Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Φεβ 2024
Πολιτισμός

«ΜΙΚΡΕΣ ΖΩΕΣ» μια θεατρική παράσταση που αξίζει να δείτε

 Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη 

Το θεατρικό έργο του Χρήστου Άνθη «Μικρές ζωές» παίζεται στο θέατρο Βαφείο με μεγάλη επιτυχία από την ομάδα Outsider. Στο έργο παρακολουθούμε τις ζωές τεσσάρων απλών ανθρώπων, τις καθημερινές στιγμές τους καθώς αυτές συναντώνται άλλοτε σ΄ ένα γραφείο, άλλοτε στο σπίτι κι άλλοτε στο μετρό. Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό σενάριο που αν και πρόκειται για καταστάσεις που θα μπορούσαν να συμβούν σε οποιονδήποτε και συναισθήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε οποιονδήποτε, βλέποντας το έργο αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι «μικρές ζωές» στιγμών που βιώνουμε, ωστόσο τις παραβλέπουμε.

Ξεκινώντας η παράσταση έχεις την εντύπωση ότι θα παρακολουθήσεις μια κωμωδία αλλά κάνεις λάθος. Υπάρχουν χιουμοριστικές ατάκες και αστεία στιγμιότυπα, ωστόσο, όσο προχωράει το έργο αντιλαμβάνεσαι ότι βασίζεται σ΄ ένα βαθύ κοινωνικό, ψυχολογικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο.

Οι τέσσερις ήρωες, η καρδιοχειρουργός Κωνσταντίνα με την ψυχολογική αστάθεια της ενοχής για την απώλεια που βίωσε, ο σύζυγός της Σταμάτης επιτυχημένος διευθυντής, συμπαραστάτης στο δράμα της ξεπερνώντας τον προσωπικό πόνο, η γεμάτη όνειρα νεαρή πτυχιούχος Λένα που αναζητά το επαγγελματικό μέλλον της, ο αφοσιωμένος στην ομάδα του και στην πληροφορική Σπύρος, είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, είναι οι άνθρωποι που μετακινούνται συχνά με το μετρό, είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αμφισβητήσεις, ενοχές, ανασφάλειες, άνθρωποι που βίωσαν ένα τραγικό παρελθόν, άνθρωποι που αναζητούν το μέλλον τους. Οι τέσσερις μικρές ζωές διασταυρώνονται και βήμα βήμα οδηγούν την παράσταση σε στιγμές κορύφωσης ώσπου ν΄ αλλάξουν τα πάντα.

Η σκηνοθέτης  Άννα Ετιαρίδου πήρε στα χέρια της ένα πολύ δυνατό κείμενο, το μετέτρεψε σε ένα καθηλωτικό έργο, κι είχε τις προδιαγραφές ενός πολύ λιτού σκηνικού για να μεταδώσει την εκάστοτε ατμόσφαιρα που ταιριάζει στις μικρές στιγμές των ηρώων. Παραστατικά μας μεταφέρει στη διαδρομή του μετρό, με τους ηθοποιούς να λικνίζονται στο κούνημα του συρμού αλλά και της ζωής τους. Σημείο γνωριμίας το μετρό γιατί έτσι το ήθελε η μοίρα, η τύχη, η έμπνευση του σεναρίου. Στο μετρό θα συμβεί μια από τις συγκλονιστικές σκηνές, με τη συναισθηματική παράδοση των δυο γυναικών του έργου στους ρόλους τους. Αντίστοιχα στο σπίτι της Κωνσταντίνας και του Σταμάτη θα παιχτεί μια σπαρακτική σκηνή όπου αναδύεται ο ψυχικός κόσμος των  ρόλων, με τους δυο ηθοποιούς να παραδίδονται στις πληγές του παρελθόντος τις οποίες οφείλουν να θεραπεύσουν.

Συμπερασματικά, οι σκηνοθετικές οδηγίες βρήκαν πλήρη ανταπόκριση από τους ηθοποιούς δικαιώνοντας την άποψη ότι ένα άρτιο κείμενο μεταφέρεται επιτυχώς σε λιτό σκηνικό περιβάλλον,  μ΄ ένα γραφείο εργασίας σε μια γωνιά, έναν καναπέ κι ένα τραπεζάκι που παραπέμπουν σε σπίτι και τους υποτιθέμενους χώρους, πχ το μετρό, στην υπόλοιπη σκηνή. Χρειάζονταν περισσότερα σκηνικά;  Όχι, γιατί οι ηθοποιοί με τις ερμηνείες τους, τις χαρακτηριστικές κινήσεις σε μετέφεραν εκεί που όφειλαν τη στιγμή που έπρεπε.

Ο σωστός φωτισμός και η πρωτότυπη μουσική πλαισίωναν την παράσταση, δημιουργούσαν την κατάλληλη ατμόσφαιρα, ανέδυαν συναισθήματα στους θεατές.

Οι ηθοποιοί Σοφία Ιωακειμίδη, Χρήστος Άνθης που είναι κι ο σεναριογράφος του έργου, Μανώλης Μακρυγιάννης, Ανδριάνα Νταή ταυτίζονται με τους ρόλους τους επάνω στη σκηνή, γελάνε, σαρκάζουν, πονάνε, υποφέρουν, σπαράζουν, διαλύονται για να επανασυντεθούν δίχως να υπερβαίνουν η να υπολείπονται από τα όρια της υποκριτικής που απαιτεί η παράσταση. Ισάξια κι ισότιμα αντιμετωπίζουν τους χαρακτήρες που υποδύονται. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις ένα έργο να υποστηρίζεται από τους ηθοποιούς με σεβασμό στην υποκριτική τους τέχνη και αυτό ακριβώς συμβαίνει στη συγκεκριμένη παράσταση.

 

Βγαίνοντας από την αίθουσα η γεύση που μου άφησε ήταν η απόλυτη ικανοποίηση ενός εξαιρετικού άρτιου έργου με πολύ δυνατό κείμενο και δυνατές ερμηνείες. Παράλληλα ερωτηματικά τριγύριζαν στο  μυαλό για όλες εκείνες τις στιγμές που τις αφήνουμε να περάσουν δίχως ν΄ αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για «μικρές ζωές» και πόσο επηρεάζουν την εξέλιξή μας.

Μια παράσταση που αξίζει να παρακολουθήσετε!

Περισσότερα για την παράσταση στον παρακάτω σύνδεσμο

https://now24.gr/mikres-zoes-tou-xristou-anthi-se-skinothesia-annas-etiaridou-apo-tin-omada-outsider/

 

 

Related posts