Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
03 Οκτ 2022
SLIDER

Μετά από 80 χρόνια το ιστορικό «Zonars» αλλάζει όνομα!

Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας όλοι λίγο- πολύ έχουμε σταθεί να θαυμάσουμε το ηχηρό σε παρουσία και αισθητική καφέ, «Zonars». Αυτές τις μέρες ωστόσο, πολλοί θα έχουν παρατηρήσει πως η επωνυμία έλειπε καθώς μετονομάζεται σε «Athénée».

To ιστορικό  μαγαζί στη γωνία Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, το οποίο έχει ολοκληρώσει 80 χρόνια λειτουργίας παρά τις αλλαγές στις διοικήσεις του, χρειάστηκε ύστερα από μια δικαστική διαμάχη οδηγηθεί σε ολική αφαίρεση του ονόματος «Zonars» από την ιδρυτική και παραδοσιακή του έδρα, καθώς την εμπορική ονομασία διεκδικούσε η επιχείρηση Dionysos Zonar’s στην Ακρόπολη. Δυστυχώς για την ιστορία της αστικής Αθήνας, δεν υπήρξε καμία δυνατότητα συμβιβασμού.

Χρήσιμο επίσης  είναι να δοθούν ορισμένες πληροφορίες γι αυτό το καφέ που μόλις το πιάσει το μάτι σου την νύχτα, δείχνει σαν να βγήκε από κάποια επιτυχημένη, κινηματογραφική ταινία. Εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1939 , από τον Έλληνα Μετανάστη των  ΗΠΑ, Κάρολο Ζωναρά και κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου όπως τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Νίκο Γκάτσο, τον Μάνο Χατζιδάκι, τη Μελίνα Μερκούρη, τη Σοφία Λόρεν, προσωπικότητες που άφησαν το δικό τους σημάδι όπως ακριβώς έκανε και ο ίδιος στον χώρο της εστίασης στο εξωτερικό και κατάφερε το ίδιο και στην Ελλάδα.

 

Είναι εμφανές πως για να καταφέρει  να υλοποιήσει την επιχείρηση που ονειρεύτηκε έδωσε ένα υπέρογκο  χρηματικό ποσό για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί επαγγελματικά τον χώρο, όπου στεγαζόταν στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Κανείς δεν θα μπορούσε να τον αμφισβητήσει για την πραγματικά έξυπνη επένδυση που έκανε στο πλέον πιο κεντρικό και πολυσύχναστο σημείο της πόλης.

Ιδιαίτερα από το 1950 ως το θάνατο του Ζωναρά το 1968, το Ζόναρς γνώρισε μεγάλες δόξες. Καθώς το επισκέπτονταν πρόσωπα από την πολιτικόοικονομική σκηνή αλλά και από τον καλλιτεχνικό χώρο όπως ήδη αναφέρθηκε. Το μαγαζί ακόμη και σήμερα διατηρεί την πρωτοκλασάτη αισθητική του, φροντίζοντας για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη ,σ’ ένα πεντακάθαρο περιβάλλον με κρυστάλλινα ποτήρια , ακριβά σερβίτσια και λινά , κάτασπρα τραπεζομάντηλα. Επιπρόσθετα την οροφή την στολίζουν πολυέλαιοι δίνοντας μια αίσθηση της αριστοκρατικής εποχής της πρωτεύουσας. Δε θα μπορούσε εδώ να παραληφθεί το γεγονός πως στο «Zonars», έρχονταν σε αυθεντικά βαρέλια  από την Αμερική η περίφημη και δροσιστική Coca-Cola ειδικά για το μαγαζί αυτό ενώ οι Αθηναίοι γεύτηκαν πρώτη φορά το παγωτό «Σικάγο» εκεί.

Ύστερα, από τον θάνατο του Ζωναρά, οι κληρονόμοι πούλησαν το Ζonars στην εταιρεία Διόνυσος. Το 1995, η Διόνυσος ήλθε σε αντιδικία με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ιδιοκτήτη του κτιρίου όπου στεγαζόταν το Ζonars, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της επιχείρησης τον Μάρτιο του 2001 , με μια λιτή ανακοίνωση ευχαριστιών στο πελατολόγιο του . Από το 2007 έως το 2015, η διαχείριση του ιστορικού καφέ-ζαχαροπλαστείου ανήκε στην Εverest. Και το 2015, τα αδέλφια Πανά ανέλαβαν τη λειτουργία του.

Αυτό που θα πρέπει τώρα όλοι να σκεφτούμε είναι… χάνει ένα μαγαζί την αξιοπιστία του απλά και μόνο εξαιτίας της αλλαγής της ονομασίας του; Πόσο μάλλον όταν αυτό το μαγαζί έχει διανύσει τόσα χρόνια λειτουργίας μέσα από δυσκολίες; Η απάντηση είναι μία και υπάρχει στα μάτια όλων μας όταν το χαζεύουμε…

Επιμέλεια: Ευα Σκαπετουλιά

 

Related posts