Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
09 Δεκ 2019
Ελλάδα

Νέα απελευθέρωση για ταξί και φορτηγά στη συμφωνία με την τρόικα

Σημαντικές ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς τόσο των ταξί, όσο και των φορτηγών δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο – «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών με όλα τα προαπαιτούμενα της τρόικας, που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.

 

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών ταξί μπροστά στο ενδεχόμενο περαιτέρω ανοίγματος του επαγγέλματος και δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις.

 

Η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων πρόκειται να συνεδριάσει εντός της ημέρας για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, ωστόσο πριν από τη συνεδρίαση ζητούν να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη.

 

Ο γγ του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) Κώστας Δήμος δήλωσε στο Mega το πρωί της Τετάρτης ότι άνοιγμα του επαγγέλματος έχει ήδη πραγματοποιηθεί και πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές περαιτέρω ενέργεις. «Είμαστε τελειωμένοι. Χρωστάμε στον ΟΑΕΕ, κινδυνεύουμε με κατασχέσεις. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Θα απεργήσουμε και θα συγκεντρωνόμαστε σε λιμάνια και αεροδρόμια» είπε.

 

Στο σχέδιο νόμου πέρασαν ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, οι οποίες προβλέπουν:

 

Απελευθέρωση της δυνατότητας των ξενοδοχειακών μονάδων να χρησιμοποιούν ελεύθερα ενοικιαζόμενα οχήματα μετά οδηγού, ανάμεσα στα οποία δικυκλα και «γουρούνες».

Άρση των περιορισμών στην δραστηριοποίηση των 9θέσιων οχημάτων, με απελευθέρωση διάφορων μορφών επιβατικού έργου που σήμερα ανήκει στα ταξί.

Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς των φορτηγών δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης με άρση διαφόρων περιορισμών στις δραστηριότητές τους.

Επί της ουσίας, οι αλλαγές που προβλέπονται για τα ταξί οδηγούν στην εξομοίωση του έργου των ενοικιαζόμενων οχημάτων ΙΧ με αυτό των ταξί.

 

Αναλυτικότερα για τα ταξί προβλέπεται:

Επέκταση της δυνατότητας χρήσης ιδιωτικών 7-9θέσιων βαν με οδηγό από όλα τα τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ.) και όχι μόνο από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Κατάργηση του κατώτατου ορίου κυβισμού για τα ΙΧ οχήματα που θα ενοικιάζονται με οδηγό. Μέχρι τώρα επιτρέπεται η ενοικίαση με οδηγό μόνο για τα οχήματα 1.500 κυβικών εκατοστών και άνω.

Δυνατότητα στα τουριστικά γραφεία και τα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων να διαθέτουν πλέον ενοικιαζόμενα ΙΧ με οδηγό σε ενδιαφερομένους, προκειμένου να εκτελέσουν έργο των τουριστικών λεωφορείων ή των ΚΤΕΛ. Να μπορούν, δηλαδή, να μεταφέρουν μαθητές σε σχολεία και φροντιστήρια, στρατιώτες σε στρατόπεδα και λουομένους σε παραλίες. Μεγάλο τμήμα αυτού του έργου -κυρίως της μεταφοράς μαθητών- έως σήμερα καλύπτεται από τα ταξί ή τα ΚΤΕΛ.

Κατάργηση της υποχρέωσης οι οδηγοί των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων με οδηγό να έχουν οπωσδήποτε απολυτήριο Λυκείου και να γνωρίζουν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα.

Παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης εταιρείας ενοικίασης μοτοποδηλάτων ακόμα και με ένα και μόνο δίκυκλο ή «γουρούνα». Εως τώρα η ίδρυση τέτοιας επιχείρησης απαιτούσε τουλάχιστον δέκα δίκυκλα.

Ακόμη, για τα φορτηγά προβλέπεται:

 

Δυνατότητα μεταφοράς με τα ΙΧ φορτηγά ψυγεία και μη ευπαθών προϊόντων, εφόσον αυτά διαθέτουν τα απαραίτητα χωρίσματα και όχι ενιαίο αμάξωμα.

Καταργείται ο περιορισμός στη χορήγηση αριθμού αδειών για οχήματα μεικτού βάρους έως 4 τόνων σε εφημεριδοπώλες – πρακτορεία Τύπου και διαμεταφορείς για τη μεταφορά υλικών συσκευασίας. Έτσι, ενώ μέχρι σήμερα οι διαμεταφορείς είχαν δικαίωμα μίας άδειας για φορτηγάκι έως 4 τόνων, πλέον θα μπορούν να εκδίδουν όσες άδειες θέλουν.

Παρέχεται η δυνατότητα ταξινόμησης και μεταχειρισμένων λεωφορείων, στα οποία θα δοθούν νέες άδειες τουριστικών λεωφορείων. Εως τώρα νέες άδειες δίνονταν μόνο σε καινούργια οχήματα προδιαγραφών EUROV και πάνω.

Εξομοιώνονται οι παλιοί με τους νέους μεταφορείς ως προς την υποχρέωσή τους να διαθέτουν χώρους στάθμευσης των οχημάτων τους, προκειμένου να πάρουν άδεια ΔΧ. Εως τώρα οι παλαιοί μεταφορείς δεν είχαν τέτοια υποχρέωση.

Related posts