Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Μαΐ 2022
Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Το 2018 η συζήτηση για το χρέος – Πρώτα εφαρμόστε το πρόγραμμα

Βόμβα του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών: Η συμφωνία προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τουλάχιστον δέκα χρόνια – «Την περίοδο του δημοψηφίσματος η ελληνική οικονομία επιδεινώθηκε δραματικά» – Χαρακτήρισε ένα Grexit ως τη χειρότερη απόφαση για Ελλάδα και ευρωζώνη

«Η προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας και η σταθερότητα στην εφαρμογή της. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά,ότι η συζήτηση για το χρέος δεν πρόκειται να ανοίξει το φθινόπωρο, αλλά μόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018». Αυτό ήταν το σαφές μήνυμα που απέστειλε προς την κυβέρνηση Τσίπρα ο πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στη Χάγη.

Ο κ. Ντάισεμπλουμ τόνισε με κάθε τρόπο ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν υπάρχει πολιτική σταθερότητα, αν δεν υπάρχουν πολιτικοί τριγμοί και φυσικά αν δεν υπάρξουν νέες εκλογές.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μείωσης του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% στο 2% κάτι που ζήτησε εμμέσως πλην σαφών και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι η συμφωνία προβλέπει πλεονάσματα 3,5% για τουλάχιστον δέκα χρόνια και μετά ενδεχομένως να υπάρξει σταδιακή μείωση τους στο 2,5%.

«Κάποιοι λένε ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξες οι εκτιμήσεις ή ότι είναι αδύνατον να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Αν το πρόγραμμα όμως τηρηθεί απόλυτα,τότε το 2018 θα έχουμε νέες συζητήσεις και το Eurogroup θα είναι ανοιχτό και για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα έλεγα στον φίλο μου Γιάννη Στουρνάρα να μην ανοίξουμε μια επικοινωνία που έχει ήδη κλείσει».

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Αναφορικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ο πρόεδρος του Eurogroup πέταξε την μπάλα στην Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι το Ταμείο όχι απλώς βρισκόταν στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, αλλά συνέβαλλε και σε αυτές. Και τελικά η κυρία Λαγκάρντ συμφώνησε στα συμπεράσματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυρία Λαγκάρντ μπορεί πλέον να ζητήσει από το ΔΣ του Ταμείου τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφορικά με την πιθανότητα περαιτέρω ενοποίησης της ευρωζώνης κάτι που ζητεί επιτακτικά ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε διαμετρικά αντίθετος από την Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να παραμείνουμε προς το παρόν σε ό,τι έχουμε επιτύχει στην ευρωζώνη και να αξιοποιήσουμε τα υπάρχοντα εργαλεία.

Μιλώντας για την περίοδο του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα ο κ. Ντάισλεμπλουμ χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Νάιτζελ Φάρατζ και άλλων αντιευρωπαίων πολιτικών, λέγοντας ότι λένε συνειδητά ψέμματα στους λαούς τους και ότι δεν είναι καθόλου ειλικρινείς με τις αποφάσεις είτε της ευρωζώνης είτε της ΕΕ. Ωστόσο δήλωσε ότι ποτέ δεν δέχτηκε την πιθανότητα Grexit, καθώς θα ήταν η χειρότερη απόφαση και για την ευρωζώνη και για την Ελλάδα.

«Την περίοδο του δημοψηφίσματος η ελληνική οικονομία επιδεινώθηκε δραματικά»

Αναφερόμενος στην περίοδο του ελληνικού δημοψηφίσματος, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι το καλοκαίρι του 2015 η ελληνική οικονομία εκείνη την περίοδο επιδεινώθηκε δραματικά, όλοι οι οικονομικοί δείκτες έπεσαν καθώς η κυβέρνηση έφερε για δημοψήφισμα μια συμφωνία η οποία ουσιαστικά δεν υπήρχε καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν.

«Η επιβολή των capital controls ήταν απόφαση της Ελλάδα σε συμφωνία με την Κομισιόν»

Ερωτηθείς από το protothema.gr για τα capital controls, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ήταν μια απόφαση που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση έπειτα από συμφωνία με την Κομισιόν -καθώς τα capilal controls παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ- και με την σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Αν με ρώτατε πότε θα αρθούν, δεν μπορώ να σας πω, δεν είναι απόφαση του Eurogroup» τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πηγή: protothema.gr

Related posts