Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Μαΐ 2022
Ελλάδα

Μικρή υποχώρηση από την κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση

tsakalotos-tsipras-vouliΗ κυβέρνηση φαίνεται να κάνει “μικρή υποχώρηση”, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Έτσι, οι στόχοι της κυβέρνησης έχουν αναθεωρηθεί, σύμφωνα με στελέχη που γνωρίζουν την τακτική των διαπραγματεύσεων, και περιορίζονται στα εξής:

-Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και αυτό σημαίνει να κλείσει τον Φεβρουάριο.

-Να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση η Ελλάδα τον Μάρτιο (συνεδρίαση Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 9 Μαρτίου).

-Να περιοριστούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όσο το δυνατόν περισσότερο.

-Ο δημοσιονομικός κόφτης να επεκταθεί και μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος (Αύγουστος 2018) χωρίς να υπάρχει η ανάγκη ποσοτικοποίησης των μέτρων τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να ψηφιστούν σήμερα.

Τροχοπέδη στην πλήρη υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου φαίνεται να είναι η συμμαχία Σόιμπλε – ΔΝΤ .

Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση “καίγεται” κυριολεκτικά, εκπρόσωπος του ΔΝΤ δηλώνει πως “δεν υπάρχει προθεσμία” για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα πως “στο μεσοπρόθεσμο διάστημα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποια πιεστική επείγουσα χρηματοδοτική ανάγκη”.

Το δύσκολο για την κυβέρνηση είναι ότι αν δεν αλλάξει τακτική και δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών, παραμένει ουσιαστικά  “αιχμάλωτη” του ΔΝΤ και του Σόιμπλε για καιρό.

Ο Σόιμπλε στηρίζει το ΔΝΤ δηλώνοντας πως “αν φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα έρθει νέο μνημόνιο”!

Ο Β. Σόιμπλε, μάλιστα, επαναλαμβάνει την πάγια άποψή του να τερματιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ!

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσαν ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν ευνοεί τις μικρές γερμανικές τράπεζες όπου έχουν επενδύσει τα γερμανικά ταμεία των συνταξιούχων. Με το QE (φτηνό, δηλαδή, δανεισμό των τραπεζών) οι αποδόσεις τους είναι ελάχιστες και άρα οι συντάξεις είναι καθηλωμένες! Τυχόν κατάργηση του QE θα ανεβάσει την απόδοση των επενδύσεων, άρα και τις συντάξεις -γι’ αυτό, εξηγούν από τον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομίας, ο Β. Σόιμπλε είναι κατά του QE.

Το ΔΝΤ επιμένει σε συγκεκριμένα μέτρα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις, να επαναφέρουν το θέμα της μείωσης των συντάξεων και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, δηλαδή μείωση του αφορολόγητου -“το κείμενο των Tomsen – Obstfeld στο blog του ΔΝΤ περιγράφει με σαφήνεια τη θέση του Ταμείου”, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, το ΔΝΤ έχει εγκαταλείψει τη “γραμμή” για χαμηλά πλεονάσματα (ύψους 1,5%) και βρίσκεται σε κοινή γραμμή πλεύσης με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών για υψηλά πλεονάσματα τα οποία και τα συνδυάζει με μέτρα -“αν ο στόχος είναι υψηλότερος στο 3,5%, τότε θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα”, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Οι δηλώσεις του Τζέρι Ράις έρχονται ως απάντηση του Ταμείου στις επαφές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτου, με τους Γάλλους αξιωματούχους, Μ. Σαπέν και Π. Μοσκοβισί. Υψηλόβαθμα στελέχη του Μαξίμου επιμένουν ότι οι γάλλοι παραμένουν ως ισχυροί παίκτες στο παιχνίδι και στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, παρόλο που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα παραμείνουν στις θέσεις τους μετά τις γαλλικές εκλογές.

cnn.gr

Related posts