Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
09 Οκτ 2024
SLIDER

Mε σαμπάνιες,τραγούδια και τυμπανοκρουσίες γιόρτασε η Βρετανία την αποχώρησή της από την ΕΕ

Όλη τη νύχτα – Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020- οι Βρετανοί, αυτοί που υποστήριξαν το Brexit, παρά το τσουχτερό κρύο βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να γιορτάσουν την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ.

Μπορεί το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας να είναι αβέβαιο αφού σίγουρα θα αναγκαστεί να «ταξιδέψει» σε μεγάλες φουρτούνες, ωστόσο οι υποστηρικτές του Brexit  επιμένουν ότι είναι οι νικητές και η αποχώρηση τους σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη χώρα τους. Γι αυτό άνοιξαν σαμπάνιες για να το γλεντήσουν. Όλοι αγκαλιασμένοι , κρατώντας  τις βρετανικές σημαίες, τραγουδούσαν “God Save the Queen”.

Η πρωθυπουργική κατοικία αλλά και άλλα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Λονδίνου, φωταγωγήθηκαν με τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον λίγα λεπτά μετά και το επίσημο διαζύγιο των δύο πλευρών, το οποίο ενεργοποιήθηκε στις 11 ώρα Λονδίνου, 01.00 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, με  διάγγελμά του ανέφερε:

«Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τη χώρα μας. Δεν είναι τέλος, είναι αρχή. H επόμενη ημέρα θα είναι επικεντρωμένη στους Βρετανούς πολίτες, με νόμους που θα είναι προς το συμφέρον τους και για μία καλύτερη καθημερινότητα, θέτοντας ως προτεραιότητές του τον έλεγχο της μετανάστευσης, τη δημιουργία ελεύθερων λιμανιών, την απελευθέρωση των ιχθυοκαλλιεργειών και την ένταξη σε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Ήρθε η ώρα για εθνική ανανέωση και αλλαγή με καταπολέμηση της εγκληματικότητας και έμφαση στην εκπαίδευση, την τεχνολογία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τη μεγαλύτερη ανανέωση στις υποδομές της χώρας από τη Βικτωριανή εποχή».

Ο Μπόρις Τζόνσον άφησε αιχμές κατά των Βρυξελλών, λέγοντας πως οι πολιτικές που εφαρμόζουν είναι αντίθετες με την κατεύθυνση που αρμόζει και ταιριάζει στη Βρετανία. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η Βρετανία δεν θέλει να απομακρυνθεί από την ΕΕ και τις πολιτικές της, αλλά επιδιώκει μία φιλική συνεργασία.

Μπορεί οι υποστηρικτές του πρωθυπουργού να το γιόρτασαν ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό Βρετανών είναι επιφυλακτικό για το αύριο.

Στο Εδιμβούργο της Σκοτίας, όπου οι περισσότεροι ψηφοφόροι είχαν ταχθεί στο δημοψήφισμα του 2016 υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, πραγματοποιήθηκε ολονυκτία με κεριά ώστε οι συμμετέχοντες να θρηνήσουν για το Brexit με το όνειρο να επιστρέψουν μία ημέρα στην Ένωση ως ανεξάρτητη Σκοτία.

Η ΕΕ έχασε για πρώτη φορά ένα κράτος μέλος της και 66 εκατομμύρια κατοίκους. Οι μισοί  Βρετανοί  ένιωσαν αδιαφορία ή ακόμη και ανακούφιση που τέλειωσε θετικά η αρνητικά αυτός ο Γολγοθάς.

Οι ισχυρότεροι ηγέτες της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισαν το Brexit μια λυπηρή στιγμή και σημείο καμπής για την Ευρώπη. Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πάντα στήριζε το Brexit. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μάικ Πομπέο έχει δηλώσει ότι οι Βρετανοί θέλουν να γλιτώσουν «από την τυραννία των Βρυξελλών».

Ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό Βρετανών δηλώνουν ότι το Brexit «Είναι τραγωδία». Και ο βρετανικός τύπος εμφανίζεται  διχασμένος.

«Σημείο εκκίνησης: το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε την ΕΕ», αναφέρουν οι Times στο πρωτοσέλιδό τους για να περιγράψουν την κατάσταση στη χώρα, η οποία τώρα θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να ορίσει νέες σχέσεις με την ΕΕ, αλλά και με τρίτες χώρες, κυρίως τις ΗΠΑ.

Η ταμπλόιντ Daily Express χαιρετίζει «ένα νέο ένδοξο Ηνωμένο Βασίλειο», αφού αποχώρησε από την ΕΕ έπειτα από 47 χρόνια ταραγμένου γάμου και τρεις αναβολές.

«Το Brexit έγινε», γράφει στον ιστότοπό της η Daily Mail, ενώ η Daily Telegraph, που τάσσεται υπέρ του Brexit και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, παρουσίασε τα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού για την επιβολή τελωνειακών ελέγχων στα ευρωπαϊκά προϊόντα και σχολιάζει στο κεντρικό της άρθρο: «Συγχαρητήρια βρετανικέ λαέ, επιτέλους εκτός».

Όμως  όλοι  οι αναλυτές των εφημερίδων αναρωτιούνται για τη συνέχεια όχι τόσο ανάμεσα στην Βρετανία και την ΕΕ όσο για το  διχασμό που εξακολουθεί να επικρατεί στη χώρα τους.