Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
23 Ιαν 2021
Πολιτισμός

Νίκος Αμοργιανός: ΕΝΑΣ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

Ο Νίκος Αμοργιανός είναι καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, Φωνητικής Αγωγής, Ορθοφωνίας και Τραγουδιού. Έχει διδάξει σε πολλά Ωδεία, ενώ από το 2002-2004 υπήρξε Ιδρυτής Μουσικής Σχολής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Καθηγητής στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Όπλων, λαμβάνοντας εύσημα από μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο.

Είναι παντρεμένος με την Καθηγήτρια Πιάνου και Ανωτέρων Θεωρητικών, Σόφη Τσάκαλου, και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Στέφανο και τον Χρυσόστομο.

 Διατελέσατε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού;

Από το 2011-2014 διετέλεσα Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πειραιά, είχα την πολιτική εποπτεία του Ληξιαρχείου και Δημοτολογίου, υπήρξα Γενικός Γραμματέας και Μέλος του Δ.Σ του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά, πολιτικός προϊστάμενος όλων των θεάτρων του Δήμου, ενώ υπήρξα και πολιτικός προϊστάμενος, ως Εντεταλμένος Αντιδήμαρχος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, με καλλιτεχνική και πολιτιστική δράση.

Ποιες άλλες δραστηριότητες έχετε;

Ο Νίκος Αμοργιανός με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Υπήρξα Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Παιδικής Χορωδίας του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος Πειραιώς (αφιλοκερδώς), διοργανώνοντας σημαντικές εκδηλώσεις και τραγουδώντας παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου.

Διετέλεσα Πρωτοψάλτης σε Εκκλησίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των Ιερών Μητροπόλεων Πειραιώς, Περιστερίου και Γλυφάδας.

Ο Νίκος Αμοργιανός με τον βραβευθέντα από το Art & Art Magazine Μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα
Ο Νίκος Αμοργιανός με τον βραβευθέντα από το Art & Art Magazine Μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κατσαρό και τον διεθνούς φήμης solist του κλαρίνου και βραβευθέντα από το Art & Art Magazine Βασίλη Σαλέα.

Έχω εκδώσει 16 cd βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής και 5 μουσικά βιβλία, ενώ έχω εμφανιστεί ως Τενόρος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Rigoletto του Verdi, Ηρώδειο, Παλαί ντε Σπορ Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς.

Έχω παρουσιάσει το καλλιτεχνικό μου έργο στα Μ.Μ.Ε. ANTENNA, ALPHA, STAR, ERT, σε Ρ/Σ και στον Ημερήσιο Τύπο.

Έχω συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες όπως: Μίμη Πλέσσα, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Βασίλη Σαλέα, Γλυκερία, Πέτρο Γαϊτάνο, Κώστα Καρρά, Σταύρο Ζαλμά, Μιμή Ντενίση.

Έχετε λάβει πολλές επαινετικές επιστολές

Ο Νίκος Αμοργιανός με τον βραβευθέντα από το Art & Art Magazine Μουσικοσυνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο

Έχουν εκφραστεί με επαινετικές κριτικές και επιστολές: Οι Πρόεδροι της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας, Οικουμενικοί Πατριάρχες και οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων, Αλεξανδρείας και Ρωσίας, οι Αρχιεπίσκοποι Αμερικής, Αυστραλίας, Καναδά, οι Πρέσβεις των Η.Π.Α. και Τουρκίας.

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;

Αυτό τον καιρό εκδίδω το πανελλήνιο συνδρομητικό περιοδικό Τέχνης και Πολιτισμού Art & Art Magazine. Μία άκρως δημιουργική ενασχόληση, αφού προβάλλει αφετέρου τις τέχνες και τον πολιτισμό, αλλά αναδεικνύει ταυτόχρονα και κάθε δημιουργική δράση συναδέλφων μουσικών, εικαστικών, ανθρώπων του θεάτρου, της εκκλησίας και γενικά όλων αυτών που αφήνουν το δικό τους καλλιτεχνικό και κοινωνικό στίγμα. Από 1η Ιανουαρίου 2020, Γενικός Διευθυντής είναι ο εθελοντής άνθρωπος του Πολιτισμού μας και διεθνούς φήμης Ιδιωτικός Ερευνητής Γεώργιος Τσούκαλης. Από κοινού λοιπόν και σε συνδυασμό με τους εκλεκτούς συνεργάτες μου, έχουμε θέσει τον εαυτό μας στην υπηρεσία του ευρύτερου οικουμενικού μας πολιτισμού. Γι’ αυτό το λόγο, όσοι εκ των φιλότεχνων συνανθρώπων μας, αλλά και Ελλήνων Ομογενών επιθυμούν είτε να αρθρογραφήσουν, είτε να προβάλλουν οιανδήποτε δράση τους, εκδήλωση, δεν έχουν από το να επικοινωνήσουν μαζί μας. artandartmagazine@gmail.com

Τι είδους βιβλία διαβάζετε; Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει;

Το τελευταίο τεύχος Δεκεμβρίου 2019 του Art & Art Magazine

Ο λιγοστός χρόνος που έχω να διαχειριστώ καθημερινά, δεν μου δίνει τη σημαντική αυτή πολυτέλεια που πολύ θα επιθυμούσα. Όμως, θα ήθελα να μοιραστώ με το αναγνωστικό σας κοινό ότι, είχα την ευκαιρία πριν λίγο καιρό να βρεθώ σε δύο ξεχωριστές παρουσιάσεις βιβλίων, που ομολογώ μού απορρόφησαν λίγο από τον δημιουργικό χρόνο μου και είμαι ευτυχής γι’ αυτό. Δύο σπάνια και ενδιαφέροντα πονήματα δύο εκλεκτών μου φίλων που μπήκαν στη ζωή μου – έτσι ξαφνικά!

«ΔΑΝΕΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ» και «ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΓΡΑΦΗ». Και τα ονόματα των δύο εκλεκτών συγγραφέων και δημοσιογράφων: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΛΟΥΜΙΔΑΚΗ και ΜΑΡΑ ΧΑΡΜΑΝΤΑ.

Με ενδιαφέρει κάποια στιγμή να καταγράψω τη δική μου πορεία, με λίαν ενδιαφέρουσες πτυχές που πραγματικά θα συζητηθούν πολύ. Μέχρι τώρα έχω συγγράψει πονήματα μουσικολογικού ενδιαφέροντος.

Ελλάδα και αξιοκρατία

Δεν πιστεύω δυστυχώς ότι, η «αξιοκρατία» στην Ελλάδα είναι κάτι που θα πρέπει να καμαρώνουμε. Διαχρονικά, έχουμε βιώσει όλοι στενάχωρες καταστάσεις και ίσως ένας από τους λόγους της «φυγής» των Ελλήνων, αλλά και των νέων ανθρώπων, δεν είναι μόνο η κρίση και η ανεργία, αλλά και η ΜΗ- ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ!

Τώρα, για το αν υπάρχει «σωτηρία», αυτό ας το απαντήσουν οι πολιτικοί μας με το χέρι στην καρδιά. Αν και διαβλέπω να υπάρχει ένα «φως» αισιοδοξίας στη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας μας.

Πνευματική φτώχεια

Ένα από τα 16 Cds του Νίκου Αμοργιανού, κυκλοφορηθέν από μεγάλη εφημερίδα των Αθηνών το 2015.

Επειδή η επαγγελματική μου βιοποριστική ενασχόληση είναι η ιδιότητα του εκπαιδευτικού μουσικού, διατηρώντας Μουσική Σχολή στην περιοχή του Πειραιά, έχω βεβαίως άποψη. Και η άποψή μου είναι ότι πράγματι υπάρχει πνευματική φτώχεια σε μεγάλη δυστυχώς μερίδα ανθρώπων. Αυτό έχει άμεση συνάρτηση με την έλλειψη Παιδείας που επικρατεί και βεβαίως έχει τεράστια ευθύνη η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τα Μ.Μ.Ε. και καθοριστικό ρόλο σαφώς έχει κι η ελληνική οικογένεια. Όμως, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει διαχρονικά η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ως θεοσύστατος πνευματικός οργανισμός – ως ΖΩΣΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΙΣΤΗ! Άρα κατ’ επέκταση, έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι και στο Έθνος και στην Οικογένεια ο κάθε τοπικός Επίσκοπος και Ιεράρχης ως Ποιμήν και φυσικά ο εκάστοτε Προκαθήμενος και Αρχιεπίσκοπος.

Τι αγαπάτε περισσότερο;

Αγαπώ τον Θεό, που καθημερινά αισθάνομαι έντονη την παρουσία Του και την στήριξή Του, τόσο σε εμένα προσωπικά, όσο και στην οικογένειά μου. Σαφώς αγαπώ τα παιδιά μου και την εκλεκτή σύζυγό μου, ενώ δεν θα μπορούσα να αφήσω εκτός συναισθημάτων την ιδιαίτερη ερωμένη μου, τη ΜΟΥΣΙΚΗ!

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας;

Ο Νίκος Αμοργιανός με την τιμηθείσα από το Art & Art Magazine δημοσιογράφο και συγγραφέα Κατερίνα Πλουμιδάκη και τον.Διευθυντή του περιοδικού και Ιδιωτικό Ερευνητή ΓιώργοΤσούκαλη.

Ο κάθε άνθρωπος έχει προικιστεί με ένα ή περισσότερα χαρίσματα από τον Δημιουργό Του. Αυτό που θεωρώ αφιλτράριστα σκεπτόμενος ως «δώρο», είναι η ειλικρίνεια! Ίσως και γι’ αυτό δεν κάνω για Πολιτικός… Το λέω γιατί διετέλεσα Αντιδήμαρχος Πειραιά και Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας σήμερα. Η πολιτική δε με εκφράζει. Δεν μπορώ να υποκρίνομαι, δεν μπορώ το ψέμα  και όπως λέει ο αδελφικός φίλος και συνεργάτης Γιώργος Τσούκαλης: «ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΤΙΣ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ!»

Ο Εκδότης του Art & Art Magazine και Μουσικός Νίκος Αμοργιανός.

 Αν η μοίρα σάς γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε;

Τίποτα! Έχω μάθει στη ζωή μου πλέον, όλα να τα αφήνω στα χέρια του Θεού! Τόσο απλά.

Τι συναίσθημα σας δημιουργεί η καθημερινότητα;

Το συναίσθημα της δημιουργίας, της δράσης και της προσφοράς!

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;

Τον νόμο της «Αγάπης»! Να αγαπάμε τον συνάνθρωπό μας, τον πλησίον μας και να μάθουμε στη ζωή μας να ταυτιζόμαστε με τον πόνο του άλλου, αλλά να χαιρόμαστε και με την ευτυχία του. Αυτό είναι το υπέρτατο αγαθό. Το σωτήριο! Αυτό που δίδαξε ο Χριστός δηλαδή πριν 2000 χρόνια. Όμως, επειδή η αγάπη δεν επιβάλλεται με νόμους, θεωρώ ότι κάποτε θα έπρεπε να υπάρξει ο νόμος της τιμωρίας σε όλους εκείνους που καταπατούν και προδίδουν την εμπιστοσύνη ενός λαού. Που προδίδουν το Έθνος, την Πίστη και τις συνειδήσεις μας!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τόσο εσάς κυρία  Πλουμιδάκη, όσο και τον «Εθνικό Κήρυκα», για την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους Έλληνες Ομογενείς μας και να καταθέσω ένα μικρό κομμάτι της ψυχής μου.

Related posts