Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
07 Αυγ 2020
Blender

Μια διαδρομή με ανάποδες εικόνες! 

Από την Εύα Σκαπετουλιά.

Περπατώντας  βράδυ στο κέντρο της Αθήνας με τη μουσική να μου κάνει παρέα, κοίταζα τον δρόμο και  έβλεπα  που περνούσαν από δίπλα μου τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ . Η απριλιάτικη δροσιά  με πρόσταξε  να επιβιβαστώ σε κάποιο απ αυτά και να απολαύσω μια μικρή, βραδινή διαδρομή μέχρι  να φτάσω στον προορισμό μου. Σταματημένη στη στάση, κοίταζα τους ανθρώπους που υπήρχαν γύρω μου και περίμεναν το ίδιο με μένα. Μόλις έφτασε το λεωφορείο, όλοι έσπευσαν να καθίσουν στις πρώτες θέσεις . Εγώ κάθισα στη μοναδική ανάποδη καρέκλα που υπήρχε.

Μια σκέψη τότε άρχισε να τριβελίζει ευχάριστα το μυαλό μου, «ανάποδες καρέκλες σε λεωφορεία και τρόλεϊ;  ποια θα μπορούσε να είναι η χρησιμότητα τους»; Αυτή τη φορά  δε θα συμπεριλάβω τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, γιατί θα προτιμήσω να μιλήσω γι αυτά που κινούνται στο δρόμο, με παράθυρα από τα οποία μπορείς να δεις έξω τον κόσμο, τα δέντρα, τον ουρανό και κάθε τι που μπορεί να πιάσει και να γεμίσει τη ματιά σου.

Σε πολλούς από εμάς  έχει τύχει να καθίσουμε ανάποδα σ’ ένα από αυτά τα δύο μέσα.

Η σκηνή είναι ίδια  και γνωστή σε όλους. Περιμένεις στη στάση και έχεις κάπου να πας ή επιστρέφεις . Συντροφιά σου έχεις τη μουσική της δικής σου προτίμησης. Τότε, μπροστά σου σταματά κάποιο από τα δύο μέσα που αναφέρθηκαν. Κρατιέσαι από τα χερούλια και ανεβαίνεις γρήγορα προτού κλείσουν οι πόρτες. Κλείνουν! Κοιτάζεις τριγύρω… Άτυχη μέρα για σένα; Όλες οι θέσεις πιασμένες, και η μόνη που έχει απομείνει είναι μία που κοιτάζει προς τα πίσω. Με δυσαρέσκεια πηγαίνεις και κάθεσαι.

Ανασκουμπώνεσαι και ακούς καλύτερα το τραγούδι που παίζει τόση ώρα στ’ αφτιά σου. Βλέπεις από το παράθυρο τον δρόμο που αφήνεις πίσω, η καρδιά σου κατεβαίνει στο στομάχι και ύστερα φτάνει στη πλάτη σε κάθε λακκούβα που θα περάσει ο οδηγός  ατσούμπαλα. Η μουσική που ακούς αρχίζει ολοένα και δυναμώνει,  δίνοντας της εσύ περισσότερη προσοχή  καθώς αρχίζεις να βυθίζεσαι στις σκέψεις σου.

Έχεις μια από τις καλύτερες θέσεις. Ο λόγος;  Γιατί   έχεις τη δυνατότητα για λίγα μόλις λεπτά να σταματήσεις τον χρόνο με μόνη δύναμη αυτή που βγαίνει από τα μάτια  σου, παρατηρώντας καλύτερα αυτό που προσπέρασαν και αντικρίζοντας το  στιγμιαία οι επιβάτες των μπροστινών «κανονικών» θέσεων. Να αναλογιστείς πόσο αδιάφοροι είναι οι άνθρωποι σε καθετί όμορφο. Από ένα έργο τέχνης μέχρι μιας ενδιαφέρουσας στιγμής που υπήρξε στο πεζοδρόμιο που μόνον εσύ κατάφερες να απαθανατίσεις με το βλέμμα σου. Άμα καθίσεις σ’ αυτές τις « μη κανονικές» θέσεις, μην περιμένεις το μυαλό σου να πάψει να σκέπτεται. Από κάτι που τυχαία είδες ή που απλά  αναλογίζεσαι γιατί σε βασανίζει, κάτι που πιθανόν να διαδραματίστηκε εκείνη τη μέρα.

Μη παραμείνεις στο γεγονός πως όταν είσαι ανάποδα, ζαλίζεσαι! θα χάσεις πολλά.

Κλείνοντας  μια τελευταία συμβουλή!

Μη βγάλεις τα ακουστικά αν είσαι σίγουρος ότι η διαδρομή σου είναι σωστή! Κράτησε τα μέχρι το τέλος και απόλαυσε την. Ο κόσμος και οι εικόνες που σου δίνονται στο δευτερόλεπτο γίνονται ομορφότερες έτσι.


Εύα Σκαπετουλιά (euask1997@gmail.com)

Related posts