Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
08 Αυγ 2022
SLIDER

 «Μαύροι Πάνθηρες» εν δράσει;

*Από την Εύα Σκαπετουλιά.

Κάποιες φορές, ακόμα κι αν αγαπώ τον κόσμο που ζω αναλογίζομαι πόσο άδικος είναι. Πόσα πράγματα θα είχαν αποφευχθεί, αν ήμασταν έστω και για μια μέρα ένα λεπτό πιο μπροστά οργανωμένοι σε ότι αφορά τα κοινωνικά μας ζητήματα.

Δεν υπήρξα και ούτε θα υπάρξω ποτέ ρατσίστρια ή εθνικίστρια… παρόλο που πολλοί πιστεύουν μέσα σ’ αυτούς κι εγώ η ίδια,  ότι σε όλων μας  το DNA, υπάρχει έστω και λίγο από αυτό το δηλητήριο. Θα καταλάβετε επακριβώς γιατί  το λέω αυτό, παρακάτω.

Πριν από μερικές ημέρες διάβασα πως δόθηκε εντολή να υπάρχουν ένοπλοι άντρες στα βαγόνια του μετρό όπως φυσικά και στις αποβάθρες πολλών από των σταθμών. Οι κάμερες επίσης, θα λειτουργούν όλες τις ώρες.

Χαμογέλασα και όχι από ικανοποίηση. «Άργησαν!» σκέφτηκα και το μυαλό μου έβαλε ένα φιλμ να «παίζει» από την “καταραμένη νύχτα!”.

Που ήταν όλοι αυτοί  αναλογίζομαι, το βράδυ της 17 Μαρτίου που βγήκα για να διασκεδάσω με τους φίλους μου, και κατέληξα να δίνω κατάθεση για κλοπή στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα; Όταν χρειάστηκε να τρέξω εγώ η ίδια μαζί με  φίλο μου να προφτάσουμε τους δράστες βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές μας;

Πόσο ειρωνικό είναι το γεγονός πως σε μόλις λίγα λεπτά είχαμε πάρει την κατάσταση στα χέρια μας, ενώ η αστυνομία  δεν αντιλήφθηκε τίποτα  καθώς έπινε καφέ μέσα στον σταθμό και χαζολογούσε. Τι πάθατε; σας χαλάω το παραμύθι που σας έχτισαν καλά- καλά μέσα στο μυαλό , ότι τώρα θα είστε ασφαλείς στους σταθμούς;

Λίγη ώρα αργότερα, ενημερωθήκαμε από κάποιον που καθόταν σχεδόν αποκοιμισμένος πίσω από ένα βρώμικο γραφείο  και συμπλήρωνε την κατάθεση μου με δυσκολία,-ήταν βλέπετε και αργά-,  ότι αυτό που μου είχε συμβεί , είναι συχνό φαινόμενο στον συγκεκριμένο σταθμό και πως αυτό που κάνουν στους δράστες είναι  να τους κρατάνε για ένα βράδυ και ύστερα να τους αφήνουν ελεύθερους, εφόσον θα διαπράξουν ξανά κλοπή.

Σχεδόν πήγαν να βάλουν τα γέλια, όταν τόλμησα να ρωτήσω: “Τότε για ποιό λόγο να δώσω την κατάθεση;”.  Ένιωσα ενοχές για το ότι είχα προξενήσει τόσο κακό για το τίποτα σε δύο ανθρώπους που μόλις είχαν αποφυλακιστεί. Οι ελληνικές αρχές, θέλανε μόνο να βεβαιώσουν ότι αυτοί ήταν αλλοδαποί και να με μεταπείσουν ότι δεν πρέπει να ξεφεύγουν έστω και από αυτές τις μικροκλοπές.

Μου ήρθε το χαρτί για να πάω στο δικαστήριο ως μάρτυρας. Οι κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Η δίκη δεν έγινε ποτέ. Δόθηκε μια ποινή ερήμην των δύο κατηγορουμένων και όλα σταμάτησαν εκεί. Δυστυχώς δεν χρειάστηκε ούτε η καθώς πρέπει αμφίεση που είχα τόσο καλά επιμεληθεί  για το δικαστήριο!

Δεν τους μίσησα. Δεν το κατάφερα ακόμα κι αν όλοι προσπάθησαν να μου κάνουν πλύση εγκεφάλου ότι είναι αποβράσματα της κοινωνίας τέτοιοι τύποι. Αντίθετα , προσπάθησα και μπήκα στην δική τους θέση. Για ποιόν λόγο κάποιος άνθρωπος να μπει στη διαδικασία να κλέψει; ποιό το όφελος; τι τους οδηγεί στο ανθρωποκυνηγητό με την αστυνομία; Και ποιά η θέση της κοινωνίας στη κατάσταση; πως μεριμνά; Η βία γιατί να υπάρχει;

Φοβάμαι ακόμα πως θα νιώσω αυτόν τον αργό , μικρό -για κάποιους μπορεί να φανεί υπερβολή ο χαρακτηρισμός- , βιασμό στην τσέπη μου, τη παραβίαση της ιδιωτικότητας μου.

Δεν πιστεύω πως θα λειτουργήσει κάτι που τώρα κάποιοι “ξύπνησαν” να κάνουν. Ο φόβος έχει αντίθετα αποτελέσματα συνήθως.

Το μόνο που μπορώ να σας βεβαιώσω , είναι πως, αν δεν υπήρχαν οι δικοί μου άνθρωποι εκείνο το βράδυ δε θα τα είχα καταφέρει, ότι μπορεί να μου προσδώσει κάποιος ότι κατάφερα. Καμία αστυνομία δεν με έκανε να νιώσω ασφάλεια.

Εύα Σκαπετουλιά

(euask1997@gmail.com)

Related posts