Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Οκτ 2021
Απόψεις

«Να αφήσεις να εισέλθει στο πνεύμα σου το φως»

 

 

Γράφει ο Νίκος Χιδίρογλου – δημοσιογράφος

 

H Ελένη Πορτάλιου τα έβαλε με τον Αλέξη Τσίπρα, διότι τόλμησε να επισκεφθεί το Άγιο Όρος, αλλά και με την Εκκλησία γιατί… είναι η Εκκλησία. Άλλωστε, κατά τους περισσότερους ΣΥΡΙΖΑίους, ένας συνεπής αριστερός, άθεος και ορθολογιστής, πρέπει να βάλλει συνεχώς εναντίον της Εκκλησίας και ας διατηρεί εκείνη εκατοντάδες ευαγή ιδρύματα και ας μοιράζει καθημερινά δεκάδες χιλιάδες μερίδες φαγητού σε αναξιοπαθούντες! Φυσικά, η «ιδεολογική» λογική είναι πως «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού». Όχι και τόσο πρωτότυπο φυσικά στους καιρούς μας. Εισαγωγή στον λενινισμό ή Leninism 101 for college freshmen, όπως θα έλεγαν σε κάποιο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Η δε Πορτάλιου εκφράζεται με μεγάλη ασέβεια, καθότι είναι πολύ «προοδευτική»: «τα 3.795.000 πιστών ή άπιστων φτωχών δεν μπορεί πλέον να τρέφονται με τη θεία κοινωνία». Τόση ανοχή από την κυρία έναντι εκείνου που αυτή δεν πιστεύει. Δεν θα το έλεγα αυτό «δημοκρατική αντίληψη». Αλλά, ας την κρίνει ο κόσμος.

 

Και ανέτρεξα στον 18ο αιώνα, στα λόγια του Αββά Ντινουάρ: «Πράγματι, η νέα φιλοσοφία επιτρέπει τα πάντα εκτός από το να είσαι χριστιανός και υπήκοος» («Η τέχνη της σιωπής», Καστανιώτης, Αθήνα 2007, σελ. 32). Άλλωστε, για να επικαλεστώ και πάλι τον Αββά, «η ακολασία έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που είναι αδύνατον να θεωρηθείς διανοούμενος, φιλόσοφος, παρά μόνο αν μιλάς ή αν γράφεις κατά της θρησκείας, της ηθικής…» (σελ. 32). Τρεις αιώνες η ίδια ιστορία. Καλά, όλοι αυτοί του «σοσιαλισμού» και του «διεθνισμού», της «προόδου» και του «ορθού λόγου», δεν έχουν καμία νέα συνταγή για τα κοινωνικά πράγματα στο τσεπάκι τους; Πολύ βαρετοί έχουν γίνει. Πολύ όμως. Πάντως, η εσωκομματική τοποθέτηση κατά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έβαλε στην άκρη την διακηρυγμένη αθεΐα του και ροβόλησε προς το Άγιο Όρος, ώστε να βάλει στο σακούλι του κόμματός του καμιά αστική ψήφο παραπάνω και να καθησυχάσει τους μοναχούς (για να έρθει μετά και να προσπαθήσει να καταργήσει το άβατο μέσα σε μια νύχτα, να υποθέσουμε;), με ώθησε να ρίξω μια ματιά σε βιβλία που είχα καιρό να ξεφυλλίσω.

 

Ο Αββάς Ντινουάρ λοιπόν, στο βιβλίο του επικαλείται ένα απόσπασμα βιβλίου (που δέχεται η ορθόδοξη Εκκλησία) του κανόνα της Παλαιάς Διαθήκης: «Αξιώσε, τέκνον, αναβλέψαντα εις τον ουρανόν και την γην και τα εν αυτοίς πάντα ιδόντα, γνώναι ότι εξ ουκ όντων εποίησεν αυτά ο Θεός» (Μακκαβαίων Β’, Ζ, 28 – σύμφωνα με σημείωση της μεταφράστριας στη σελ. 82). Και γράφει: «Υιέ μου, μια χάρη σου ζητώ, να παρατηρείς τον ουρανό και τη γη και να αφήσεις να εισέλθει στο πνεύμα σου το φως που εκπέμπεται απ’ αυτά και θα επιτρέψει μαζί του να εισέλθει η επιστήμη, η ευσέβεια και η ταπεινοφροσύνη». Πόσο φως όμως, μπορούν να δουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ της αθεΐας και του εθνομηδενισμού, ώστε να πάρουν διαζύγιο από την ορθολογιστική αλαζονεία τους;

Related posts