Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Οκτ 2021
SLIDER

Μεγάλο κύκλωμα που έκλεβε αυτοκίνητα εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής

Οι καταγγελίες στα αστυνομικά τμήματα για κλοπές αυτοκινήτων δεν είχαν τελειωμό. Όλα έδειχναν ότι δεν επρόκειτο για μεμονωμένες κλοπές από κάποιους κακοποιούς αλλά για ένα οργανωμένο κύκλωμα που βαδίζει βάση σχεδίου και  καταφέρνει τόσο να εξαφανίζει τα κλεμμένα αυτοκίνητα όσο και να μην αφήνει ίχνη.

Κάποιες πληροφορίες που δόθηκαν αξιοποιήθηκαν σωστά. Στήθηκε μια  συντονισμένη επιχείρηση που αποτελείτο από αστυνομικούς  των Τμημάτων Ασφαλείας Ασπροπύργου, και  Άνω  Λιοσίων καθώς και των Ο.Π.Κ.Ε.. και αποφασίσθηκε να γίνει έφοδος πριν ακόμη χαράξει.

Έγιναν ταυτόχρονες έφοδοι σε διαφορετικά σημεία και οι αστυνομικοί συνέλαβαν  10  Έλληνες και έναν  αλλοδαπό που ήταν μέλη της ίδιας σπείρας.

Οδηγήθηκαν στην ασφάλεια και ξεκ΄νησε η ανάκριση. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν εξακριβωθεί 232 κλοπές ΙΧ αυτοκινήτων.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι  η σπείρα που δρα από το 2013 έχει κάνει και άλλες κλοπές που ακόμη δεν έχουν ομολογήσει οι συλληφθέντες.

Υπολογίζεται ότι τα κέρδη τους από τις κλοπές των αυτοκινήτων ξεπερνούν τα  2.000.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, είχαν συστήσει και ενταχθεί στην εγκληματική οργάνωση που προέβαινε συστηματικά σε κλοπές Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, και κυρίως μάρκες που παρουσίαζαν μεγάλη εμπορικότητα, καθώς και οποιοδήποτε όχημα από το οποίο μπορούσαν να αποκομίσουν άμεσο οικονομικό όφελος. Τα μέλη της σπείρας αγόραζαν τρακαρισμένα και σε άθλια κατάσταση αυτοκίνητα, τα οποία αγόραζαν σε πολύ χαμηλές τιμές σε δημοπρασίες, από διάφορες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και τα έφερναν με αυτοκινητάμαξες στην Ελλάδα.

Στην συνέχεια έκλεβαν ίδια αυτοκίνητα, που ήταν εύκολο να τα προσεγγίσουν, καθώς ήταν σταθμευμένα σε πυλωτές πολυκατοικιών ή σε άλλους εξωτερικούς χώρου, τα μετέφεραν πρώτα σε απομακρυσμένους χώρους, όπου θα ερευνούσαν για να αφαιρέσουν τυχόν συστήματα εντοπισμού, (GPS) τα άφηναν για λίγο εκεί, (συνήθως 1 – 2 ημέρες)  και μετά τα μετέφεραν είτε σε «καβάντζες» – διαλυτήρια, είτε σε απομονωμένες αποθήκες για να τα διασφαλίσουν έως ότου φροντίσουν για την περαιτέρω διάθεσή τους.

Στη σπείρα των κλεφτών ήταν και άτομα που είχαν γνώσεις από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.  Στάθμευαν σε σημεία όπου είχαν εντοπίσει το αυτοκίνητο το οποίο θα έκλεβαν και περίμεναν να επιστρέψει ο ιδιοκτήτης του. Όταν αυτός έφθανε η στο δρόμο μπροστά από το σπίτι του ή στην πυλωτή της πολυκατοικίας του τότε ενεργοποιούσαν τα λάπτοτ τους. Όταν αυτός πάταγε το τηλεκοντρόλ για να κλειδώσει το αυτοκίνητο του αυτοί αντέγραφαν τον κωδικό. Στη συνέχεια όλα ήταν απλά. Άνοιγαν πόρτες και «ξεκλείδωναν» τους συναγερμούς . Μετά έφευγαν με το κλεμμένο αυτοκίνητο χωρίς να έχουν προκαλέσει κάποια ζημιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούσαν ήταν από τους πιο εξελιγμένους . Σε περίπτωση που κάτι τους δυσκόλευε χρησιμοποιούσαν ακόμη και ειδικά γερανοφόρα οχήματα . Έτσι αν κάποιος τους έβλεπε θεωρούσε ότι είναι από κάποια τεχνική υπηρεσία που μεταφέρει σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο το «χαλασμένο» αυτοκίνητο.

Πλαστογραφούσαν τους χαρακτηριστικούς αριθμούς των κλεμμένων οχημάτων με τους αντίστοιχους από τα οχήματα από την Ευρώπη και τα ταξινομούσαν ως αυτοκίνητα εξωτερικού.

Το πρόβλημα είναι ότι τα κλεμμένα αυτοκίνητα που πουλούσαν κανονικά σε ανυποψίαστους πελάτες τώρα θα πρέπει να κατασχεθούν από τους νέους ιδιοκτήτες.

Τέλος πολλά από τα κλεμμένα αυτοκίνητα τα διέλυαν και τα πωλούσαν ως ανταλλακτικά.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 29 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, εκ των οποίων 18 κλεμμένα και 11 πλαστογραφημένα, 100 κινητήρες και 670 εγκέφαλοι οχημάτων, πλήθος εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας, πιστόλι, 2 πιστόλια κρότου, πιστόλι ρέπλικα, καραμπίνα, μικροποσότητα ναρκωτικών και 25.920 ευρώ. Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες είχαν προμηθευτεί τηλεφωνικές συνδέσεις, ταυτοποιημένες σε διάφορους αλλοδαπούς, και μιλούσαν χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένες εκφράσεις για να μην γίνονται αντιληπτοί. Παράλληλα, προέβαιναν σε εικονικές δηλώσεις κλοπών με σκοπό αφενός την είσπραξη των αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες και αφετέρου την είσπραξη επιπλέον χρημάτων από την διάθεση των μερών του οχήματος μετά την αποσυναρμολόγησή του.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ενώ η έρευνα συνεχίζεται γιατί η συμμορία έχει κάνει και άλλες κλοπές που όμως δεν είναι περασμένες στα κρυφά συρτάρια τους.

 

Related posts