Επιστροφή στην κορυφή
Δευτέρα, 23 Ιουλ 2018
 
 

Το μυστήριο λύνεται – Να πώς έφτιαξαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τις πυραμίδες!

Κυριακή, 24 Σεπτέμβριος 2017 - 16:58

-a Μέγεθος κειμένου +A

 

 

 

 

 

 

 

 

Για αιώνες είναι ένας από τους μεγαλύτερους γρίφους, τόσο για τον απλό κόσμο, όσο και για ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα. Το ερώτημα δεν είναι άλλο από το πώς μια κοινωνία της εποχής του Χαλκού, με ελάχιστες τεχνολογικές γνώσεις, κατόρθωσε να κατασκευάσει ένα τέτοιου μεγέθους δημιούργημα, όπως η Πυραμίδα της Γκίζας, το μόνο από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου που σώζεται έως τις ημέρες μας.

Πολλές οι θεωρίες που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς γι’ αυτό το ζήτημα – με μερικές να εμπλέκουν μέχρι και εξωγήινα πλάσματα (!) – ωστόσο τέλος στις διάφορες εικασίες και μύθους έρχεται να βάλει το περιεχόμενο ενός παπύρου, το οποίο περιγράφει τη διαδικασία που ακολούθησαν οι Αιγύπτιοι για το χτίσιμο της πυραμίδας του Χέοπα, γύρω στα 2.600 π.Χ.

Πρόκειται για την πιο «μεγαλόσωμη» απ’ αυτές που έχουν ανοικοδομηθεί, με το εξωπραγματικό ύψος που αγγίζει τα 146 μέτρα. Μάλιστα, μέχρι τον Μεσαίωνα ήταν το μεγαλύτερο οικοδόμημα που είχε χτίσει ανθρώπινο χέρι!

Πιο συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την ύπαρξη του σχετικά πρόσφατα. Σύμφωνα με το λεπτομερές υλικό που εντόπισαν, χιλιάδες εξειδικευμένοι εργάτες μετέφεραν 170.000 τόνους ασβεστόλιθου κατά μήκος του Νείλου, πάνω σε ξύλινα σκάφη που συγκρατούνταν μεταξύ τους με σχοινιά. Για τη μεταφορά κατασκευάστηκε ειδικά ένα σύστημα καναλιών σε ένα εσωτερικό λιμάνι που δημιουργήθηκε λίγα μόλις μέτρα από τη βάση της πυραμίδας.

Ο αρχαίος πάπυρος που ήρθε στη δημοσιότητα , φωτίζει ακόμα περισσότερες πτυχές της διαδικασίας. Έχει γραφτεί από τον Merer, που θεωρείται πως ήταν επιστάτης περίπου 40 εργατών ειδικών ικανοτήτων και είναι το μόνο γραπτό ντοκουμέντο της διαδικασίας μεταφοράς του ασβεστόλιθου από την Tura στην Γκίζα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο ημερολόγιό του, ο Merer περιγράφει ακόμα πως οι εργάτες του απασχολήθηκαν και στην διαμόρφωση του τοπίου, ανοίγοντας γιγαντιαία αναχώματα για να εκτρέψουν το νερό από τον Νείλο και να το διοχετεύσουν προς την Πυραμίδα, μέσω επίσης κατασκευασμένων καναλιών.
Ο αρχαιολόγος Mark Lehner, εντόπισε ίχνη αυτών των αρχαίων καναλιών που ήταν το «κλειδί» για την μεταφορά των ογκόλιθων.

Περισσότερες λεπτομέρειες για όσα αναφέρονται στον μυστηριώδη πάπυρο, θα αποκαλύψει το ντοκιμαντέρ του Channel 4, που αναμένεται να προβληθεί σύντομα.

 Μοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: