Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
04 Ιούν 2020
Κόσμος

Μεξικό: Εντοπίστηκαν 222 μυστικοί τάφοι με 337 πτώματα

Αποτέλεσμα εικόνας για Mexico on a map
Η θέση του Μεξικό, κάτω από τις Η.Π.Α.

Οι αρχές του Μεξικό έχουν βρει 222 μυστικούς ομαδικούς τάφους με 337 πτώματα στη χώρα από τη 1 Δεκεμβρίου 2018. Οι μυστικοί τάφοι αποτελούν συνηθισμένη μέθοδο συμμοριών στο Μεξικό με στόχο τη μαζική απόκρυψη σορών.

Πιο αναλυτικά, ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών, Alejandro Encinas, της χώρας των 129 εκατομμυρίων κατοίκων, δήλωσε πως γίνονται προσπάθειες ώστε οι οικογένειες να βρουν τους αγαπημένους τους. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει εκταμιεύσει 25 εκατομμύρια ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στο 2007 και το 2016 βρέθηκαν 855 τάφοι και 1.548 σοροί. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση δήλωσε τον Φεβρουάριο του 2019 πως ένας αριθμός ανθρώπων, που ανέρχεται σε περίπου 40.000 αγνοούνται, ενώ 26.000 μη ταυτοποιημένοι σοροί βρίσκονται σε νεκροτομεία της χώρας. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες νέα πτώματα τοποθετούνται στη θέση παλιών πτωμάτων, μετά την εκταφή τους.

Ο Encinas, προέβη σε μια ακόμη σημαντική δήλωση, αναφέροντας πως:” Δε γίνεται ορατός μόνο ο αριθμός των πτωμάτων αλλά και οι πρακτικές που ακολουθούν (οι εγκληματίες)”. Πράγματι, οι εγκληματικές οργανώσεις κυριαρχούν στο Μεξικό. Ασφαλώς, όταν γίνεται λόγος για εγκληματικές οργανώσεις στο Μεξικό, κυρίως αφορά καρτέλ ναρκωτικών. Το 2016 το 90 % της κοκαΐνης που εισερχόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, προερχόταν από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Το 2006, η τότε κυβέρνηση του Felipe Calderon χρησιμοποίησε 6.500 στρατιώτες κηρύττοντας τον “Πόλεμο κατά των ναρκωτικών”. Μέχρι το 2008, 6.844 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στον προαναφερθέντα “πόλεμο”.

Αποτέλεσμα εικόνας για war on drugs mexico
Σκίτσο που απεικονίζει τον πρόεδρο Calderon να λέει: “Σκεπτόμασταν ότι είμαστε πιο κοντά στο να κερδίσουμε”

Την κατάσταση που επικρατούσε μετά το ξέσπασμα του πολέμου είχε περιγράψει ο Manuel Olivares, διευθυντής ενός κέντρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Μεξικό: “Όταν ο στρατός ανέλαβε, χτύπησαν πολύ σκληρά ορισμένα καρτέλ. Ως αποτέλεσμα, τα καρτέλ αναδιαρθρώθηκαν σε μικρότερες συμμορίες οι οποίες ξεκίνησαν να μάχονται για τον έλεγχο περιοχών, έχοντας ως αποτέλεσμα ολόκληρες κοινότητες να αναγκαστούν να φύγουν από τα σπίτια τους”. Σχολιάζοντας επίσης τη συνεργασία μεξικάνικων και αμερικάνικων αρχών με απώτερο στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης στο Μεξικό, είχε αναφέρει πως:” Σε τι βαθμό έχει το δικαίωμα μια γειτονική χώρα να εισάγει τον εαυτό της σε ένα πρόβλημα το οποίο προέρχεται από μια πολιτική η οποία εφαρμόζεται και χρηματοδοτείται από την ίδια;”

 Ο νυν πρόεδρος Andrés Manuel López Obrador, είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι ο “πόλεμος έχει τελειώσει”, προτείνοντας μια πολύ διαφορετική λύση από ότι οι προκάτοχοι του: την αποποινικοποίηση όλων των ναρκωτικών. Υποστηρίζοντας την πρόταση του, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως: “Η μόνη πραγματική δυνατότητα μείωσης των επιπέδων κατανάλωσης ναρκωτικών είναι η άρση της απαγόρευσης αυτών που είναι επί του παρόντος παράνομες και η ανακατεύθυνση των πόρων που προορίζονται σήμερα για την καταπολέμηση της μεταφοράς τους και την εφαρμογή τους σε μαζικά αλλά εξατομικευμένα προγράμματα επανένταξης και αποτοξίνωσης.”
Το 2009, επί προεδρίας Calderon, είχαν γίνει και πάλι απόπειρες αποποινικοποίησης των ναρκωτικών  , όμως οι επιτρεπόμενες ποσότητες θεωρήθηκαν μικρές. Βέβαια, από την άλλη πλευρά  η πολιτική του νυν προέδρου δε βρίσκει σύμφωνους όλους τους Μεξικανούς. Στις 17 Απριλίου, περίπου 300 άνθρωποι από την περιοχή Guerrero κατασκήνωσαν έξω από το Εθνικό Ανάκτορο του Μεξικό για να δείξουν τη δυσανασχέτηση τους. “Στο Guerrero δεν υπάρχει εγγύηση για τίποτα. Είναι μια πόλη των ναρκέμπορων” έγραφαν αφίσες που βρίσκονταν γύρω από τις σκηνές τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για guerrero mexico
Η θέση της περιοχές Guerrero στο χάρτη

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του προέδρου Obrador (ανέλαβε καθήκοντα στις 1/12/2018), το σίγουρο είναι πως το Μεξικό αποτελεί μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει ζητήματα υψηλής εγκληματικότητας. Μέσα στο 2018 σημειώθηκαν 33.000 δολοφονίες, την ώρα που το 2017 είχαν σημειωθεί 28.866. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα το 2017, είχαν σημειωθεί 78 υποθέσεις δολοφονιών . Τέλος, πριν από δύο μέρες, αγροτικό αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε άλλα οχήματα και μικροπωλητές στην πόλη Tijuana, σε κοντινή απόσταση με τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό. Πέρα από το συμβάν καθεαυτό, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η μαρτυρία ανθρώπου ο οποίος αντίκρισε όσα διαδραματίστηκαν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόλις το αυτοκίνητο συγκρούστηκε με τους μικροπωλητές (οι οποίοι πωλούσαν τρόφιμα), άνθρωποι οι οποίοι πιθανώς να ήταν άστεγοι, κινήθηκαν προς τα τρόφιμα τα οποία είχαν πέσει από τους πάγκους.

Αποτέλεσμα εικόνας για tijuana border
Τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό στην Τιχουάνα όπως αποτυπώθηκαν από drone, πηγή: GlobalNews

Related posts