Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
30 Ιαν 2023
Πολιτισμός

Με επιτυχία παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Αλέκας Ζωγράφου «Για Δύο Σμαράγδια»

Με απόλυτη επιτυχία και με πλήθος καλεσμένων στον συνεδριακό κέντρο Πέτρινα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του ιού Covid-19, πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021, η εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αλέκας Ζωγράφου με τίτλο: «Για Δύο Σμαράγδια», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, μέλος του ομίλου NAKAS GROUP.

Η Αλέκα Ζωγράφου μαζι με την Γωγώ Λαμπράκη

Το μυθιστόρημα «Για Δύο Σμαράγδια» είναι βασισμένο σε γεγονότα και αλήθειες μιας ιδιαίτερα συγκινητικής ιστορίας που όλοι οι κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας του Ορχομενού Βοιωτίας γνώριζαν. Στην παρουσίαση κυριάρχησε ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση, οι Ορχομένιοι τίμησαν σύσσωμοι με την παρουσία τους την συγγραφέα και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της γεμίζοντας το συνεδριακό κέντρο. Στην εκδήλωση, ακούστηκαν οι απόψεις καταξιωμένων προσωπικοτήτων από την τοπική κοινωνία του Ορχομενού και όχι μόνο, με αφορμή την αληθινή ιστορία που έπρεπε εδώ και χρόνια να «βγει στο φως» και όλοι να γνωρίσουν την αλήθεια.

Μουσική Σχολή «Μαρίας Πανουργιά», Τζένη Κουμπούρα (τραγούδια)

Την εκδήλωση συντόνισε η ιστορικός και καθηγήτρια εκπαίδευσης ενηλίκων Παναγιώτα Κουκιάσα, ενώ βασικοί ομιλητές του πάνελ αποτέλεσαν: η Γωγώ Λαμπράκη πρόξενος της Ελλάδας στη Μπολόνια, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Ορχομενού Γρηγόρης Ξηρογιάννης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Μερτζάνης. Η παρουσίαση καλύφθηκε μουσικά από τη σχολή της Μαρίας Πανουργιά, που συνόδευε ορχηστρικά την ερμηνεύτρια Τζένη Κουμπούρα.

Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία της Βούλας Καράλη, της δημάρχου του δήμου Ορχομενού, η οποία ανέφερε πως γέμισε νοσταλγία, χαμογελώντας κάθε φορά που ανακάλυπτε μέσα στις σελίδες του βιβλίου παλιές αναμνήσεις & γεγονότα από ιστορίες που τις είχαν εξιστορήσει παλιότερα δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που αιχμαλώτισε την προσοχή του κοινού.

Η δήμαρχος φανερά συγκινημένη, και λόγω της συγγενικής της σχέσης με την συγγραφέα, έκλεισε την ομιλία της τονίζοντας ότι την ιστορία αυτή την έχει ζήσει η οικογένεια της και είναι μια ιστορία αγάπης, απόγνωσης, εξιλέωσης, λύτρωσης και συγνώμης. 

Την παρουσίαση έκλεισε η συγγραφέας του βιβλίου Αλέκα Ζωγράφου, περιγράφοντας με έντονη συγκίνηση την πραγματική ιστορία πίσω από το βιβλίο καθώς και τον λόγο για τον οποίο έβγαλε στην δημοσιότητα αυτή την δυνατή αλλά τόσο στενάχωρη ιστορία. Σκοπός της, όπως ανέφερε ήταν να προσφέρει στην τοπική κοινωνία ένα βιβλίο που θα αποτυπώνει έντονα τα στοιχεία & τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στην περιοχή, να συμβάλλει στην τοπική κοινωνία του Ορχομενού με τον τρόπο της αλλά και να γνωρίσουν όλοι τον Ορχομενό μέσα από τα δικές της αναμνήσεις. 

Λίγα λόγια για την ιστορία του βιβλίου:

Η Αλέκα Ζωγράφου με την Βούλα Καράλη

Η Κατοχή αφήνει τη δυσοσμία της παντού. Η Ματίνα είναι από εκείνους που τολμούν και πολεμούν. Η πρώην πόρνη γίνεται η γυναίκα της Αντίστασης… Αποχωρίζεται το παιδί που έχει μόλις γεννήσει. Στο ζύγι υπερισχύει η ευτυχία του και όχι η αγάπη της…

Αθήνα 1975. Η εγγονή της Σμαράγδας, παίρνοντας το όνομά της, κοινωνεί τη μοίρα της, κληρονομεί τα βάσανα, αλλά και τη δύναμή της. Τα δυο σμαράγδια που έχει για μάτια, όσες φορές άστραψαν από πόνο και μισεμό, άλλες τόσες έλαμψαν από χαρά κι ελπίδα.

Παναγιώτα Κουκιάσα, Γωγώ Λαμπράκη, Αλέκα Ζωγράφου, Γρηγόρης Ξηρογιάννης, Θανάσης Μερτζάνης (από δεξιά προς τα αριστερά)

Όταν, χρόνια αργότερα, ξεκινά να γράψει το νέο της μυθιστόρημα, τα κομμάτια που λείπουν βρίσκονται καλά φυλαγμένα σε ένα συρτάρι… Και τότε, η αλήθεια ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο, το μεγάλο μυστικό αποκαλύπτεται και οι συνειδήσεις δοκιμάζονται.

Γωγώ Λαμπράκη, Αλέκα Ζωγράφου, Βούλα Καράλη

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, μια δυνατή ιστορία με καταγωγή τον Ορχομενό, βασισμένη σε γεγονότα και αλήθειες που πάντα έχασκαν στον νου και ας τα σκέπαζε ο χρόνος. Ισορροπίες λεπτές, γινάτι και τιμωρία… όλα έγιναν για δυο σμαράγδια!!!

 Η συνέχεια βρίσκεται στο ίδιο το βιβλίο…

Η βασική φωτογραφία: Η Αλέκα Ζωγράφου με φόντο τους καλεσμένους στο  Συνεδριακό κέντρο Ορχομενού Πέτρινα

 

Related posts