Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Μαΐ 2022
Πολιτισμός

Μενέλαος Τζαβέλλας: Οι εποχές έχουν πια σκοτάδι,ελπίζω σε μια ανάσταση ψυχής για όλους μας

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Με αφορμή τη θεατρική παράσταση «Μαντώ –  η   Ηρωίδα   της Μυκόνου», που συνεχίζει το ταξίδι της  στην Πάρο 29/3 και στη Νάξο 30 και 31/3, ο σκηνοθέτης Μενέλαος Τζαβέλλας μας μιλάει για το έργο και την ηρωίδα Μαντώ. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: «Μαντώ   –   η   Ηρωίδα   της Μυκόνου». Μιλήστε μας για το έργο και πότε και που θα το δούμε να παίζεται;

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ: Η Μαντώ αγνόησε την κοινωνική της θέση και τα αμύθητα πλούτη της, αλλά ίσως πολύ περισσότερο αγνόησε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της εποχής της, τα οποία δυστυχώς ακόμη και σήμερα μαστίζουν τις γυναίκες. Η Μαντώ ακόμη και σήμερα, 200 χρόνια μετά, αποτελεί πρότυπο. Η Αντιστράτηγος Μαντώ είναι η πρώτη και ίσως η μοναδική γυναίκα ακόμη και σήμερα που φέρει αυτό τον τόσο υψηλό στρατιωτικό βαθμό. Ο βαθμός αυτός της δόθηκε εν ζωή από τον Καποδίστρια διότι διέθεσε τα πλούτη της για τον εξοπλισμό της χώρας, τη συντήρηση των στρατευμάτων της και των οικογενειών τους. Διότι διοργάνωνε καθημερινά συσσίτια για δυο χιλιάδες ανθρώπους.

Η επετειακή παράσταση «Μαντώ – Η ηρωίδα της Μυκόνου» για τα 200 χρόνια ελευθερίας του Ελληνικού κράτους έκανε πρεμιέρα στη Μύκονο στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου σε συνέχεια της επιτυχημένης πρεμιέρας της στην Αθήνα και την Σύρο, όπου για πρώτη φορά στην Ιστορία του Ελληνικού Θεάτρου παρουσιάστηκε εντός του Ιερού Ναού του ΑΓ. Νικολάου Σύρου.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού των πρωτοβουλιών και των δράσεων για τον πολιτισμό της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την Εταιρεία παραγωγής θεαμάτων Music & Drama Productions του Μαυρίκιου Μαυρικίου παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Μαντώ – Η ηρωίδα της Μυκόνου» του Δρ. Γεωργίου Κοζυράκη σε σκηνοθεσία του Μενέλαου Τζαβέλλα.

Η παράσταση συνεχίζει το ταξίδι της το 2022 με την Υποστήριξη και την Αιγίδα της Γ.Γ. Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με Παραστάσεις στην Πάρο 29/3 και στη Νάξο 30 και 31/3.

Με την υποστήριξη και την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. |

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωρόθεου Β’ 

Μ.Γ.: Η παράσταση γνωρίζει μεγάλη ανταπόκριση από το θεατρόφιλο κοινό. Που πιστεύετε ότι οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του;

Μ.Τ.: Η μεγάλη επιτυχία αυτής της παράστασης οφείλεται στην ψυχή που έχουμε βάλει όλοι και στον τρόπο που την καταθέτουμε – ο καθένας από τη μεριά του και το πόστο του. Όπου υπάρχει αλήθεια που δονείται, ο κόσμος την έχει ανάγκη και την αγκαλιάζει από την πρώτη  παράσταση που έκανε πρεμιέρα στη Μύκονο σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου σε παραγωγή Music & Drama Productions/Μαυρίκιος Μαυρικίου. Αυτή η ταύτιση δημιουργών και ερμηνευτών καταύγασε και ενθουσίασε το κοινό, το οποίο ταύτισε  σ’ αυτή την παράσταση κομμάτια της ζωής του και δικά του ερωτήματα σε σχέση με τον χρόνο και τη ζωή της μεγάλης μας Ηρωίδας.

Μ.Γ.: Συναντήσατε κάποιες ιδιαίτερες σκηνοθετικές δυσκολίες όσον  αφορά  την

εξέλιξη του έργου κι αν ναι πως τις ξεπεράσατε;

Μ.Τ.: Ήταν πολύ δύσκολο να σκεφτείς το πως ήταν αυτός ο Μύθος, αυτή η μεγάλη Ηρωίδα που έδωσε τα πάντα για την ελευθερία μας και πέθανε μόνη της  και ξεχασμένη από την τότε Ελλάδα. Μετά από μια έρευνα 1 έτους προσπάθησα να έρθω πιο κοντά στην προσωπικότητα της μεγάλης μας ΜΑΝΤΩΣ.

Ίσως τα περισσότερα από τον καθένα μας να τα γνωρίζουν μόνο τα ξύλινα σάπια ράφια παλαιών βιβλιοθηκών που πάνω τους σηκώνουν τους τόμους των ιστορικών πηγών και ποιητικών συλλογών που γράφτηκαν για τη Μαντώ από φιλέλληνες (από πολεμικούς ανταποκριτές της εποχής) και δημοσιεύτηκαν στο εξωτερικό. Το θεατρικό σανίδι το ξέρει αυτό πολύ καλά, γι αυτό και μας δηλώνει την παρουσία του και τη θέλησή του να τοποθετήσουμε πάνω σε αυτό την αγάπη μας για τη Μαντώ και την ιστορία της, καθαρή από φήμες, διαδόσεις, συκοφαντίες ή προσωπικές πεποιθήσεις, ώστε όλος ο κόσμος να μάθει για την βασίλισσα Μαντώ. 

Μ.Γ.: Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

Μ.Τ.: «Αγωνία μεγάλη. Φόβο. Θλίψη. Απογοήτευση. Θυμό για την τύχη του έρμου του τόπου και των ανθρώπων του. Όπως όλος ο κόσμος δηλαδή». 

Μ.Γ.: Βλέπετε αίσιους οιωνούς για το μέλλον;

Μ.Τ.: Δεν βλέπω. Προσπαθώ, όμως, να τους εφευρίσκω μέσα μου, για να μπορώ να συνεχίζω την καθημερινότητά μου Ζούμε άσχημες εποχές στη σκιά ενός άδικου πολέμου δίπλα μας στην Ουκρανία. Οι εποχές έχουν πια  σκοτάδι, ελπίζω σε μια  ανάσταση ψυχής για όλους μας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Καθηλωτική παράσταση για τη ζωή και το έργο της Μαντούς Μαυρογένους “Μαντώ η Ηρωίδα της Μυκόνου” του Δρ. Γεωργίου Κοζυράκη σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα | παραστάσεις στην Πάρο 29\3 & στη Νάξο 30 & 31/3

Η επετειακή παράσταση «Μαντώ – Η ηρωίδα της Μυκόνου» για τα 200 χρόνια ελευθερίας του Ελληνικού κράτους έκανε πρεμιέρα στη Μύκονο στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου σε συνέχεια της επιτυχημένης πρεμιέρας της στην Αθήνα και την Σύρο, όπου για πρώτη φορά στην Ιστορία του Ελληνικού Θεάτρου παρουσιάστηκε εντός του Ιερού Ναού του ΑΓ. Νικολάου Σύρου.

ΜΕ ΤΟΥΣ: Ευτυχία Αργυροπούλου, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Κωνσταντίνος Νιάρχος, Αρετή Τσιαμπόκαλου, Μέλπω Σφακιανάκη

ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΩΣ η Άννα Μωραΐτου

ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ

Κείμενο: Γεώργιος Κοζυράκης

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας

Μετάφραση γαλλικών πηγών: Νεκτάριος Παλαιολόγος

Μουσική – Στίχοι: Μαυρίκιος Μαυρικίου

Β.σκηνοθέτη: Αρετή Τσιαμπόκαλου

Ενδυματολογία: Παραδοσιακές φορεσιές Αιμιλία Γιαννοπούλου/ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

Φωτισμοί: Βασίλης Πλατάκης

Ηχοληψία: Τμ. Ηχοληψίας ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Κινησιολογία: Nick Mathiews

Κατασκευή σκηνικού:  Β. Σακκής

Φωτογραφίες: Ιωάννης Ντόνεφ

Γραφιστική επιμέλεια: Star Artwork

Οργάνωση παραγωγής: Μενέλαος Τζαβέλλας – Νικολέτα Πικέα

Hair stylist – Makeup artist: Νικολέτα Πικέα

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού ( pearpr.com)

Παραγωγή: Music & Drama Productions / Μαυρίκιος Μαυρικίου

 Το τραγούδι της Μαντώς συνέθεσε και ερμηνεύει επί σκηνής ο Μαυρίκιος Μαυρικίου.

Με την υποστήριξη και την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής |

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης ΣΥΡΟΥ και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωρόθεου Β’

 

Related posts