Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Ιούν 2021
SLIDER

Μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα το Eurogroup για αναζήτηση λύσης στο συμβιβαστικό  πακέτο μέτρων

Μετά την απόρριψη της πρώτης πρότασης των εννιά χωρών της Ευρωζώνης από τη Γερμανία και την Ολλανδία  για την έκδοση κορονο-ομολόγων, σήμερα θα αναζητηθεί συμβιβαστική λύση.  Η αναζήτηση ενός συμβιβασμού θα είναι ο στόχος όλων. Το ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου οικονομικού αντίκτυπου του κορονοϊού είναι ο κύριος στόχος του σημερινού Eurogroup που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η χρηματοδότηση από τους θεσμούς αυτούς στις χώρες – μέλη θα γίνει με πολύ χαμηλό κόστος, καθώς μπορούν να αντλούν φθηνά κεφάλαια από τις αγορές λόγω του υψηλού αξιόχρεου που έχουν (ΑΑΑ).

Οι «σκληροί» και οι «άλλοι» έχουν πάρει θέσεις, με τον ρόλο της Γερμανίας να αναμένεται καθοριστικός προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές, αλλά και την Ιταλία να πρωταγωνιστεί ως η χώρα που έχει υποστεί το χειρότερο πλήγμα, αλλά και ως μεγάλη χώρα, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί το «στίγμα» ενός μνημονίου. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωνε με νόημα χθες πως, στην περίοδο κρίσης που διανύουμε, «ασφαλή καταφύγια δεν υπάρχουν ούτε για βουβάλια ούτε για βατράχους».

Η επομένη ημέρα της κρίσης του κορονοϊού, η οικονομική ανάκαμψη σε όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερη και ισχυρότερη. Η απάντηση της ΕΕ θα βοηθήσει να προετοιμαστεί το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες, ενόψει του σημερινού Eurogroup οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της ευρωομάδας Μάριο Σεντένο εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε στην οικονομική απάντηση της ΕΕ στην κρίση του κορονοϊού και διαβεβαίωσαν ότι η ΕΕ θα προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης εντός των υφιστάμενων μέσων και των θεσμικών οργάνων, πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτά τα εργαλεία και να παραμείνουμε ανοιχτοί για να κάνουμε περισσότερα. Ένα ισχυρό πακέτο είναι σε εξέλιξη. Ο στόχος μας είναι σαφής: θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας» τονίζεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι  Σαρλ Μισέλ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Σεντένο καλούν όλα τα μέλη του Eurogroup «να εξετάσουν όλα τα δυνατά μέσα με επινοητικό και εποικοδομητικό τρόπο».

Το ευρωομόλογο φαίνεται να έχει βγει από το τραπέζι, με τη γαλλική πρόταση για ένα ταμείο επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής οικονομίας με δυνατότητα κοινής έκδοσης χρέους να το υποκαθιστά, αλλά και πάλι χωρίς να αναμένεται άμεση απόφαση. Είναι πιθανό να υπάρχει στο ανακοινωθέν, αλλά ως γενικόλογη αναφορά, καθώς η ιδέα για έναν φόρο αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση του ταμείου δεν συζητήθηκε καν στο EWG. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας κ. Στέλιος Αργυρού διεμήνυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ελληνική θέση πως πρόκειται για μια συμμετρική κρίση που πρέπει να αντιμετωπισθεί με κοινά μέσα.

Πηγή : thepressroom

Περισσότερα: https://www.thepressroom.gr/oikonomia/se-anazitisi-symbibastikoy-paketoy-metron-eurogroup

 

Related posts