Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
05 Ιούλ 2022
Ελλάδα

“Νύχτες πολέμου” σε Αιγαίο και Αθήνα! Τα νυχτερινά επεισόδια και οι αμερικανικές παρεμβάσεις

el“Νύχτες πολέμου” στο Αιγαίο, αλλά και στην Αθήνα! Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις απέχουν ένα βήμα από την κλιμάκωση που μπορεί να οδηγήσει σε “θερμή στρατιωτική αντιπαράθεση”.

Κι αυτό το βήμα κάποιες νύχτες λίγο έλειψε να γίνει! Η Real News αποκαλύπτει το πιο σοβαρό από τα επεισόδια που κινητοποίησαν την Αθήνα σε διπλωματικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο στο οποίο ενεπλάκη και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Το βράδυ της 21ης Φεβρουαρίου, οι πληροφορίες που έφθαναν στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων από την περιοχή των Ιμίων ήταν πολύ ανησυχητικές. Μια τουρκική ακτοφυλακίδα έπλεε διαρκώς μεταξύ Καλολίμνου και Ιμίων. Ένας φουσκωτό των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων βρισκόταν μεταξύ τουρκικών παραλίων και Ιμίων.Και ένα ακόμη σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έπλεε διαρκώς γύρω από τις βραχονησίδες παρακολουθούμενο από το ελληνικό Λιμενικό.

Η τουρκική κινητικότητα προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στο ΓΕΕΘΑ και η εκτίμηση ότι οι Τούρκοι “ετοιμάζονται να πατήσουν στα Ίμια” προκάλεσε συναγερμό.

Ο εφιάλτης των επιτελών στο ΓΕΕΘΑ είναι να μην ξημερώσει ημέρα με κάποια τουρκική σημαία να είναι “καρφωμένη” πάνω στα Ίμια.

Το “επικοινωνιακό παιχνίδι” που παίζει η Άγκυρα δεν αποκλείεται να την οδηγήσει ακόμη και σε μια τέτοια ενέργεια. Λιγότερο πιθανό θεωρούν προς το παρόν να δούμε και Τούρκους κομάντος να…ποζάρουν, αλλά το να αναλάβει κάποια ομάδα Ειδικών Δυνάμεων να ανέβει σε μία από τις βραχονησίδες για να ανεβάσει μια τουρκική σημαία το θεωρούν αρκετά πιθανό.

Η επιλογή που έχει προκριθεί στο ΓΕΕΘΑ για την αντιμετώπιση της διαρκώς κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας είναι να εκπέμπεται διαρκώς το μήνυμα που λέει ότι “δεν θα ανεχθούμε δεύτερα Ίμια“. Που μεταφράζεται με δυναμική ελληνική ενέργεια αν οι Τούρκοι ξεπεράσουν τα όρια. Στο ΓΕΕΘΑ και στο ΥΠΕΘΑ θεωρούν ότι οι Τούρκοι δεν θα ρισκάρουν ένα επεισόδιο που θα προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα απ΄ αυτά που προσδοκούν.

Το ερώτημα είναι πως σε περιπτώσεις που ένα πιθανό επεισόδιο βρίσκεται σε εξέλιξη “υπενθυμίζεις” αυτή την αποφασιστικότητα.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 21ης προς 22η Φεβρουαρίου , στο ΓΕΕΘΑ επικρατούσε “επιχειρησιακός πυρετός”! Ο Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης είχε επικοινωνήσει ήδη με τον Α/ΓΕΑ Χρήστο Χριστοδούλου και του είχε ζητήσει να κινητοποιήσει δυνάμεις της ΠΑ. Τι σήμαινε αυτό; Οι αποθήκες οπλισμού μαχητικών αεροσκαφών άνοιξαν μέσα στη νύχτα σε τουλάχιστον τρία στρατιωτικά αεροδρόμια της χώρας και συνολικά 16 μαχητικά αεροσκάφη “φορτώθηκαν” με οπλισμό και βγήκαν από τα υπόστεγα με τους χειριστές έτοιμους να απογειωθούν το επόμενο λεπτό. Οι εντολές και οι οδηγίες έγιναν με τέτοιο τρόπο ώστε η ελεγχόμενη …διαρροή τους να είναι εξασφαλισμένη. Το μήνυμα ότι η Αθήνα δεν θα ανεχτεί “νυχτερινές φωτογραφήσεις” στα Ίμια ,έπρεπε να αναμεταδοθεί.

Για να είναι εξασφαλισμένη η αποστολή του, αλλά και για άλλους λόγους το αξιωματούχος του Πενταγώνου επικοινώνησε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ. Ενημερώθηκε πλήρως για τις κινήσεις των Τούρκων στα Ίμια και για τις ελληνικές κινήσεις και αποφάσεις. Η αμερικανική πλευρά κατανόησε απολύτως το μήνυμα και όπως φάνηκε το μετέφερε. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα τα τουρκικά σκάφη άρχισαν να αποχωρούν από τα Ίμια.

Πηγή: Militaire.gr

Related posts