Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Νοέ 2021
Πολιτισμός

Νικόλ-Άννα Μανιάτη: . Δεν υπάρχει τίμημα στην εκδίκηση, μόνο καταστροφή

 

Από τη Μαίρη Γκαζιάνη

 Σε νέα έκδοση κυκλοφόρησε το βιβλίο «Το τίμημα» της  αγαπημένης συγγραφέα χιλιάδων αναγνωστών Νικόλ-Άννας Μανιάτη. Με τον άμεσο και ειλικρινή τρόπο, στη χαρισματική γραφή της, προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό της κοινωνικά μυθιστορήματα που προκαλούν τις ανθρώπινες ευαισθησίες ακόμα και των πιο ψύχραιμων. «Δυστυχώς τα δράματα ζωής που διαδραματίζονται γύρω μας καθημερινά περνούν απαρατήρητα…» τονίζει η ίδια καθώς «Το τίμημα» βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

ΕΡ. Πρόσφατα επανακυκλοφόρησε σε νέα έκδοση το βιβλίο σας «Το τίμημα». Σε τι είδους τίμημα αναφέρεται;

ΑΠ. Στο Τίμημα της εξιλέωσης. Για να επέλθει η «κάθαρση» θα πρέπει αυτός που την αποζητά να πληρώσει το ψυχικό τίμημα της εξιλέωσης. Και είναι βαρύ, ειδικά όταν στην πορεία της ζωής του έχει επηρεάσει αρνητικά τις ζωές άλλων.

ΕΡ. Το βιβλίο σας αφορά πραγματικά γεγονότα ή αφορά εξ ολοκλήρου μυθοπλασία;

ΑΠ. Βασίστηκε σε πραγματικά, αυθεντικά γεγονότα, παραλλαγμένα για ευνόητους λόγους, και φυσικά μυθοπλασία για να γίνει ενδιαφέρον σαν ανάγνωσμα και να προβληματίσει. Δυστυχώς τα δράματα ζωής που διαδραματίζονται γύρω μας καθημερινά περνούν απαρατήρητα εκτός αν διανθιστούν με κάποιου είδους φανταστικά γεγονότα για να ελκύσουν το ενδιαφέρον.

ΕΡ. Στο εξώφυλλο απεικονίζεται μια νέα γυναίκα προφανώς απελπισμένη, κλεισμένη στον εσωτερικό κόσμο της. Πως κατέληξε εκεί;

ΑΠ. Το εξώφυλλο, τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης έκδοσης, πολύ πετυχημένα αποδίδουν τον ψυχικό πόνο και την οδύνη της ηρωίδας όταν επιτέλους αντιλαμβάνεται μετά από χρόνια την πλάνη στην οποία είχε περιπέσει άθελα της και την μεταμέλεια που την κυριαρχεί μαζί με τις τύψεις για όσα προκάλεσε.

ΕΡ. Η ηρωιδα σας Μαργαρίτα γαλουχείται τρέφοντας μίσος απέναντι σ΄ ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Τι ήταν αυτό που την τύφλωσε ώστε να μην αναζητήσει την αλήθεια;

ΑΠ. Η απόλυτη εμπιστοσύνη και η άδολη αγάπη προς τον γονιό που έχει κάθε παιδί στην ηλικία που ήταν η μικρή Μαργαρίτα, όταν άρχισε να ποτίζεται με το δηλητήριο του μίσους –άδικα και παράλογα- από τον ίδιο τον πατέρα.

ΕΡ. Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα» λέει μια σοφή παροιμία. Πόσο ταιριάζει στην περίπτωση της Μαργαρίτας;

ΑΠ. Απόλυτα! Και όχι μόνο στην τραγική ηρωίδα του βιβλίου. Τα παιδιά έχουν πρότυπο τους γονείς. Παρακολουθούν και αντιγράφουν τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά τους και πιστεύουν ακράδαντα τις νουθεσίες και τα κηρύγματα τους. Τα παιδικά χρόνια είναι ο πυρήνας γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται και εξελίσσεται ο μετέπειτα ενήλικας. Η εκπαίδευση και οι έμφυτες αρετές επίσης παίζουν τον ρόλο τους στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και του εσωτερικού κόσμου.

Η συγγραφέας Νικόλ-Άννα Μανιάτη με την Μαίρη Γκαζιάνη

ΕΡ. Πόσο λάθος έκανε η Ματίνα που δεν προστάτεψε την κόρη της λέγοντάς της, από την αρχή, την αλήθεια;

ΑΠ. Η Ματίνα είναι η τραγική, σιωπηλή ηρωίδα του δράματος που παιζόταν μέσα στο ίδιο της το σπιτικό και όταν κατάλαβε τις ολέθριες ύπουλες ενέργειες του άντρα της, ο σπόρος στην ψυχή του μικρού παιδιού είχε κιόλας φυτρώσει και γιγαντώσει. Θα αφήσω όμως τους αναγνώστες να καταλήξουν σε δικά τους συμπεράσματα ανάλογα με τον πώς ο καθένας εισπράττει τα μηνύματα του βιβλίου.

ΕΡ. Πόσο ακριβό μπορεί να είναι το τίμημα μιας εκδίκησης, λόγω παραπλάνησης;

ΑΠ. Δεν υπάρχει τίμημα στην εκδίκηση, μόνο καταστροφή. Το τίμημα έρχεται σαν τιμωρία μετά, μόνο με την μεταμέλεια. Και εξαρτάται από το πόσο βαθιά νιώθει αυτή τη μεταμέλεια και πόσο καταστροφική για τη ζωή των άλλων ήταν αυτή η «εκδίκηση» του τιμωρού.

ΕΡ. Αθώα θύματα, αθώοι θύτες υπάρχουν στο βιβλίο σας και όλα προκαλούνται από την έπαρση του Στέφανου. Τι άνθρωπος είναι ο Στέφανος;

ΑΠ. Ο Στέφανος δεν ήταν επηρμένος. Ανασφαλής ναι, και με ένα εσφαλμένο αίσθημα καταδίωξης. Οι δικές του ανεπαρκείς προσπάθειες καταξίωσης μεταφράζονταν μέσα του σαν εσκεμμένη απόπειρα των άλλων να τον υποσκελίσουν και να τον αδικήσουν. Δεν συγχωρούσε την επιτυχία τους και  θεωρούσε ότι υπέσκαπταν τις δικές του προσπάθειες, οδηγώντας τον στην αποτυχία. Αποτέλεσμα η ζήλεια και η ενδόμυχη ανάγκη να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια του στα μάτια του μικρού παιδιού του για να τονίσει τη δική του ανωτερότητα.

ΕΡ. Κυρία Μανιάτη, «Το τίμημα» είναι ένα ακόμα συγκλονιστικό βιβλίο σας. Για μια ακόμα φορά προσφέρετε στο αναγνωστικό σας κοινό ένα εξαιρετικό βιβλίο. Πως αισθάνεστε με την αγάπη που οι αναγνώστες αποδέχονται τα βιβλία σας;

ΑΠ. Το Τίμημα είναι το πρώτο μου βιβλίο, η πρώτη συγγραφική μου απόπειρα. Από συστολή για το τόλμημα μου και για κάποιους άλλους λόγους δεν το άφησα να εκδοθεί πρώτο. Γράφτηκε το 2000 και κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2010. Προηγήθηκαν στην κυκλοφορία –αλλά όχι στη συγγραφή- «Η ελπίδα γύρισα ξανά», «Η Κόρη του Φεγγαριού», «Οι Μούσες της Σιωπής» και «Όταν κλαίνε τα’ αστέρια». Το γεγονός ότι 17 χρόνια μετά τη συγγραφή του και με επανέκδοση αγαπήθηκε, με συγκινεί αφάνταστα. Η αγάπη των αναγνωστών είναι η δύναμη που κατευθύνει τη πένα όλων των συγγραφέων. Χωρίς τη δική τους πίστη σε μας δεν θα υπήρχαμε.

ΕΡ. Αφού σας ευχαριστήσω και σας ευχηθώ καλοτάξιδο το βιβλίο σας, θα σας ζητήσω να κλείσετε, αυτή τη συνέντευξη, με μια αγαπημένη σας φράση μέσα από το βιβλίο.

ΑΠ.  «Πολλοί πιστεύουν πως το μίσος μέσα σου για κάποιον δεν μπορεί να τον αγγίξει. Κατατρώει μόνο εσένα τον ίδιο!»

Ευχαριστώ για την ευκαιρία επικοινωνίας με τους αναγνώστες, που μου δώσατε με τη συνέντευξη αυτή. Η αγάπη τους μου είναι πολύτιμη, όπως και οι γνώμες τους.

***Το βιβλίο «Το τίμημα» της Νικόλ-Άννας Μανιάτη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από διακόσιες πενήντα συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών.

Γράφει στίχους για τραγούδια ενώ μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά.

 

Related posts