Στις 12 το μεσημέρι ( Τετάρτη 12/10) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος είναι τόσο για τις τουρκικές απειλές σε ημερήσια βάση όσο και για την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Κυβέρνησης Τρίπολης στη Λιβύη για εκμετάλλευση της λιβυκής ΑΟΖ από εταιρίες της γείτονος χώρα.
Ένα ακόμη μεγάλο θέμα που θα συζητηθεί είναι το μεταναστευτικό. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος θα εξηγήσει πώς προχωρούν οι διαδικασίες επέκτασης και αναβάθμισης του φράχτη και των μέσων προστασίας στο Έβρο, ενώ στο τραπέζι θα πέσουν και οι θαλάσσιες ρότες που χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα οι διακινητές, κάτι που φάνηκε ανάγλυφα με το ναυάγιο στα Κύθηρα. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι θα γίνει συζήτηση και για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών που συμπλέκονται με ΜΚΟ, οι οποίες διαδραματίζουν ύποπτο ρόλο.
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης τέλος θα ενημερώσει για την πορεία του προγράμματος ΑΙΓΙΣ για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας και για τις διαδικασίες προμήθειας 7 Canadair τα επόμενα χρόνια, δύο μέσω του RescEu και άλλα 5 με συνδυασμό ευρωπαϊκών και κάποιων εθνικών πόρων.