Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
01 Οκτ 2022
Ελλάδα

Νεκρά δελφίνια ξεβράζονται στις ακτές του Βόρειου Αιγαίου (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Δελφίνια ξεβράζονται στις ακτές του Βόρειου Αιγαίου νεκρά! Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”, δημοσίευσε φωτογραφίες πεθαμένων δελφινιών που έχουν εντοπιστεί σε νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες εβδομάδες.

Συνολικά 15 δελφίνια βρέθηκαν στις περιοχές του Βόρειου Αιγαίου, ενώ 7 από αυτά εντοπίστηκαν μόνο στην Σάμο.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θοδωρής Τσιμπίδης, θεωρεί πως ο λόγος που σημειώθηκαν τόσα περιστατικά θανάτων δελφινιών αλλά και άλλων θηλαστικών, είναι πιθανόν να οφείλεται στην μεγάλη τουρκική άσκηση που έγινε πριν μερικές εβδομάδες στο Αιγαίο, τη “Γαλάζια Πατρίδα”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του “Αρχιπέλαγος”, οι βολές με τη χρήση πραγματικών πυρών και συνεχόμενη αλλά και ανεξέλεγκτη χρήση σόναρ προκαλεί έντονη υποβρύχια ηχορύπανση. Επίσης, πολυάριθμες διεθνείς επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ηχορύπανση από τις συγκεκριμένες συχνότητες των σόναρ του πολεμικού ναυτικού, προκαλούν καταστροφικές συνέπειες στα θαλάσσια οικοσυστήματα, κυρίως στα θαλάσσια θηλαστικά, αλλά επηρεάζουν ακόμα και τα ψάρια και το ζωοπλαγκτόν.

Καταστροφικές είναι ωστόσο και οι εκρήξεις εντός της θάλασσας, καθώς πεθαίνει οποιοσδήποτε ζωντανός οργανισμός βρίσκεται σε έκταση χιλιομέτρων.

Το ελληνικό ΠΝ έχει αλλάξει την πρακτική του τα τελευταία χρόνια ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις. Απ’ ότι φαίνεται όμως συνεχίζουν να προκαλούν καταστροφικές συνέπειες στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του κ. Τσιμπίδη:

Η πρωτόγνωρη πίεση που ασκείται τις τελευταίες εβδομάδες στα οικοσυστήματα του Αιγαίου κατά τη διάρκεια των τουρκικών ασκήσεων, προστίθεται στις πολυάριθμες άλλες ανθρωπογενείς πιέσεις που επίσης διογκώνονται όπως: η συνεχιζόμενη αύξηση των διερχόμενων πλοίων και των επικίνδυνων υλικών που αυτά μεταφέρουν χωρίς να υπάρχει λειτουργικός μηχανισμός αντιμετώπισης ατυχημάτων, η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων στις ακτές του Αιγαίου χωρίς τις απαραίτητες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων και λυμάτων, ο εκτεταμένος διασκορπισμός απορριμμάτων, η εντατική και χωρίς διαχείριση αλιεία με πρακτικές που δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν επιτραπεί στο Αιγαίο κα.

Ο συνδυασμός των παραπάνω υπερβαίνει αυτά που μπορούν να αντέξουν τα οικοσυστήματα του Αιγαίου που είναι ζωτικής σημασίας για τους πληθυσμούς που ζουν στις ακτές του και εξαρτώνται από αυτό. H πρόσφατη ανησυχητική αύξηση του αριθμού των δελφινιών που εκβράστηκαν νεκρά στις ακτές του Αιγαίου, αν και δεν μπορεί ακόμα να αποδοθεί σε κάποιον από τους παραπάνω παράγοντες, θα πρέπει να μας προβληματίσει έντονα. Χωρίς εθνικιστικές προσεγγίσεις, αλλά με όρους καλής γειτονίας και με στόχο την ανεύρεση και εφαρμογή λύσεων σε υπαρκτά κοινά σημαντικά προβλήματα, η έμπρακτη προστασία του Αιγαίου ως οικοσύστημα είναι απαραίτητο να αποτελέσει άμεσα σημαντικό μέρος του Ελληνοτουρκικού διαλόγου”, καταλήγει ο διευθυντής του Ινστιτούτου.

Μέχρι στιγμής στην τουριστική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” συμμετείχαν τουλάχιστον 100 τουρκικά πλοία, ενώ αναμένεται να διεξαχθούν κι άλλες παρόμοιες ασκήσεις.

Φωτογραφίες: archipelago.gr

Related posts