Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
09 Δεκ 2021
SLIDER

Με υπερσύγχρονα όργανα εποπτεύει η Τροχαία στην Αυστραλία τα όρια Ταχύτητας

Του Παναγιώτη Φλώρου

Στη Αυστραλία δύσκολα ξεφεύγει κανείς από το ..ραντάρ της Τροχαίας.  Αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες είναι εξοπλισμένα  με πανάκριβες κάμερες. Ελέγχουν τα πάντα και καταγράφουν ανά  πάσα στιγμή την τήρηση του ΚΟΚ.

Το ανώτατο όριο ταχύτητας σε ολόκληρη την Αυστραλία είναι μόλις 110 χλ/ω.

Ακόμη και με Ferrari να είσαι στο δρόμο, δεν ξεπερνάς το όριο που ορίζει κάθε πολιτεία.

Για τους Αυστραλούς ερευνητές  η υψηλή ταχύτητα θεωρείται η σοβαρότερη αιτία ατυχημάτων.

Ιδίως σε κατοικημένες περιοχές η σε σημεία όπου βρίσκονται σχολεία και νοσοκομεία τα όρια ταχύτητας είναι μικρά. Οι παραβάτες που ξεπερνούν το όριο κατά δέκα χιλιόμετρα εντοπίζονται από σταθερές η κινητές κάμερες. Το πρόστιμο και εκεί είναι ανάλογο με την παράβαση.

Τα όρια ταχύτητας δεν είναι παράλογα. Είναι όμως και εκεί χαμηλά τα όρια.

Τα πρόστιμα διαμορφώνονται ανάλογα με τον παρακάτω πίνακα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από τον πίνακα φαίνεται ότι κάθε παραβάτης του ΚΟΚ τιμωρείται ανάλογα με την παράβαση.

Τα αυτοκίνητα της Αστυνομίας που θα δείτε στους δρόμους είναι κυρίως BMW M3 Pure, BMW X3M, Audi S4 Avant, BMW 530d, Mercedes E63 AMG, και Volkswagen Passat 206 TSI R-Line.

Κάποια από αυτά δεν ξεχωρίζουν από τα άλλα συμβατικά. Τουλάχιστον εξωτερικά. Είναι όμως εξοπλισμένα με άλλους δυνατούς κινητήρες για να μπορούν να κάνουν μια καταδίωξη και φυσικά με ενισχυμένες  αναρτήσεις και  φρένα.

Τα περισσότερα συμβατικά – αστυνομικά αυτοκίνητα είναι οι μπλε BMW M3 Pure (που βλέπετε στις παραπάνω φωτογραφίες).

Τα κρυφά μπλε και κόκκινα λαμπάκια τα ενεργοποιούν μόνο όταν πρόκειται να κάνουν κάποια καταδίωξη η θα πρέπει να ανταποκριθούν σε παροχή βοηθείας.

Η πιο εξελιγμένη μοτοσυκλέτα της αστυνομίας βρίσκεται στην Αυστραλία. Είναι  BMW R1200RT-P. , 1.170 κ. εκ.  με ιπποδύναμη 123 άλογα  και επιτάχυνση από 0 σε 100 χλμ/ω σε μόλις 3,1 δευτερόλεπτα.

Είναι εξοπλισμένη με κάμερες καταγραφής πινακίδων κυκλοφορίας. Όταν γίνει καταγραφή παράβασης ο αστυνομικός ενημερώνεται αμέσως για την ταχύτητα που πήγαινε ο παραβάτης, για τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος , το όνομα του ιδιοκτήτη και την διεύθυνση που έχει δηλώσει ως κατοικία.

Ο αστυνομικός δεν χάνει χρόνο για την αναζήτηση στοιχείων ενώ πατώντας διάφορα κουμπιά ενημερώνει χωρίς να πάρει τον ασύρματο στο χέρι του αν χρειάζεται βοήθεια από άλλους αστυνομικούς, αν κάνει καταδίωξη και φυσικά φαίνεται στο κέντρο επιχειρήσεων σε ποιο σημείο βρίσκεται.

Τόσο ο αστυνομικός όσο και το κέντρο επιχειρήσεων ενημερώνονται αν το συγκεκριμένο όχημα που έκανε την παράβαση έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, την ασφάλεια του αυτοκινήτου , αν το δίπλωμα του είναι σε ισχύ. Όλα τα στοιχεία εμφανίζονται στην οθόνη του αστυνομικού χωρίς αυτός να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια.

Ακόμη οι  καινούργιες κάμερες της Αστυνομίας στην  Αυστραλία  εντοπίζουν  με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης όταν ένας οδηγός χρησιμοποιεί κινητή συσκευή ενώ οδηγεί. Το κινητό τηλέφωνο μπορεί να είναι ενεργό αλλά όταν χρησιμοποιηθεί ενώ το αυτοκίνητο είναι εν κινήσει εντοπίζεται από τις προηγμένες συσκευές και το πρόστιμο  εκδίδεται αυτόματα και αποστέλλεται στον κάτοχο του κινητού εντός δύο εβδομάδων.

Οι επιβάτες μπορούν να κάνουν χρήση του κινητού αρκεί να το δηλώσουν. Αυτό ταυτοποιείται με τα πρώτα χιλιόμετρα που θα κάνει το αυτοκίνητο γιατί απλά παντού υπάρχουν κάμερες στους δρόμους.

Στη Αυστραλία  υπάρχουν  οι γνωστές σταθερές κάμερες ταχύτητας όπως και στην Ελλάδα αλλά  καταγράφουν κάθε παράβαση.

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι η Αυστραλία τεχνολογικά είναι αρκετά μπροστά όχι από την Ελλάδα αλλά από ολόκληρη την Ευρώπη.

Φαντασθείτε ότι οι κάμερες για την ταχύτητα εντοπίζουν τον οδηγό που τρέχει από απόσταση ενός χιλιομέτρου. Έτσι κάθε προσπάθεια του οδηγού να φρενάρει όταν αντιληφθεί την κάμερα είναι μάταιη.

Σε όλες τις Πολιτείες της Αυστραλίας η αστυνόμευση είναι υποδειγματική. Αλλά και οι πολίτες έχουν μάθει από τα σχολεία ότι σεβόμενοι τον Κώδικα Οδικής Ασφάλειας μειώνουν τα τροχαία ατυχήματα.

Μια σημαντική πληροφορία.

Τα πρόστιμα που εισπράττονται  από τους παραβάτες  χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη βελτίωση των συνθηκών οδήγησης.

Κάθε φορά που γίνεται ένα ατύχημα η δυστύχημα ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων όχι μόνο μελετάει τους λόγους που προκλήθηκε το ατύχημα αλλά τοποθετεί στο σημείο νέες  κάμερες με σκοπό να ελέγξουν τυχόν προβλήματα που μπορεί να προέρχονται από κακή ορατότητα, ανωμαλία του οδοστρώματος κλπ.

Αν διαπιστωθεί ότι εκεί υπάρχει κάποιο τεχνητό πρόβλημα αμέσως διορθώνεται. Αν χρειασθεί ειδική σήμανση τοποθετείται χωρίς εγκρίσεις, διαγωνισμούς και χρονοβόρες διαδικασίες.

Ποινές

Το point system είναι όπως στην Ελλάδα. Μόλις φτάσει κανείς τους 12 πόντους εφαρμόζεται αυτόματη στέρηση άδειας οδήγησης για τουλάχιστον 3 μήνες.

Όμως στην Αυστραλία εφαρμόζεται η διπλή αφαίρεση πόντων σε περιόδους που στατιστικά σημειώνεται αύξηση ατυχημάτων.

Δηλαδή, κάποιος που θα εντοπιστεί να τρέχει με ταχύτητα 150 χλ/ω σε δρόμο με ανώτατο όριο 100 χλ/ω την περίοδο των Χριστουγέννων θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμο $2,520, μείωση 12 πόντων από το δίπλωμα του καθώς και επί τόπου στέρηση διπλώματος για 9 μήνες (6 για την παράβαση και άλλους 3 λόγω των 12 πόντων).

Όλες αυτές οι προσπάθειες της αυστραλιανής κυβέρνησης έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μόλις 5.6 θάνατοι ανά 100,000 κατοίκους σε ολόκληρη την χώρα, η οποία έχει περίπου την ίδια έκταση με αυτήν ολόκληρης της Ευρώπης.

Η Ελλάδα βέβαια δεν βρίσκεται σε πολύ χειρότερο επίπεδο, καθώς σημειώνονται 6.5 θάνατοι στους δρόμους ανά 100,000 κατοίκους.

Αν στην Ελλάδα η Πολιτεία σέβεται τους πολίτες (με όρια ταχύτητας όχι παγίδες) και οι οδηγοί μάθουν να σέβονται τους νόμους το σύστημα της Αυστραλίας θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των ατυχημάτων στη χώρα μας.

Related posts