Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
09 Απρ 2020
Πολιτισμός

Νάγια Γρίβελλη: Αγαπώ τη φανταστική λογοτεχνία και δημιούργησα ένα νέο είδος, τους Λυνξ

Συνέντευξη στην Μαίρη Γκαζιάνη

 Η Νάγια Γρίβελλη γεννήθηκε το 1986 στην Τρίπολη και σήμερα ζει στο Ναύπλιο. Σπούδασε δασοπονία κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη. Μοιράζει τον ελεύθερο χρόνο της ανάμεσα στο διάβασμα και στη συγγραφή. Το «Δάσος από κεχριμπάρι» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. 

Νάγια Γρίβελλη: Αγαπώ τη φανταστική λογοτεχνία και δημιούργησα ένα νέο είδος, τους Λυνξ

 Η Νάγια Γρίβελλη γεννήθηκε το 1986 στην Τρίπολη και σήμερα ζει στο Ναύπλιο. Σπούδασε δασοπονία κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη. Μοιράζει τον ελεύθερο χρόνο της ανάμεσα στο διάβασμα και στη συγγραφή. Το «Δάσος από κεχριμπάρι» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. 

Μ.Γ.: Νάγια γεννήθηκες στην Τρίπολη αλλά σήμερα κατοικείς στο Ναύπλιο. Τι αντιπροσωπεύουν αυτές οι δυο πόλεις για σένα;

Ν.Γ.: Η πρώτη δεν αντιπροσωπεύει κάτι πέρα από το μέρος που γεννήθηκα, γιατί έφυγα από εκεί πολύ νωρίς, πριν δημιουργήσω δυνατές αναμνήσεις. Η δεύτερη όμως, το Ναύπλιο, αντιπροσωπεύει το σπίτι, με εκείνη τη ζεστή έννοια της σπιτικής θαλπωρής. Είναι το μέρος που με ξεκουράζει και με εμπνέει.

Μ.Γ.: Ποια ήταν τα πρώτα λογοτεχνικά σου αναγνώσματα; 

Ν.Γ.: Κυρίως ελληνική παιδική λογοτεχνία. Συγκεκριμένα διάβαζα Πηνελόπη Δέλτα, Ζαχαρία Παπαντωνίου και Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Επειδή ήμουν μικρή, προτιμούσα τα διηγήματα, που δε με κούραζαν με την έκτασή τους.

Μ.Γ.: Με τη φανταστική λογοτεχνία τι σχέση έχεις;

Ν.Γ.: Μου αρέσει να διαβάζω διάφορα είδη βιβλίων. Συνήθως είναι ο τρόπος γραφής που με τραβάει σε ένα βιβλίο κι όχι η θεματολογία του. Οπότε μπορούμε να πούμε πως περισσότερο μου αρέσει να διαβάζω συγγραφείς κι αν κάποιος με κερδίσει, θα διαβάσω όποιο βιβλίο έχει γράψει. Ένας από αυτούς είναι και ο Μπραμ Στόκερ – από τους μεγαλύτερους γοτθικούς συγγραφείς– και  ήταν αυτός που με τράβηξε με τη γραφή του στη γοτθική λογοτεχνία.

 Μ.Γ.: Με τη συγγραφή βιβλίων πότε άρχισες ν’ ασχολείσαι;

Ν.Γ.: Κυριολεκτικά γράφω από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Άρχισα σχεδιάζοντας απλές γραμμές πάνω σε χαρτί,  που εγώ τις ονόμαζα γράμματα, και σχημάτιζα με αυτά μια ιστορία. Αργότερα, κι όταν πια είχα διαβάσει πολλά βιβλία άλλων, ξεκίνησα να γράφω και τις δικές μου ιστορίες.

Μ.Γ.: Η φανταστική λογοτεχνία είναι το είδος γραφής που προτιμάς ή ασχολείσαι και με άλλα είδη συγγραφής;

Ν.Γ.: Είναι ανάμεσα στα είδη λογοτεχνίας που προτιμώ –και ως αναγνώστης  και ως συγγραφέας– αλλά σίγουρα δεν είναι το μόνο. Μου αρέσει πολύ και το ιστορικό μυθιστόρημα αλλά και βιβλία που περιέχουν μαγικό ρεαλισμό. Θα ήθελα να ασχοληθώ και με τα δυο είδη που ανέφερα, αργότερα.

 Μ.Γ.: Το πρώτο βιβλίο σου έχει τον τίτλο «Δάσος από κεχριμπάρι». Πώς το εμπνεύστηκες;

Ν.Γ.: Άντλησα έμπνευση από τα ταξίδια μου στα μέρη που αναφέρω στο βιβλίο. Μικρή είχα επισκεφτεί τις γαλλικές Άλπεις. Τη μέρα το τοπίο έμοιαζε φιλόξενο, αν και άγριο, αλλά τη νύχτα προστίθετο ένα ακόμα χαρακτηριστικό: γινόταν μυστηριώδες. Μπορούσα να φανταστώ μορφές κυνηγών και κυνηγημένων που δεν ανήκαν σε αυτό τον κόσμο, να τρέχουν στα σκοτεινά δάση της περιοχής. Με αυτή την εικόνα, ξεκίνησα να συνθέτω την ιστορία μου.

 Μ.Γ.: Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Γαλλία και αφορά έναν μυστικό πόλεμο ανάμεσα στα πλάσματα της νύχτας. Ποια είναι αυτά τα πλάσματα;

Ν.Γ.: Τα δυο είναι ήδη πολύ γνωστά στη λογοτεχνία του φανταστικού: οι βρικόλακες και οι λυκάνθρωποι. Το τρίτο είδος, το οποίο είναι και δική μου δημιουργία, οι λυνξιες, μοιράζεται κάποια χαρακτηριστικά με τα δυο πρώτα, όμως έχει το δικό του πολύ ξεχωριστό σκοπό, και λόγο ύπαρξης. Αυτός ο σκοπός, το φέρνει αντιμέτωπο με τους βρικόλακες και τους λυκανθρώπους.

Μ.Γ.: Αν το βιβλίο σου είναι αλληγορικό τι αντιπροσωπεύουν οι βρικόλακες, οι λυγξ και οι λυκάνθρωποι;

Ν.Γ.: Όχι δεν υπάρχει κάποια αλληγορία, οι βρικόλακες και οι λυκάνθρωποι συμβολίζουν αυτό που συμβόλιζαν ανέκαθεν στη φανταστική λογοτεχνία, και οι λύνξιες απλά βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά.

 Μ.Γ.: Τι ρόλο έχουν οι απλοί άνθρωποι στην ιστορία που αφηγείσαι;

Ν.Γ.: Εν αγνοία τους έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι όμως με τρόπο που θα ευχόταν κάνεις να γίνει πρωταγωνιστής. Είναι ο θάνατος ενός απλού ανθρώπου, που πυροδοτεί τα γεγονότα του βιβλίου, οπότε ο ρόλος των θνητών στο βιβλίο μου δεν είναι απλά σημαντικός, είναι καθοριστικός.

 Μ.Γ.: Το κύριο χαρακτηριστικό των πλασμάτων που αναφέρεσαι είναι η δύναμη. Στην τελική αναμέτρηση υπερτερεί η δύναμη ή η λογική;

Ν.Γ.: Η υπέρμετρη δύναμη χωρίς λογική είναι που οδήγησε στην τελική αναμέτρηση. Οπότε για να έρθει η ισορροπία, πρέπει να επανέλθει και η λογική. Αυτό είναι ένα από τα διδάγματα που παίρνουν οι πρωταγωνιστές του βιβλίου.

 Μ.Γ.: Πώς παρουσιάζεται  ο έρωτας στο βιβλίο σου;

Ν.Γ.: Δίνω μεγάλη έμφαση στο ότι δεν επιλέγουμε αυτόν που ερωτευόμαστε. Υπάρχουν αρκετές σχέσεις και έρωτες στο βιβλίο, άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο αντισυμβατικοί. Όλοι τους όμως βγάζουν τον ήρωα από την ασφάλειά του και τον αναγκάζουν να πάρει αποφάσεις και να κάνει θυσίες. Και στην πραγματικότητα αυτό πιστεύω πως είναι ο έρωτας. Μια μικρή ή μεγαλύτερη επανάσταση που αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

 Μ.Γ.: Παρακολουθείς ταινίες θρίλερ;

Ν.Γ.: Ναι, φανατικά! Η έξαψη και ο τρόμος που προσφέρει αυτό το είδος, προσωπικά με ξεκουράζουν.

 Μ.Γ.: Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλεις να περάσεις στους αναγνώστες σου με το «Δάσος από κεχριμπάρι»;

Ν.Γ.: Χωρίς να έχω σκοπό να την περάσω ως μήνυμα, από το βιβλίο μου απορρέει η κοινή αλήθεια πως οι άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτό που δείχνουν, ή δεν κάνουν αυτό που φαίνονται να κάνουν. Πολλές φορές αυτή η απρόβλεπτη πλευρά της ανθρώπινης φύσης, έχει τη δύναμη να αλλάξει εντελώς μια κατάσταση. Στο βιβλίο μου υπάρχουν συνεχώς ανατροπές, όπως ακριβώς παρατηρώ να γίνεται και σε όλες τις καθημερινές ιστορίες.

Μ.Γ.: Πιστεύεις ότι το βιβλίο σου θα μπορούσε να μεταφερθεί στον κινηματογράφο;

Ν.Γ.: Πιστεύω πως όλες οι ιστορίες είναι δυνατόν να μεταφερθούν στον κινηματογράφο, και μάλιστα με ένα καλό σκηνοθέτη, μπορούν να απογειώσουν την ιστορία. Στον ελληνικό κινηματογράφο όμως, με το περιορισμένο κοινό και τους περιορισμένους πόρους, δεν ξέρω αν θα άξιζε να επιχειρηθεί μια μεταφορά.

 Μ.Γ.: Θα συνεχίσεις να γράφεις φανταστική λογοτεχνία ή θα σε γνωρίσουμε και σε κάποιο άλλο είδος;

Ν.Γ.: Αγαπώ τη φανταστική λογοτεχνία και γι’ αυτό άλλωστε δημιούργησα ένα νέο είδος, τους Λυνξ, που θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει σε πολλές ιστορίες Γοτθικής λογοτεχνίας. Με θέμα αυτό το νέο σκοτεινό πλάσμα, θα μπορούσα να γράψω κι άλλα βιβλία, δεν αποκλείω τίποτα. Αν και προσωπικά μου αρέσει να πειραματίζομαι με τα είδη της λογοτεχνίας.

 Μ.Γ.: Αφού σου ευχηθώ καλοτάξιδο το βιβλίο σου, αφήνω σε σένα τον επίλογο της κουβέντας μας.

Ν.Γ.: Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο, τις ευχές αλλά και τις ερωτήσεις! Για τον επίλογο θέλω να παροτρύνω κι εγώ τους Έλληνες να διαβάζουν. Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε το βιβλίο και τις γνώσεις ή τις συγκινήσεις που μας προσφέρει. Ειδικά σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα μας, να μην ξεχνάμε πως δεν είναι μόνο το σώμα που πρέπει να τραφεί, αλλά και η ψυχή μας.

*Το μυθιστόρημα «Δάσος από κεχριμπάρι» της Νάγιας Γρίβελλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική. Το 2019 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Το διάστημα Ιούλιος 2017 έως Μάρτιος 2018 διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style.

Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά.       

 

 

 

 

Related posts