Επιστροφή στην κορυφή
Δευτέρα, 16 Ιουλ 2018
 
 

Η μεσογειακή διατροφή ευνοεί μονό τους πλούσιους και μορφωμένους;

Τρίτη, 01 Αύγουστος 2017 - 16:57

-a Μέγεθος κειμένου +A

Τουλάχιστον αυτό είναι το πόρισμα μιας νέας ιταλικής έρευνας, η οποία υποστηρίζει ότι τα οφέλη από τη μεσογειακή διατροφή, είναι ανάλογα με το κοινωνικό στάτους του ατόμου.

Με άλλα λόγια, όσοι ανήκουν στα ανώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα έχουν το μοναδικό προνόμιο να ευνοούνται από τις ευεργετικές ιδιότητες αυτού του χαρακτηριστικού τύπου διατροφής, που κυρίως στοχεύει στο να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο παγκοσμίου φήμης περιοδικό επιδημιολογίας «International Journal of Epidemiology». Πρόκειται για μια ομάδα ερευνητών του ιταλικού Νευρολογικού Μεσογειακού Ινστιτούτου IRCCS Neuromed (ανάμεσα τους και ο ελληνικής καταγωγής Γιώργος Πούνης), με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Τζιοβάνι ντε Γκαετάνο.

Για να οδηγηθούν στο συγκεκριμένο επιστημονικό συμπέρασμα, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 18.000 ανθρώπους με ηλικία άνω των 35, στο πλαίσιο της μελέτης Moli-sani. Όπως παρατήρησαν, όσοι είχαν υιοθετήσει την μεσογειακή διατροφή, είχαν κατά μέσο όρο 15% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, γεγονός που δεν διαφέρει από τις μελέτες που έχουν προηγηθεί.

Ωστόσο, αυτό που τη διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες του είδους της, είναι ότι διαπίστωσε πρώτη ότι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής δεν είναι τα ίδια για όλους τους ανθρώπους, αλλά επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση ενός ανθρώπου.
Για παράδειγμα, τα οφέλη είναι ορατά για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τουλάχιστον 40.000 ευρώ περίπου. Αλλά για τους ανθρώπους με χαμηλότερο εισόδημα και μικρότερη μόρφωση, τα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία τους φαίνεται να είναι πολύ μικρότερα ή και ανύπαρκτα.

Αυτό αποδόθηκε εν μέρει στο γεγονός πως οι άνθρωποι με καλύτερη οικονομική κατάσταση έχουν τη δυνατότητα κάνουν πιο ποιοτική μεσογειακή διατροφή, τρώγοντας μια μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, ψαριών, δημητριακών ολικής αλέσεως και άλλων υγιεινών προϊόντων, σε σχέση με τους οικονομικά ασθενέστερους. Έτσι, αυτοί συχνά αγοράζουν «μεσογειακές» τροφές που έχουν όμως μικρότερη θρεπτική αξία.Μοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: