Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
23 Ιαν 2022
SLIDER

Με αυστηρά μέτρα λόγω «Όμικρον» ο σημερινός αγιασμός των υδάτων–Που ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις

Λόγω της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού φέτος τα Θεοφάνεια θα εορταστούν κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας.

Η αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής «Όμικρον» δεν αφήνει περιθώρια για  μεγάλες συναθροίσεις κατά τις τελετές καθαγιασμού των υδάτων. Φέτος, τα Θεοφάνεια θα εορταστούν σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των παρευρισκόμενων, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αγιασμών σε σπίτια και καταστήματα και παραλαβή του αγιασμού από τις εκκλησίας σε ατομικά μπουκαλάκια. Εντός των ναών θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες με τα ανάλογα πιστοποιητικά.

 Οι Μητροπολίτες σε ολόκληρη τη χώρα ζητούν από τους πιστούς να σεβαστούν τις αποστάσεις και να φορούν πάντα τη μάσκα, τόσο κατά τις Ακολουθίες στον Ιερό Ναό, όσο και κατά τον αγιασμό των υδάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υπενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν εντός ναών, σημειώνοντας ότι οι πιστοί πρέπει να προσέρχονται έχοντας κάνει rapid test, ενώ για τους ανοιχτούς χώρους, ισχύουν οι αποστάσεις και η χρήση προστατευτικής μάσκας διπλής ή υψηλής προστασίας.

Ο κ. Γιάννης Οικονόμου είπε για τη σημερινή ημέρα:

«Σε ό,τι αφορά την Τελετή για τον Αγιασμό των Υδάτων, που γίνεται σε εξωτερικό χώρο, θυμίζω ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που επιβάλλουν αποστάσεις 1,5 μέτρου, που επιβάλλουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας (διπλής ή της υψηλής προστασίας). Και εκεί πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των μέτρων αυτών. Και με αυτό τον τρόπο, νομίζω ότι θα προχωρήσουμε».

Τον προβληματισμό του για τον εορτασμό των Θεοφανείων εξέφρασε και ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Είπε σχετικά:

«Όλες οι μαζικές συνάξεις μας προβληματίζουν, οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που έχουμε πει: Μάσκες, αποστάσεις και self test πριν πάνε σ’ αυτές τις εκδηλώσεις.Tο καλύτερο είναι οι ανεμβολίαστοι να μην πάνε καθόλου σ’ αυτές τις εκδηλώσεις.Είναι μια περίοδος που όλοι πρέπει να βάλουμε την λογική και να αποφύγουμε αυτές τις συναθροίσεις».

Οι περισσότερες Μητροπόλεις υιοθέτησαν την εξής οδηγία:

«Ο Αγιασμός των Υδάτων θα τελεστεί τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων. Αγιασμός («Φώτισμα») οικιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, εργοστασίων δεν θα πραγματοποιηθεί καθ’ όλη την περίοδο των Θεοφανείων. Αντ’ αυτού οι πιστοί θα μπορούν, την ημέρα των Θεοφανείων, να λαμβάνουν τον Μεγάλο Αγιασμό από τους Ιερό Ναό της Ενορίας τους, όπου με μέριμνα των Εφημερίων θα έχουν τοποθετηθεί φιαλίδια «προς αγιασμόν οίκων».

Λόγω των κρουσμάτων σύμφωνα με την ΕΡΤ,  σε αρκετές μητροπόλεις ακυρώθηκαν οι τελετές των υδάτων. Σε άλλες θα γίνουν αλλά χωρίς δύτες.

Δεν θα γίνουν τελετές στις κάτωθι περιοχές:

Χανιά ,Δήμος Ιωαννιτών: Μητρόπολη Ιωαννίνων,Δήμος βορείων Τζουμέρκων,Ηγουμενίτσα,Κοζάνη,Γρεβενά,Σέρβια,Πύργος Ηλείας

Ακυρώσεις στην Ήπειρο

Ενδεικτικές του φετινού εορτασμού των Θεοφανείων είναι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο νομό Ηπείρου, όπου ο ένας μετά τον άλλον οι δήμοι ανακοίνωναν ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες τελετές καθαγιασμού των υδάτων σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια. Στα Γιάννενα δεν θα γίνει η καθιερωμένη τελετή στη λίμνη Παμβώτιδα, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα του εορτασμού, που ανακοίνωσε η Μητρόπολη Ιωαννίνων, αν και επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει ακόμη από την Δημοτική αρχή.

Σε σχετική δήλωσή του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος σημείωσε: «Δεν πρέπει να πάμε στη Λίμνη για να προστατέψουμε τους αδελφούς μας και τους εαυτούς μας».

Στους υπόλοιπους Δήμους μετά τον Δήμο Αρταίων, που τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι δε θα γίνει η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Αράχθου από το γεφύρι της Άρτας, χθες ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων έκανε γνωστό ότι η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού από το Γεφύρι της Πλάκας δε θα πραγματοποιηθούν, ενώ την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί φέτος τα Θεοφάνεια η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, προς αποφυγή κάθε συνωστισμού και με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έκανε γνωστή και ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Ακυρώνεται ο αγιασμός στα σπίτια στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη δεν θα γίνει ο αγιασμός σε σπίτια και επιχειρήσεις. Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε η εορτή των Θεοφανείων στην Ξάνθη θα διεξαχθεί με ακόλουθα μέτρα:

Ο Αγιασμός των Υδάτων θα τελεστεί τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων.

Αγιασμός («Φώτισμα») οικιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, εργοστασίων ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ καθ΄ όλη την περίοδο των Θεοφανείων.

Αντ΄ αυτού οι πιστοί θα μπορούν, την παραμονή και την κυριώνυμο ημέρα των Θεοφανείων, να λαμβάνουν τον Μεγάλο Αγιασμό από τους Ιερό Ναό της Ενορίας τους, όπου με μέριμνα των Εφημερίων θα έχουν τοποθετηθεί φιαλίδια «προς αγιασμόν οίκων».

Βέροια: Χωρίς λιτανευτική πομπή οι καταδύσεις

Εξαιτίας των ιδιαιτέρων υγειονομικών συνθηκών, οι καταδύσεις του Τιμίου Σταυρού στην Βέροια θα πραγματοποιηθούν χωρίς λιτανευτική πομπή, αλλά με απευθείας προσέλευση κλήρου, αρχών και λαού, στο σημείο καταδύσεως, με τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Όπως ανακοινώθηκε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος θα μεταβεί και θα αγιάσει τα ύδατα, στις 11:30 π.μ. στη Βέροια, στις 12:30 μ.μ. στο άλσος του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα και στις 3:00 μ.μ. στο φράγμα του Αλιάκμονος.

Με PCR ή Rapid Test στην Ερμούπολη Σύρου

Η Μητρόπολη Σύρου σε συνεργασία με το λιμεναρχείο Σύρου ανακοίνωσε ότι ενόψει της τελετής ρίψης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα στο Λιμάνι της Ερμούπολης , για τον καθαγιασμό των υδάτων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν μόνο με PCR ή Rapid Test.

Η τελετή Αγιασμού των Υδάτων θα πραγματοποιηθεί στις 11:30π.μ.και στη συνέχεια ο Τίμιος Σταυρός θα επανέλθει με αυτοκινητοπομπή στον Μητροπολιτικό Ναό. Λόγω του βάθους του λιμένος στο συγκεκριμένο σημείο, θα ριφθεί στη θάλασσα επιπλέων ξύλινος Σταυρός και ως εκ τούτου οι κολυμβητές δεν θα καταδυθούν αλλά θα κολυμπήσουν για να τον ανασύρουν.

Στις ανωτέρω τελετές, κατόπιν παρακλητικού αιτήματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωροθέου Β΄, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Χριστιάνα Καλογήρου.

Χωρίς αγιασμό των υδάτων στη Μυτιλήνη

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις στους Ιερούς Ναούς της Μητρόπολης Μυτιλήνης Ερεσσού και Πλωμαρίου θα διεξαχθούν κανονικά, αλλά οι εορτασμοί για τα Θεοφάνεια θα γίνουν χωρίς Αγιασμό των Υδάτων, σύμφωνα με το ekklisiaonline.gr.

Όπως αναφέρει σε ενημέρωση του προς τους ιερείς ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος οι λατρευτικές εκδηλώσεις στους Ιερούς Ναούς θα διεξαχθούν κανονικά σύμφωνα με το πρόγραμμα των Ιερών Ναών και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Ο Αγιασμός των Υδάτων στο λιμάνι της Μυτιλήνης αλλά και στα γύρω λιμανάκια ματαιώνεται λόγω της πανδημίας και των έκτακτων περιοριστικών μέτρων.

Κανονικά ο αγιασμός σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο

Στη Θεσσαλονίκη όπου παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, στην πλειοψηφία τους οι εκδηλώσεις για τον Αγιασμό των Υδάτων θα γίνουν κανονικά, με τήρηση των μέτρων. Με εξαίρεση τον δήμο Αμπελκοκήπων Μενεμένης και Νεάπολης Συκεών όπου οι προγραμματισμένες τελετές Αγιασμού των Υδάτων δεν θα γίνουν υπό τον φόβο έξαρσης των κρουσμάτων.

Η ρίψη του Σταυρού στην παλιά παραλία θα γίνει κανονικά στις 11.00, ενώ πιστοί αναμένεται να βουτήξουν τηρώντας το έθιμο.

Στην Καλαμαριά θα γίνουν τρεις ρίψεις του Σταυρού, σε Ναυτικό Όμιλο, Σκάλα Αρετσούς και Πλάζ Αρετσούς, χωρίς όμως λιτανεία και πιστούς που θα βουτήξουν.

Στον δήμο Θερμαϊκού η ρίψη του Σταυρού θα γίνει στη Νέα Μηχανιώνα χωρίς λιτανεία και πιστούς που θα βουτήξουν, ενώ στον Λαγκαδά η ρίψη θα γίνει στα Λουτρά και στη λίμνη Κορώνεια και πάλι χωρίς πιστούς που θα βουτήξουν.

Κύκλοι της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, σύμφωνα με το pelop.gr έλεγαν ο εορτασμός θα γίνει κανονικά, με βάση, τα τελευταία μέτρα που έχει ανακοινώσει η Πολιτεία (χρήση μασκών, κλπ).

Από την πλευρά του ο Δημητριάδος Ιγνάτιος θα τελέσει κανονικά τον Αγιασμό των υδάτων στην παραλία του Βόλου.

Στον αντίποδα η Μητρόπολη Τρίκκης, σύμφωνα με το dogma.gr, έσπευσε να ανακοινώσει επίσημα ότι λόγω της πανδημίας δε θα τελεστεί η Ακολουθία του Αγιασμού των υδάτων.

Η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού οδήγησε τη Μητρόπολη Φλωρίνης στην απόφαση να μην πραγματοποιηθεί καμία τελετή αγιασμού των υδάτων σε χώρους εκτός των ναών.

Related posts