσε ότι «εργαζόμαστε σκληρά για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, εφαρμόζοντας την εντολή του Eurogroup».
«Υπάρχει πρόοδος, αλλά τα προαπαιτούμενα δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη» σημείωσε από την πλευρά της Κομισιόν, ο Πιερ Μοσκοβισί και συμπλήρωσε ότι «η δουλειά πρέπει να γίνει, καθώς πρόκειται για ζήτημα εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας».
Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε τη δέσμευση του κ. Τσακαλώτου ότι τα προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος και ανέφερε ότι «δεν πρέπει να δραματοποιούμε την κατάσταση, καθώς μπορούμε σύντομα να φθάσουμε σε συμφωνία».
Καταλήγοντας, γνωστοποίησε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εκκινήσουν οι προπαρασκευαστικές διεργασίες.
Πηγή: naftemporiki.gr

Related posts