Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Απρ 2021
Ελλάδα

Μας «πάγωσε» το χθεσινό χρηματιστήριο. Πώς αντέδρασαν οι αγορές

Η χθεσινή ημέρα δεν ήταν καθόλου καλή για την ελληνική οικονομία. Διαβάστε πώς σχολιάζουν οι αρθρογράφοι των εφημερίδων τη χθεσινή καταστροφική ημέρα.
ΤΑ ΝΕΑ, με κεντρικό τίτλο «Ξεκίνημα με το αριστερό» και υπότιτλο «Βελούδινες παραλαβές και βροχή μέτρων – Αντίδραση Δραγασάκη για τη βουτιά στις αγορές» γράφουν ότι με βροχή εξαγγελιών, οι οποίες οδήγησαν σε νευρική κρίση τις αγορές και προκάλεσαν σοκ στη γερμανική πολιτική σκηνή, συνδύασαν τις τελετές παράδοσης και παραλαβής οι περισσότεροι νέοι υπουργοί. Σύμφωνα με την εφ. ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης επιχειρώντας διόρθωση, αναγκάστηκε να μιλήσει για την απειρία των κυβερνητικών στελεχών. Η εφ. σε εκτενές ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες της με τίτλο «Ασκήσεις ηρεμίας μετά το μπαράζ εξαγγελιών» υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ζήτησε από τους υπουργούς του να είναι προσεκτικοί ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης ανέλαβε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις έπειτα από τις αναταράξεις στο Χρηματιστήριο και τις αγορές. Σε άλλο ρεπορτάζ της με τίτλο «Βουτιά στο Χρηματιστήριο, στα ύψη έφθασαν τα spread γράφει ότι χθες οι αγορές έδειξαν το σκληρό τους πρόσωπο με μεγάλη βουτιά στο Χρηματιστήριο, έκρηξη στις αποδώσεις των ελληνικών ομολόγων και προειδοποιήσεις ενδεχόμενων υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας του δημοσίου. Η εφ. σημειώνει ότι η ελληνική αναταραχή αρχίζει να διαχέεται στα spreads των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων ενώ στις τρεις μετεκλογικές συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης τιμών του Χ.Α. καταγράφει απώλειες 15,39%.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με κεντρικό τίτλο «Οι εξαγγελίες προκάλεσαν κραχ» και υπότιτλο «Περί ακύρωσης των μεταρρυθμίσεων – Χαμηλοί τόνοι από Τσίπρα και Βαρουφάκη – Πυροσβεστική παρέμβαση Δραγασάκη» γράφει ότι σε μπαράζ δηλώσεων, μέσω των οποίων προανήγγειλαν ακύρωση σειράς προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων, προέβησαν οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να προκληθεί κραχ στο Χρηματιστήριο, αλλά και εκτόξευση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων. Όπως γράφει η εφ., οι δηλώσεις έγιναν κατά τις τελετές παράδοσης παραλαβής των υπουργείων τους, παρότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Υ.Σ. είχε επισημάνει πως «οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα θέσουν το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα του κυβερνητικού έργου», ενώ χαμηλούς τόνους χρησιμοποίησε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το κλίμα που δημιουργήθηκε, αλλά και ο φόβος το κραχ να συνεχιστεί και σήμερα οδήγησαν το βράδυ σε «πυροσβεστική» παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη έπειτα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα για το Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων η εφ. γράφει ότι ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε χθες στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, καταγράφοντας πτώση 26,67%.Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι τίτλοι των επιχειρήσεων, η αποκρατικοποίηση των οποίων ακυρώνεται. Ακόμη η απόδοση του 3ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 16,50%, τους 5ετούς στο 13,25% και του 10ετούς στο 10,20%.

Η ΑΥΓΗ, με τίτλο «Γ. Δραγασάκης: Ούτε ρήξη ούτε συνέχιση της καταστροφής» γράφει ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά τη σύσκεψη Τσίπρα – Οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρθηκε στην κυβερνητική θέση για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους ενώ προανήγγειλε και διαβούλευση με τις τράπεζες καθώς και κατάρτιση καταλόγου επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα. Σε άλλο ρεπορτάζ της με τίτλο «Με ενόχληση αγορών και οίκων ξεκινά η διαπραγμάτευση» η εφ. κάνει λόγο για μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο καθώς και για απειλή υποβάθμισης από την Standard and Poor’s. Η εφ. αποδίδει τις εξελίξεις αυτές στη δυσαρέσκεια των αγορών για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, που προφανώς δεν είναι αρεστή στους δανειστές.

Το ΕΘΝΟΣ, με τίτλο στην πρώτη σελίδα «… και οι αντοχές των αγορών» γράφει ότι παγώνουν οι ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και αεροδρόμια. Σημειώνει ότι η βουτιά στο Χρηματιστήριο έφθασε στο 9,24% με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν απώλειες 30% και να σημειώνεται ράλι στην αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ανησυχία στους επενδυτές.
Τέλος η εφ. προβάλλει και την υποβάθμιση από –Β σε Β τις πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Standard and Poor’s. Ακόμη η εφ, αναφέρεται και στη χθεσινή παρέμβαση Δραγασάκη σημειώνοντας πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προχώρησε χθες σε καθησυχαστικές δηλώσεις υπό τη σκιά των αναταράξεων στο Χ.Α. και στην αγορά ομολόγων με στόχο να στείλει μήνυμα σταθερότητας στην αγορά και στο εξωτερικό. .

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, με τίτλο «11 δις εξαϋλώθηκαν στο Χρηματιστήριο κατά τις τρεις τελευταίες ημέρες» γράφει ότι σε κόκκινο πανί για τις περιβόητες αγορές αναδεικνύεται η αγορά μετοχών και ομολόγων καθώς εξαπέλυσαν την επίθεσή τους με το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης. Όπως γράφει η εφ. ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s απειλεί ότι θα υποβαθμίσει της αξιολόγηση Β/Β αν κολλήσουν οι διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τους δανειστές. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα τα κεφάλαια που εξανεμίζονται δεν είναι λογιστικά. Το μεγαλύτερος μέρος τους είναι χρήματα που έχει δανειστεί ο ελληνικός λαός μέσω του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τέλος η εφ. φιλοξενεί τις δηώσεις του αντιπροέδρους της κυβέρνησης για το χθεσινό κραχ στο Χρηματιστήριο.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, με κεντρικό τίτλο «Βροχή εξαγγελιών καταιγίδα στις αγορές» και υπέρτιτλο «Μέσα σε 24 ώρες επτά υπουργοί ακύρωσαν μεταρρυθμίσεις 8,2 δις €» γράφει για πρεμιέρα με… ισοπέδωση και σημειώνει ότι η παροχολογία και η ακύρωση μεταρρυθμίσεων έφεραν καταιγίδα από αγορές και αναδίπλωση Δραγασάκη. Όπως γράφει η εφ. η πλειοδοσία εξαγγελιών από τους υπουργούς με το… καλημέρα ενθάρρυνες την αρνητική αντίδραση των αγορών και την κατάρρευση του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Επίσης σε άλλο ρεπορτάζ της με τίτλο «Με τύμπανα ‘’πολέμου’’ απαντούν οι αγορές» η εφ. κάνει λόγο για κραχ στο Χρηματιστήριο, επισημαίνει πως κατέρρευσαν οι τραπεζικές μετοχές, ότι το spread των τριετών ομολόγων έφθασε στο 17,26% και ότι η Standard and Poor’s προχωρεί σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η εφ. αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις Δραγασάκη για τις χθεσινές εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων καθώς και στην προαναγγελία του για διάλογο με τους τραπεζίτες.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με τίτλο Σαρωτικές αλλαγές στις τράπεζες και στο ΤΧΣ» προβάλλει δήλωση του Γ. Βαρουφάκη και λέει ότι τον δημόσιο έλεγχο των μετοχών και των διοικήσεων θα θελήσει να πάρει η νέα κυβέρνηση. Η εφημερίδα επίσης αναφέρεται στις δηλώσεις Δραγασάκη σχετικά με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και προσθέτει ότι σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές αυτές περνούν μέσα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο ως βασικός μέτοχος μπορεί να αλλάξει τις διοικήσεις των τραπεζών. Επίσης σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα με τίτλο «Δραγασάκης: Έτρεχε να μαζέψει τους νεοφώτιστους» σημειώνει ότι οι δηλώσεις των υπουργών προκάλεσαν κραχ στο Χρηματιστήριο , το οποίο προσπάθησε να μαζέψει ο αντιπρόεδρος γης κυβέρνησης λέγοντας ότι κάθε πολιτική αλλαγή προκαλεί αναταράξεις για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα μακρύ κατάλογο έργων και επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Related posts