Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
05 Ιούλ 2022
SLIDER

Μεγάλο πρόβλημα με την εύρεση κατοικίας στους νέους φοιτητές-Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Χιλιάδες νέοι φοιτητές σε ολόκληρη την Ελλάδα αντιμετωπίζουν πρόβλημα εύρεσης κατοικίας.

Από πόλη σε πόλη και από περιοχή σε περιοχή τα ενοίκια έχουν μεγάλες αποκλίσεις. Μπορείς να βρεις ένα δυάρι στο Αιγάλεω με 400 ευρώ και λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, στο Περιστέρι, που είναι πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας το ίδιο διαμέρισμα να κάνει 330 ευρώ.

Οι διαφορές προκύπτουν όχι μόνο από την παλαιότητα της πολυκατοικίας αλλά από την απόσταση που βρίσκεται το οίκημα από το Πανεπιστήμιο.

Αν μπορείς να πάς γρήγορα με τα πόδια, σημαίνει ότι το ενοίκιο θα είναι «τσιμπημένο». Αυτό συμβαίνει με όλα τα οικήματα που βρίσκονται κοντά στα Πανεπιστήμια.

Ωστόσο μην απελπίζεστε. Ευκαιρίες πάντα υπάρχουν. Αρκεί να έχετε υπομονή. Αν ανοίξετε το εύρος της αναζήτησής τους σε ζώνες εκτός των σχολών φοίτησης των παιδιών τους μπορείτε να βρείτε πιο μοντέρνα σπίτια, με σύγχρονες εγκαταστάσεις σε τιμές κατά 30% φθηνότερες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), προτρέπει με παράγοντες της αγοράς να υπενθυμίζουν πως οι τιμές των ενοικίων είναι αντιστρόφως ανάλογες της απόστασης από την εκάστοτε σχολή.

«Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου (σύνηθες λάθος των γονέων). Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα».

Όπως προκύπτει , από έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, το κόστος μίσθωσης για μία γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι, για παράδειγμα, στο Περιστέρι κυμαίνεται από 220 ευρώ έως και 350 ευρώ τον μήνα, όταν στο Αιγάλεω δεν αποκλείεται να «αγγίξει» ακόμη και τα 400 ευρώ.

«Η διαφορά αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Περιστέρι διαθέτει μετρό για την άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών, αλλά και λεωφορείο, όπου εύκολα και εντός 10-15 λεπτών (μέσω της Λ. Θηβών ή/και της Λ. Αθηνών) μπορεί κάποιος να βρεθεί στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω, δικαιολογεί γιατί πολλοί φοιτητές, που έχουν περάσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το επιλέγουν, όταν πρόκειται να αναζητήσουν σπίτι», σχολιάζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο επικεφαλής του Δικτύου, κ. Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι λογικό, όταν ένα νέο παιδί και δη από την επαρχία, έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει, να θεωρεί ότι όλες τις αποστάσεις του θα πρέπει να τις καλύπτει εντός 15λέπτου.

«Όταν εγκλιματιστεί στους ρυθμούς της πρωτεύουσας, θα κατανοήσει ότι ακόμη και μεταφορικό μέσο να διαθέτει ο χρόνος μετακίνησης είναι εντελώς διαφορετικός σε σχέση με ό,τι έχει συνηθίσει», εξηγεί και συνεχίζει: «Ακόμη και στην καθημερινότητά του, όταν θελήσει να συναντηθεί με συμφοιτητές του ή συντοπίτες του, που διαμένουν σε άλλες περιοχές από τη σχολή, θα πρέπει να δαπανήσει ακόμη και 30-35 λεπτά στη μετακίνησή του».

Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά δεν χρειάζεται να επικεντρώσουν το… κυνήγι τους για στέγη αποκλειστικά στην περιοχή, αλλά και σε όμορες συνοικίες, όπως το Κερατσίνι, ο Κορυδαλλός, το Μοσχάτο και η Νίκαια. Με βάση την έρευνα, τα ενοίκια σε αυτές ξεκινούν από τα 200 ευρώ/μήνα για ένα studio και από τα 270 ευρώ/μήνα για ένα διαμέρισμα έως 60 τ.μ., όταν η μέση τιμή μίσθωσης στον Πειραιά ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις τα οκτώ ευρώ/τ.μ.

Όσον αφορά στους φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και του Πάντειου  αυτοί έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν σπίτι σε Νέα Σμύρνη, Υμηττό, Δάφνη, Βύρωνα και Ηλιούπολη. Στην Ηλιούπολη, στον Άλιμο και τη Δάφνη υπάρχουν στάσεις μετρό, όπου εύκολα μπορεί κάποιος φοιτητής μπορεί να μετακινηθεί σε όλη την Αθήνα.

‘Οσοι φοιτητές αποφασίσουν να διαμείνουν στο κέντρο της Αθήνας θα έχουν ευρεία γκάμα επιλογών, με πολλές οικονομικές περιοχές, οι οποίες διαθέτουν πολύ καλή διασύνδεση με τα ΜΜΜ. Μία γκαρσονιέρα έως 40 τ.μ. στον Λόφο Σκουζέ, για παράδειγμα, διατίθεται προς ενοικίαση από 150 ευρώ έως και 250 ευρώ/μήνα, ενώ λίγο παραπάνω -στα 400 ευρώ- διαμορφώνεται το μίσθωμα για ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια, ήτοι 200 ευρώ το άτομο σε περίπτωση συγκατοίκησης. Στα 300 ευρώ είναι το «ταβάνι» για ένα studio σε Ανω Κυψέλη, Αμπελόκηπους και Γκύζη, με το κόστος για ένα δυάρι στις επίμαχες περιοχές να μην ξεπερνά τα 500 ευρώ/μήνα. «Οι πρωτοετείς φοιτητές μπορούν να αναζητήσουν οικονομικές κατοικίες σε συνοικίες όμορες των σχολών τους, αλλά κοντά σε ΜΜΜ και κυρίως σε μετρό», προσθέτει ο κ. Μπάκας και καταλήγει: «Μην ξεχνάμε ότι στην Αθήνα λειτουργούν τρόλεϊ, τραμ, λεωφορεία, ηλεκτρικός και μετρό, όπου εύκολα και οικονομικά μπορείς να μετακινηθείς».

Πληροφορίες από E-Real Estates, pronews.

 

Related posts