Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους της Jeju Air ενημέρωσε τους επιβάτες ότι θα καθυστερήσουν μισή ώρα για να προσγειωθούν. Δεν έδωσε κάποια άλλη λεπτομέρεια για τα αίτια της καθυστέρησης. Λίγο αργότερα ξεκίνησε τη διαδικασία προσγείωσης στο διεθνές αεροδρόμιο Muan της Νότιας Κορέας.
Η πτήση 7C2216 της Jeju Air, με 181 επιβάτες, έβαινε προς το τέλος χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο πύργος ελέγχου προειδοποίησε τον κυβερνήτη ότι υπήρχαν σμήνη πουλιών στην περιοχή. Αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο όταν κοντά στο αεροδρόμιο υπάρχουν λίμνες.
Δύο λεπτά αργότερα, στις 8:59 π.μ., το πρωί της Κυριακής, ο πιλότος ανέφερε ότι χτύπησε πουλιά, πως αντιμετώπιζε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πως θα έκανε έναν γύρο πάνω από το αεροδρόμιο πριν προετοιμαστεί για δεύτερη προσπάθεια προσγείωσης. Ωστόσο δεν πρόλαβε.
Μόλις ένα λεπτό αργότερα, ο βετεράνος πιλότος –με σχεδόν 7.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του– πλησίαζε τον αεροδιάδρομο από την αντίθετη κατεύθυνση, από Βορρά προς Νότο. Και τρία λεπτά αργότερα, στις 9:03 π.μ., το αεροπλάνο προσέκρουσε σε μια τσιμεντένια κατασκευή και τυλίχθηκε στις φλόγες.
Από τη συντριβή του αεροσκάφους, σε σύνολο 181 επιβαινόντων, στην πλειονότητά τους πολίτες που επέστρεφαν στη χώρα από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Ταϊλάνδη, διασώθηκαν μόνο δύο αεροσυνοδοί. Πρόκειται για το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στο έδαφος της Νότιας Κορέας και το δεύτερο πιο θανατηφόρο παγκοσμίως μετά τη συντριβή της πτήσης 610 της Lion Air το 2018, όταν έχασαν τη ζωή τους και οι 189 επιβαίνοντες.
Νότια Κορέα: Τα τέσσερα δραματικά λεπτά πριν τη συντριβή-1
Ένα είναι το κεντρικό ερώτημα καθώς είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος: Τι συνέβη μέσα σε αυτά τα τέσσερα λεπτά, από την ώρα που ο πιλότος μίλησε για κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τη συντριβή του.
Πλάνα από την προσγείωση του Boeing 737-800 το έδειξαν να γλιστράει στον διάδρομο χωρίς να έχει αναπτυχθεί ο εξοπλισμός προσγείωσης. Καθώς κυλούσε με την «κοιλιά», τυλιγμένο σε σύννεφα σκόνης, καπνού και σπινθήρες, φαινόταν αδύνατο να επιβραδύνει πριν χτυπήσει πάνω στην τσιμεντένια κατασκευή 250 μέτρα μετά το τέλος του διαδρόμου.
«Βασικό ερώτημα είναι γιατί ο πιλότος βιαζόταν τόσο πολύ να προσγειωθεί», λέει ο Χουάνγκ Χο-γουόν, πρόεδρος της Κορεατικής Ενωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας, εξηγώντας ότι οι πιλότοι που σχεδιάζουν να κάνουν προσγείωση με την «κοιλιά», συνήθως προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, απορρίπτοντας καύσιμα εν πτήσει και δίνοντας χρόνο στο προσωπικό εδάφους να προετοιμαστεί για την έκτακτη ανάγκη.
Ο πιλότος της Jeju Air αποφάσισε ότι δεν είχε τόσο χρόνο, είπε ο Χουάνγκ. «Έχασε και τους δύο κινητήρες; Ήταν ανθρώπινο λάθος η απόφαση να προσγειωθεί τόσο βιαστικά;» αναρωτήθηκε.
Το μαύρο κουτί του αεροσκάφους έχει βρεθεί, αλλά επειδή έχει υποστεί μερική ζημιά θα χρειαστεί χρόνος για να ανασυρθούν τα δεδομένα από τις ηχογραφήσεις στο πιλοτήριο και άλλα δεδομένα της πτήσης που θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις.
Το αεροδρόμιο Muan έχει διάδρομο μήκους 2.800 μέτρων, αλλά όταν προσγειωνόταν η πτήση της Jeju Air είχε στη διάθεσή της μόνο 2.400 μέτρα, λόγω των κατασκευαστικών εργασιών που πραγματοποιούνταν για την επέκταση του διαδρόμου. Το αεροπλάνο έχασε επίσης τη συνηθισμένη ζώνη προσγείωσης και προσέγγισε από πιο μακριά κατά το μήκος του διαδρόμου από το κανονικό.
Το αεροπλάνο είχε τέτοια ταχύτητα που ξέφυγε από τον διάδρομο προσγείωσης και χτύπησε κατευθείαν σε μια κατασκευή από σκυρόδεμα που καλύπτεται από χώμα. Πρόκειται για κατασκευή με σκοπό να εγκατασταθεί εκεί η λεγόμενη κεραία εντοπισμού, η οποία βοηθά τον πιλότο να διατηρήσει τη σωστή διαδρομή προσέγγισης.
Σύμφωνα με αξιωματούχο, τέτοιες κατασκευές υπάρχουν και σε άλλα αεροδρόμια στη Νότια Κορέα, αλλά και στο εξωτερικό. Κατασκευάστηκε με βάση τους κανονισμούς, αλλά η κυβέρνηση θα διερευνήσει εάν οι κανόνες πρέπει να αναθεωρηθούν μετά τη συντριβή του αεροπλάνου της Jeju Air.
Ορισμένοι ειδικοί ανέφεραν ότι αν δεν υπήρχε αυτή η υποδομή από σκυρόδεμα ή αν η κεραία είχε εγκατασταθεί σε πιο εύθραυστο στήριγμα, ίσως να είχε αποφευχθεί η τραγωδία. Αλλά τόνισαν επίσης ότι το πρόβλημα του αεροπλάνου ξεκίνησε πριν τη συντριβή του.
Σύμφωνα με τον Παέκ Σουνγκ-Τζου, καθηγητή Δημόσιας Ασφάλειας στο Ανοιχτό Κυβερνοπανεπιστήμιο της Κορέας, «πρόβλημα στον κινητήρα δεν σημαίνει απαραίτητα πρόβλημα στο σύστημα προσγείωσης. Τα δύο δεν σχετίζονται απαραίτητα. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ότι συνέβησαν και τα δύο, αναγκάζοντας το αεροπλάνο να κάνει προσγείωση με την κοιλιά μέσα σε λίγα λεπτά».
Ακόμα και αν το αεροπλάνο είχε χάσει τον έναν κινητήρα από ένα χτύπημα πουλιών, ο πιλότος θα μπορούσε να λειτουργήσει με μια υδραυλική αντλία για να χαμηλώσει το σύστημα προσγείωσης με την ισχύ από τον άλλο κινητήρα, σύμφωνα με τον ειδικό στην αεροπλοΐα, Τζ. Γ. Σουνγκ.
Αλλά ακόμη και αν χαθούν και οι δύο κινητήρες, ο πιλότος θα μπορούσε να κατεβάσει χειροκίνητα το σύστημα προσγείωσης. Αλλά δεδομένου του βιαστικού τρόπου με τον οποίο ο πιλότος προσπάθησε να προσγειωθεί, μπορεί να μην είχε αρκετό χρόνο, είπαν οι επιστήμονες.
«Οι ερωτήσεις αυτές δεν θα απαντηθούν μέχρι να εξεταστεί ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης του αεροπλάνου», είπε ο κ. Γιουνγκ.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα εξετάσουν επίσης εάν η Jeju Air περιόρισε τα μέτρα ασφάλειας προσπαθώντας να μεγιστοποιήσει το κέρδος της. Η Jeju Air είναι η μεγαλύτερη από τις εννέα αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους της Νότιας Κορέας και είναι από τις πιο επιθετικές στην προσέλκυση επιβατών.
Πηγή: The New York Times