Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Σεπ 2022
SLIDER

ΜΜΜ: 400 νέα λεωφορεία μέχρι το τέλος του χρόνου

Το δίλλημα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς του πολίτες για τον κορωνοϊό ήταν ξεκάθαρο και συνοψίζεται στη φράση «αυτοπροστασία ή καραντίνα».  Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε και στους τομείς που η Πολιτεία «μπορεί να γίνει καλύτερη».

 

Το χρονοδιάγραμμα

«Στις συγκοινωνίες, ας πούμε. Παρά το γεγονός ότι από πέρυσι στην Αττική έχουν προστεθεί 250 λεωφορεία, αυτά δεν φάνηκαν αρκετά για να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού. Γι’ αυτό και θεσμοθετήσαμε τα κυλιόμενα ωράρια προσέλευσης στην εργασία», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ωστόσο αναγνώρισε πως χρειαζόμαστε περισσότερα οχήματα και συχνότερα δρομολόγια. Οι έκτακτοι καιροί επιβάλλουν έκτακτα μέτρα. «Έτσι, από την μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου», αποκάλυψε.

Σύμφωνα δε με πηγές του υπουργείου Μεταφορών, ακόμη 100 λεωφορεία των ΚΤΕΛ θα δρομολογηθούν έως το τέλος Νοεμβρίου και τα 300 λεωφορεία με leasing, θα έρθουν σταδιακά έως το τέλος του έτους. Τα συγκεκριμένα λεωφορεία, σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβουν την εξυπηρέτηση περιφερειακών δρομολογίων, όπως π.χ Ραφήνα, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Πεντέλη, Διόνυσο κ.α.

 

Το σχέδιο για τα ΜΜΜ

Η πολιτική της κυβέρνησης για τη μείωση της συμφόρησης βασίζεται στο τρίπτυχο, περισσότερα λεωφορεία, υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% όπου είναι εφικτό, καθώς και κυλιόμενο ωράριο για να περιοριστεί ο αριθμός των επιβατών που βρίσκεται την ίδια στιγμή σε αποβάθρες και στάσεις.

Ειδικά για τα λεωφορεία, από τα στοιχεία, του ΟΑΣΑ, γίνεται σαφές ότι η πληρότητα – άνω του 65% – των οχημάτων στις ώρες αιχμής δεν ξεπερνά το 5,5 %.

Υπογραμμίζεται  ότι από τα 850 οχήματα που παρέλαβε η κυβέρνηση, σήμερα βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας 1.100 λεωφορεία, χωρητικότητας από 60 έως 150 ατόμων.

Επειδή όμως, τα περισσότερα λεωφορεία, σε αυτή τη συγκυρία, είναι απαραίτητα, θα γίνουν τις προσεχείς ημέρες και νέες ανακοινώσεις για την άμεση αύξηση του στόλου με δεκάδες λεωφορεία προκειμένου να δρομολογηθούν περισσότερα στις γραμμές που υπάρχει συμφόρηση κατά τις ώρες αιχμής.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στα μέσα Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, θα υπάρξει η πρώτη παράδοση λεωφορείων από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 

Καθημερινό φαινόμενο ο συνωστισμός

Oι εικόνες από σταθμούς του μετρό και λεωφορεία στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι αποκαρδιωτικές. Στο σταθμό Μετρό του Συντάγματος για μια ακόμη φορά οι επιβάτες συνωστίζονται στις αποβάθρες και προσπαθούν να βρουν λίγο χώρο μέσα στα βαγόνια.

Οι απαραίτητες αποστάσεις είναι αδύνατον να τηρηθούν. Ο κόσμος στριμώχνεται μέχρι τις πόρτες και στους συρμούς δεν υπάρχει άδεια θέση ούτε για δείγμα. Οι περισσότεροι με μάσκα χωρίς πάντως να λείπουν και οι εξαιρέσεις κυρίως από άτομα νεαρής ηλικίας που το μόνο που είχαν στο κεφάλι τους, ήταν τα ακουστικά για να ακούνε μουσική.

Την περασμένη Τρίτη οι υπεύθυνοι της ΣΤΑΣΥ απέδωσαν τις εικόνες συνωστισμού σε βανδαλισμούς βαγονιών που προκάλεσαν καθυστερήσεις, όμως γι’ αυτές τις εικόνες δεν υπήρξε δικαιολογία… Ο χρόνος για τους περισσότερους επιβάτες, περνούσε για ακόμα μία μέρα αργά και βασανιστικά.

Οι γνώριμες πια εικόνες συνωστισμού και σε λεωφορεία. Τόσο σε Αθήνα όσο και Θεσσαλονίκη τα παράπονα για τη συχνότητα των δρομολογίων διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Οι μάσκες στα πρόσωπα και τα αντισηπτικά μπουκαλάκια που βρίσκονταν σε πολλές περιπτώσεις σε πρώτη ζήτηση, έδειχναν πως η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών έχει πλέον συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας είναι πλέον έκδηλη στην Αττική. Την ώρα που οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή ιδιαίτερα των ηλικιωμένων να αποφεύγουν τα σημεία που παρατηρείται συνωστισμός, οι εικόνες στα Μέσα Μεταφοράς δείχνουν ότι αυτό είναι για πολλούς αδύνατον και μάλιστα καθημερινά.

Για ακόμα μία μέρα συνεχείς ήταν και οι έλεγχοι της αστυνομίας. Πολλά πρόστιμα κόπηκαν σε λαϊκές αγορές, καθώς πολλοί πιάστηκαν να μην τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.

Related posts