Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
12 Δεκ 2019
Πολιτισμός

Η Νατάσα Γκουτζικίδου και ο Παναγιώτης Αρμυριώτης μιλάνε για τη «Σαλίνα» τους

15978039_1422971004394118_5370804042196491602_n

Mairi-Gaziani-febr-2016Από τη Μαίρη Γκαζιάνη

Η Νατάσα Γκουτζικίδου είναι μια καταξιωμένη συγγραφέας, ο Παναγιώτης Αρμυριώτης είναι σκιτσογράφος. Αυτοί οι δυο νέοι και πολύ ταλαντούχοι άνθρωποι ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν το κόμικ «Σαλίνα», η πρώτη υπογράφοντας τα κείμενα και ο δεύτερος τα σκίτσα. Η Σαλίνα κατέκτησε το αναγνωστικό κοινό από την πρώτη στιγμή και στόχος της είναι να ταξιδέψει ως τη μακρινή Πράγα όπου διεξάγεται η ιστορία της ηρωίδας.

 

ΕΡ. Νατάσα και Παναγιώτη πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα κόμικ, με τον τίτλο Σαλίνα, με συνεργασία των δυο σας. Πως προέκυψε η ιδέα του κόμικ; 

ΝΑΤΑΣΑ : H ιδέα ανήκει στον Παναγιώτη, ο οποίος γνώριζε τη δουλειά μου και μου πρότεινε να φτιάξουμε ένα κόμικ. Στην αρχή, ομολογώ πως ξαφνιάστηκα. Προσωπικά, πάνε χρόνια από τότε που διάβαζα κόμικς, σε αντίθεση με τον Παναγιώτη που είναι φανατικός του είδους. Κουβέντα στην κουβέντα και με πολύ σεβασμό ο ένας στη δουλειά του άλλου, αποφασίσαμε να το τολμήσουμε.

Από την παρουσίαση της Σαλίνας στο Chapeau
Από την παρουσίαση της Σαλίνας στο Chapeau

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ : Βασικά η ιδέα ξεκίνησε μέσα από μια συζήτηση με τη Νατάσα, «φανταστικού» περιεχομένου. Μιλάγαμε και μου εξηγούσε γενικά για το τρόπο που γράφει-σκέφτεται για ένα βιβλίο όταν αφιερώνεται σε αυτό και της ανέφερα ότι ήθελα ανέκαθεν να φτιάξω ένα κόμικ με Αγγέλους, γενικά το μεταφυσικό, απλώς ποτέ δεν είχα την όρεξη ή τη διάθεση το να γράψω ένα σενάριο. Της ανέφερα τον τίτλο που είχα στο μυαλό εκείνη τη περίοδο, (καμία σχέση με τη Salina!) και μου πρότεινε να γράψει εκείνη μια ιστορία και να κάνω εγώ τα σκίτσα, την εικονογράφηση γενικά. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία της Salina. Το όνομα ήταν ιδέα της Νατάσας και μου άρεσε, «ακουγόταν» στα αυτιά κάτι το μυστήριο, διαφορετικό από τα συνηθισμένα ονόματα Αγγέλων που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε σαν μοτίβο. 

ΕΡ. Νατάσα, έχεις γράψει πολλά μυθιστορήματα, στίχους, διηγήματα, νουβέλα, θεατρικό μονόλογο και τώρα δοκιμάζεσαι σ΄ ένα νέο είδος. Πως είναι αυτή η εμπειρία για σένα, εύκολη ή δύσκολη;

ΑΠ. Δεν λέω ποτέ όχι στις προκλήσεις, πόσο δε όταν έχεις έναν εξαίρετο συνεργάτη στο πλευρό σου όπως ο Παναγιώτης. Φυσικά, ήταν κάτι διαφορετικό. Ως άνθρωπος που γράφω μυθιστορήματα των 400 σελίδων, το να διηγηθώ μέσα σε λίγες σελίδες μια ολόκληρη ιστορία ήταν κάτι διαφορετικό από ό,τι είχα συνηθίσει αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να αρνηθώ. 

Από αριστερά, Νίκος Μίχος, Ζέτα Καραγιάννη, Αναστασία Κορινθίου, Νατάσα Γκουτζικίδου
Από αριστερά, Νίκος Μίχος, Ζέτα Καραγιάννη, Αναστασία Κορινθίου, Νατάσα Γκουτζικίδου

ΕΡ. Παναγιώτη, έχεις σχεδιάσει τα σκίτσα του κόμικ, από που αντλούσες την έμπνευση;

ΑΠ. Κάνοντας αρκετά προσχέδια, συνήθως η έμπνευση έρχεται όταν δεν το περιμένουμε! Καταρχάς, πέρασα αρκετό χρόνο διαβάζοντας σχετικά με τους αγγέλους και αναλύοντας αγιογραφίες Αγγέλων και εικόνες από διάσημους ζωγράφους, κυρίως για να πάρω μια ιδέα για το τι είναι ένας Άγγελος, «τι αμφίεση έχει», γενικά το «φυσίκ» που λέμε. Από κει και πέρα, είναι θέμα φαντασίας. Όλοι κάποια στιγμή πιθανόν, θα έχουμε φανταστεί ή ονειρευτεί όταν κοιμόμαστε πώς είναι ένας Άγγελος, αυτά τα μοναδικά πλάσματα που δεν βλέπουμε και κάποια από αυτά αναλαμβάνουν και το ρόλο του φύλακα- άγγελού μας! Ποιος ξέρει, ίσως όντως να έχω είτε εγώ είτε η Νατάσα ένα φύλακα- Άγγελο με το όνομα Salina και με τον τρόπο του να μας «έδειξε» ότι υπάρχει στη ζωή μας! 

ΕΡ. Νατάσα μπορείς να μας συστήσεις την ηρωίδα σου Σαλίνα;

ΑΠ. Η Σαλίνα είναι μια συνηθισμένη κοπέλα μέχρι τη στιγμή του θανάτου της. Σκοτώνεται σε τροχαίο και τώρα πια, πρέπει να επιλέξει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει στη μεταθανάτια ζωή της, του Καλού ή του Κακού. Επιλέγει το Καλό και σε αυτό το πρώτο τεύχος γνωρίζουμε την πορεία της προς το Φως αλλά και την αποστολή της.

Παναγιώτης Αρμυριώτης-Νατάσα Γκουτζικίδου
Παναγιώτης Αρμυριώτης-Νατάσα Γκουτζικίδου

ΕΡ. Παναγιώτη η υπόθεση εξελίσσεται στην Πάργα. Ήταν εύκολο για σένα να τοποθετήσεις εκεί τη Σαλίνα σκιτσογραφικά;

ΑΠ. Εύκολο ποτέ δεν είναι τίποτα! Ειδικά για έναν σκιτσογράφο-καλλιτέχνη, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να μην έχει έμπνευση καθόλου και άλλες φορές να  δέχεται καταιγισμό ιδεών και να μην μπορεί να αποφασίσει τη καλύτερη! Συγκεκριμένα, πχ τον τρόπο που θα ξεκινά το κόμικ, τις πρώτες σελίδες δηλαδή, τις άλλαξα 3 φορές! Μου άρεσε σαν ιδέα η Πράγα, δεν έχω ξαναπάει ομολογώ και μου ήταν δύσκολο να μπω στην καθημερινότητά της σαν πόλη. Οπότε αφιέρωσα και εδώ αρκετό χρόνο «χαζεύοντας» ατελείωτες φωτογραφίες της, τους δρόμους, τους ανθρώπους της, τα κτήρια, προσπάθησα να τη «ζήσω» όσο μπορούσα μέσα από τις εικόνες που έβλεπα. Γι’ αυτό εξάλλου και οι 3 διαφορετικές εκδοχές που είχα για την έναρξη της ιστορίας. Τελικά, σκέφτηκα ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ηρωίδα, στη ζωή της και μέσα από εκείνη να αναδειχθεί και η πόλη που κατοικούσε. 

ΕΡ. Έχει επισκεφθεί κάποιος από τους δυο σας την Πάργα; Κι αν όχι σκοπεύετε να πάτε στο τόπο που δραστηριοποιείται η ηρωίδα σας;

ΝΑΤΑΣΑ :  Δεν έχει ταξιδέψει κανείς μας στην Πράγα, αλλά νομίζω πως είναι ευσεβής πόθος και των δύο να πάμε, πόσο δε να κάνουμε ίσως μια παρουσίαση της δουλειάς μας εκεί.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ :  Όχι ακόμα! Θα ήθελα να πάω κάποια στιγμή, να δω και από κοντά αυτή την υπέροχη πόλη, είναι και μια καλή έμπνευση για τη συνέχεια της ιστορίας, αυτή τη φορά με εικόνες αληθινές από τη καθημερινότητά της. 

ΕΡ. Νατάσα για ποιο λόγο επέλεξες την Πράγα;

ΑΠ. Ήταν η πρώτη μου σκέψη. Η Πράγα, αν και δεν την έχω επισκεφτεί ποτέ, έχει κάτι μυστηριακό για εμένα. Είναι ο Δούναβης, τα κάστρα, η αίσθηση πως ο χρόνος έχει σταματήσει σε μιαν άλλη εποχή χωρίς να χάνει ωστόσο τον προσανατολισμό της στο τώρα, η μελαγχολία που μοιάζει διάχυτη στον αέρα. Σαν αποτέλεσμα, μου φάνηκε εξαιρετική ιδέα να λάβει χώρα εκεί η αιώνια διαμάχη μεταξύ Καλού και Κακού. 

ΕΡ. Παναγιώτη, πόσο χρόνο σου πήρε ο σχεδιασμός του κόμικ;

ΑΠ. Η βασική σχεδίαση ξεκίνησε περίπου 2 μήνες μετά και την αρχική μας ιδέα με τη Νατάσα. Συνεπώς, μπορείς να πεις ότι η διάρκεια του ήταν 1 χρόνο και κάτι. Δεδομένου και της πρωινής δουλειάς μου, ο χρόνος μου ήταν περιορισμένος, οπότε με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα υπήρχαν και κάποια απογεύματα που αφιέρωνα στη δημιουργία του κόμικ μέσα στη βδομάδα. Αλλά όλα έχουν να κάνουν με αυτό που προανέφερα, η έμπνευση έρχεται συνήθως όταν δεν το περιμένουμε!

 

Ο συντονιστής της βραδιάς στην παρουσίαση του βιβλίου Γιάννης Βίτσας με τη Νατάσα Γκουτζικίδου
Ο συντονιστής της βραδιάς στην παρουσίαση του βιβλίου Γιάννης Βίτσας με τη Νατάσα Γκουτζικίδου

ΕΡ. Η μια έγραφε τα κείμενα κι ο άλλος σχεδίαζε. Υπήρξε συνεργασία μεταξύ σας και ανταλλαγή απόψεων ή καθένας αφοσιώθηκε μόνο στο δικό του κομμάτι;

ΝΑΤΑΣΑ:  Φυσικά και υπήρχε, ειδικά στην αρχή που έπρεπε να συζητήσουμε κάποιες λεπτομέρειες, ιδίως την εμφάνιση της Σαλίνα και το ντύσιμό της. Πολλές φορές βλέπαμε τα πράγματα από διαφορετικό πρίσμα και μετά από πολλή συζήτηση, καταλήγαμε. Στη συνέχεια, όταν διαμορφώθηκαν οι ήρωες, πρέπει να ομολογήσω ότι ο Παναγιώτης αποφάσισε ότι θα τα δω όλα τελειωμένα. Βασικά, τα επέβαλλε για να τον «καταδώσω».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ : Επέβαλλα;! (γέλια) Εμπιστευόμουν τη Νατάσα στο τρόπο γραφής της όπως και κείνη το σχέδιό μου. Όμως, σε μια συνεργασία, όταν κάνεις κάτι με άλλον μαζί, η γνώμη του άλλου μετράει πάντα, υπήρχαν αρκετές φορές που ρωτούσα τη Νατάσα στο πως φανταζόταν τη Salina, της έδειχνα σχέδια πάντα, μπορεί κάτι να μη της άρεσε αλλά πάντα καταλήγαμε σε κοινή γνώμη, όπως και κείνη με ρωτούσε για λεπτομέρειες του κειμένου. Ένας συγγραφέας, από συνήθεια, γράφει αρκετά, αναλύει, προσπαθεί μέσα από τις λέξεις να σου μεταφέρει αυτό που φαντάζεται για την ιστορία. Σε ένα κόμικ, αυτό το ρόλο της «μεταφοράς» στο μυαλό του συγγραφέα-σεναριογράφου, το αναλαμβάνουν οι εικόνες, εξού και το «μία εικόνα χίλιες λέξεις»! Από κει και πέρα, ανταλλάσσαμε απόψεις συνέχεια, στο πως θα ήταν καλύτερο το στήσιμο της κάθε σελίδας, εγώ με βάση το κείμενο που είχα σχεδίαζα, έλεγα την ιδέα μου και στη Νατάσα και κάπως έτσι προχωρούσαμε!

Νίκος Μίχος, Νατάσα Γκουτζικίδου
Νίκος Μίχος, Νατάσα Γκουτζικίδου

ΕΡ. Η Σαλίνα θα έχει συνέχεια;

ΝΑΤΑΣΑ :  Ναι, αυτή ήταν εξ αρχής η πρόθεσή μας. Συζητάμε για τέσσερις συνέχειες και βλέπουμε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ :  Είμαστε αρκετά φιλόδοξοι, θέλουμε να συνεχίσουμε ότι αρχίσαμε, όπως ανέφερε και η Νατάσα για 4 ακόμα συνέχειες και βλέπουμε… 

ΕΡ. Νατάσα μπήκες στον κόσμο των κόμικς, θα δούμε και άλλους ήρωες κόμικς από σένα; 

ΑΠ. Δεν με έχει απασχολήσει προς το παρόν. Παραδέχομαι όμως ότι αυτό το πρώτο ταξίδι μου στον μαγικό κόσμο του σχεδίου ήταν ιδιαίτερα απολαυστικό, αρκετά ώστε να με δελεάσει για έναν επόμενο ήρωα. Ποιος ξέρει… 

ΕΡ. Παναγιώτη ετοιμάζεις κάτι άλλο πέρα από τη Σαλίνα; 

ΑΠ. Αυτή τη στιγμή όχι ακόμα, ασχολούμαι απλώς με τον σχεδιασμό αγαπημένων ηρώων. Ομολογώ πάντως, ότι αν και δεν έχουμε σκεφτεί ακόμα το επόμενο της Salina, με περιτριγυρίζει στο μυαλό η συνέχεια της ιστορίας! 

15972605_1422971374394081_960902100901179863_oΕΡ. Αφού σας ευχηθώ καλοτάξιδη η Σαλίνα σας, θα σας ζητήσω κλείσετε αυτή τη συνέντευξη με μια δική του φράση ο καθένας. 

ΝΑΤΑΣΑ : Προσωπικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Παναγιώτη για την εξαιρετική μας συνεργασία και που μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω κι άλλες πτυχές του εαυτού μου και του τρόπου που γράφω. Επίσης, τον Όμιλο Νίκη, τους εκδότες μας Μαρία Καρβέλα και Κώστα Σμυρνιωτάκη και την υπεύθυνη επικοινωνίας Αναστασία Κορινθίου. Εύχομαι η Σαλίνα να ανοίξει φτερά και να αγαπηθεί μέχρι την Πράγα και ακόμα πιο μακριά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ : Η Νατάσα τα είπε όλα. Την ευχαριστώ και γω, γιατί εκτός από τη συνεργασία μας είναι και ένας πολύ αξιόλογος άνθρωπος, νιώθω τυχερός που τη γνώρισα. Ευχαριστώ και τον εκδοτικό για την εμπιστοσύνη του. Θα συμπληρώσω απλώς, μια φράση για όλα τα νέα παιδιά, ότι πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρά μας: «Μη διαλέγεις ποτέ έναν δρόμο χωρίς εμπόδια, πιθανότατα δεν οδηγεί πουθενά».

 

*** Το κόμικ «Σαλίνα» της Νατάσας Γκουτζικίδου και του Παναγιώτη Αρμυριώτη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ (Όμιλος Νίκη Εκδοτική).

 *** Στη βασική φωτογραφία η Νατάσα Γκουτζικίδου και ο Παναγιώτης Αρμυριώτης

Μαιρη-Γκαζιανη1-400x2671-300x200Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015. 

Γράφει στίχους για τραγούδια, υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός ενώ μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία ασχολείται ερασιτεχνικά.

Από τον Σεπτέμβρη του 2016 συμμετέχει στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ που μεταδίδεται από την τηλεόραση Αιγαίο, ΟΤΕ TV (πλατφόρμα 668).

 

 

 

Related posts