Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Φεβ 2020
Ελλάδα

“Ναι” σε πρόσθετα μέτρα! – Επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα – “Δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία”

eurogroup1Συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των θεσμών, ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών, επήλθε στο σημερινό Eurogroup!

Την ύπαρξη συμφωνίας με την ελληνική πλευρά για άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ


Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη λήψη μέτρων για το 2019, ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει τον απαράβατο όρο: «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

H νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

«Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος. Επίσης «πολύ σημαντική» είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος  ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

«Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς» διευκρινίζουν οι κυβερνητικές πηγές.


Ντάισελμπλουμ: Επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα – Δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία

«Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό σύστημα», ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος του Eurogroup.

«Χρειάζεται μια αλλαγή στο μείγμα πολιτικής, θα περάσουμε πέρα από τη λιτότητα και θα επικεντρωθούμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις, κάτι που αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ διευκρίνισε πως:  “Δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία αυτή τη στιγμή. Πρέπει να γίνει πάρα πολύ δουλειά ακόμη. Θα επιστρέψουμε στο Eurogroup όταν και εφόσον υπάρξει τεχνική συμφωνία και εκεί θα έχουμε τις τελικές πολιτικές συζητήσεις».

Όσον αφορά τις διαρροές της ελληνικής πλευράς ότι η συμφωνία δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ σε νέα μέτρα λιτότητας, ο επικεφαλής του Eurogroup απέφυγε με νόημα να επιβεβαιώσει ότι υπήρξε τέτοια συνεννόηση. Απάντησε το ζητούμενο είναι η στροφή μακριά από τη λιτότητα, με έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.


Μοσκοβισί: “Δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης”

“Ήταν μία εποικοδομητική συνεδρίαση, στην οποία δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης” είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

«Έχουμε ακόμη σκληρή δουλειά, δεν έχει τελειώσει τίποτα, πρέπει να δουλέψουμε στις λεπτομέρειες. Η Ελλάδα είχε εκπληκτικές επιδόσεις το 2016 και μπορεί να επιτύχει τουλάχιστον 2% στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος. Η Κομισιόν θέλει μία εξισορροπημένη λύση που να σηματοδοτεί το φως στο βάθος του τούνελ της λιτότητας.. Όλοι οι εταίροι αναγνώρισαν τις μεγάλες προσπάθειες του ελληνικού λαού και της προόδου της Ελλάδας».

Related posts