Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
02 Οκτ 2022
Υγεία

Μήπως το γραφείο σας περιέχει 3 φορές περισσότερα μικρόβια από μια τουαλέτα;

Πότε καθαρίσατε τελευταία φορά το γραφείο της δουλειάς ή του σπιτιού σας; Παρόλο που μπορεί να φαίνεται καθαρό, πολλοί άνθρωποι παραμελούν να καθαρίζουν ενδελεχώς και να απολυμαίνουν το χώρο εργασίας τους.

Ως μέρος της μελέτης συλλέχθηκαν δείγματα από διαφορετικές περιοχές του σπιτιού όπως το ποντίκι και το πληκτρολόγιο του γραφείου και πραγματοποιήθηκε σύγκριση των ευρημάτων με αυτών από άλλα οικιακά αντικείμενα. Βάσει των αποτελεσμάτων τα γραφεία φιλοξενούν περισσότερα μικρόβια από τη λεκάνη της τουαλέτας και τον κάδο απορριμάτων!

Το γραφείο είναι μακράν το πιο βρώμικο μέρος του σπιτιού με μέσο όρο βαθμολογίας καθαριότητας RLU (Relative Light Unit) 606! Όπως αποδεικνύεται, ένα τυπικό κάθισμα τουαλέτας είναι πολύ πιο καθαρό από ένα γραφείο με καταχωρημένη βαθμολογία RLU 209.

Η έρευνα αποκαλύπτει και τις περιοχές του σπιτιού που οι περισσότεροι δεν καθαρίζουν τόσο συχνά όπως το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή, τα οποία είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της εργασιακής ζωής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το πληκτρολόγιο έχει τρομερά υψηλή μέση βαθμολογία RLU των 383, δηλαδή σχεδόν ίδιο αριθμό μικροβίων με αυτά που βρέθηκαν σε έναν κάδο κουζίνας (392)!

Αναλυτικά η κατάταξη είναι:

  • Γραφείο – RLU 606
  • Κάδος κουζίνας– RLU 392
  • Πληκτρολόγιο – RLU 382
  • Καρέκλα γραφείου – RLU 310
  • Ποντίκι υπολογιστή – RLU 260
  • Λεκάνη τουαλέτας – RLU 209
  • Χαλάκι εξώπορτας – RLU 209

Ο μικροβιολόγος Δρ Jonathan Cox από το Πανεπιστήμιο Aston εξηγεί ότι κάθε χτύπημα ενός πλήκτρου από το πληκτρολόγιο εναποθέτει όσο και συλλέγει διάφορους μικροοργανισμούς. Έτσι, είναι ζωτικής σημασίας να πλένουμε τα χέρια μας πριν φάμε στο γραφεία μας αλλά και να απολυμαίνουμε την επιφάνεια και τις συσκευές εργασίας μας τακτικά.

Ίσως να μην έχετε αμφισβητήσει ποτέ την καθαριότητα της καρέκλας του γραφείου σας, αλλά το κάθισμα και τα χέρια της καρέκλας σας μπορούν να φιλοξενήσουν μια πληθώρα μικροβίων. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η καρέκλα γραφείου (310) φιλοξενεί περισσότερα μικρόβια από την ποσότητα που βρίσκεται σε μια λεκάνη τουαλέτας!

Ο Τζόναθαν πρόσθεσε: «Στα μικρόβια αρέσουν οι υγρές επιφάνειες υψηλής επαφής ή πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Η υγρασία που μεταφέρεται από τις άκρες των δακτύλων σας στο πληκτρολόγιό σας είναι αρκετή για να διατηρήσει ένα ακμάζον οικοσύστημα μικροοργανισμών».

«Τα βακτήρια που βρίσκονται στα γραφεία δεν έχουν την ικανότητα να μας επιτίθενται, εκτός εάν τα εγχύσουμε στο σώμα μας, π.χ., πληκτρολογώντας ενώ τρώμε πατατάκια και δεν πλένουμε τακτικά τα χέρια μας».

«Η βακτηριακή μεταφορά από εμάς στο περιβάλλον μας είναι αναπόφευκτη και επομένως ένα τακτοποιημένο γραφείο με ελάχιστα αντικείμενα είναι ευκολότερο να απολυμανθεί και ως εκ τούτου είναι λιγότερο πιθανό να φιλοξενήσει μεγάλες μικροβιακές κοινότητες».

«Εάν βρίσκεστε στο γραφείο και μοιράζεστε τον χώρο με συναδέλφους είναι επωφελές να χρησιμοποιείτε μαντηλάκια απολύμανσης και καθαριστικά επιφανειών μεταξύ των χρηστών, ώστε να μειώσετε το βακτηριακό φορτίο, καθώς και να διατηρήσετε τα γραφεία ακατάστατα».

Επίσης, σύμφωνα με τον Jonathan «το να μην πλένετε τα χέρια σας μετά τη χρήση τουαλέτας θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεταφορά κολοβακτηριδίων στο πληκτρολόγιο που χρησιμοποιούμε ενώ τρώμε στο γραφείο μας. Αυτό θα μπορούσε να απασχολήσει ιδιαίτερα τους συναδέλφους, ειδικά όταν θα επιστρέψουμε στο γραφείο».

Σχολιάζοντας την έρευνα, η Michelle Stark, διευθύντρια πωλήσεων και μάρκετινγκ της Fasthosts λέει: «Ως ειδικοί τεχνολογίας στο Fasthosts, ενδιαφερθήκαμε να δούμε τα αποτελέσματα των τεστ. Ο καθαρισμός του εξοπλισμού του γραφείου είναι πιο σημαντικός τώρα περισσότερο από ποτέ, και είναι σαφές ότι υπάρχει όφελος στην πρόληψη της εξάπλωσης μικροβίων και βακτηρίων που αναπτύσσονται. Θα συνιστούσαμε στους χρήστες του γραφείου να εφαρμόζουν καλή υγιεινή και να καθαρίζουν το γραφείο σας όσο το δυνατόν τακτικά».

Μπορείτε να βρείτε την πλήρη μελέτη εδώ: https://www.fasthosts.co.uk/dirty-desks

Μεθοδολογία

Αυτές οι πληροφορίες προήλθαν ανεξάρτητα από το Fasthosts που έλαβε δείγμα από κάθε επιφάνεια (γραφείο, πληκτρολόγιο, καρέκλα, ποντίκι, κάδο κουζίνας, τουαλέτα και χαλάκι). Η κάθε περιοχή ελήφθη με τη χρήση του Hygiena’s UltraSnap Surface ATP Test, προτού αναλυθεί χρησιμοποιώντας το σύστημα EnSure Touch για τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων RLU (Relative Light Unit). Κάθε ένδειξη RLU βασίζεται στο επίπεδο ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη) που συλλέγεται από το δείγμα του στυλεού. Η σχέση μεταξύ ανάγνωσης ATP και RLU είναι απλή: Υψηλή μόλυνση (βρωμιά/ακατάλληλος καθαρισμός) θα οδηγήσει σε μεγάλες ποσότητες ΑΤΡ. Τα υψηλά ποσοστά ATP θα παράγουν περισσότερο φως στο σύστημα ανίχνευσης EnSure Touch Monitoring. Όσο υψηλότερη είναι η ένδειξη RLU, τόσο πιο βρώμικο είναι το δείγμα. Δείγματα με ένδειξη RLU <50 καταχωρούνται ως βασικά (καθαρά), ενώ δείγματα με ένδειξη RLU> 50 καταχωρούνται ως αποτυχία (βρώμικα). Η βαθμολογία RLU κάθε αντικειμένου καταγράφηκε και το τελικό σύνολο ενός στοιχείου είναι ο μέσος όρος όλων των αποτυχημένων βαθμολογιών.

Σχετικά με το Fasthosts:

Η Fasthosts είναι ένας κορυφαίος πάροχος τεχνολογίας από το 1999, προσφέροντας ασφαλή κέντρα δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, 24ωρη υποστήριξη και ένα επιτυχημένο κανάλι μεταπωλητών. Η Fasthosts παρέχει όλα όσα χρειάζονται οι επαγγελματίες του διαδικτύου για να τροφοδοτούν και να διαχειρίζονται τον διαδικτυακό τους χώρο, συμπεριλαμβανομένων domains, web hosting, business-class email, dedicated servers και next-generation cloud platform.

Related posts