Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
07 Οκτ 2022
Πολιτισμός

ΜΑΡΤΙΝ ΙΝΤΕΝ: Μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον από τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη 

Ένα µυθιστόρηµα που µέσα στην τραγικότητά του είναι ταυτόχρονα ελπιδοφόρο, στηρίζοντας την πίστη ότι η τέχνη µπορεί να µεταµορφώσει ζωές. Ένα βιβλίο που έχει εµπνεύσει αµέτρητους νέους συγγραφείς και καλλιτέχνες να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. 

Σχετικά με το βιβλίο

Ο Μάρτιν Ίντεν είναι ένας φτωχός, αυτοδίδακτος νέος, που αγωνίζεται να ξεπεράσει τη φτώχεια και την έλλειψη ευκαιριών και να γίνει επιτυχηµένος συγγραφέας. Ελπίζει να βρει αποδοχή στον κόσµο των εκλεπτυσµένων αριστοκρατών, αλλά δυσκολεύεται να ξεφύγει από το τραχύ υπόβαθρο της εργατικής τάξης. Όταν ο Μάρτιν ερωτεύεται τη Ρουθ Μορς, φαίνεται πως δεν είναι άξιος για να την παντρευτεί, καθώς εκείνη προέρχεται από µια πλούσια αστική οικογένεια. Προσπαθεί να εδραιωθεί ως επιτυχηµένος συγγραφέας και να βελτιώσει την κοινωνική του κατάσταση, ώστε να µπορέσει κάποια µέρα να γίνει αντάξιος της αληθινής του αγάπης. Στην πορεία προς την καταξίωση όµως όλος του ο κόσµος θα ανατραπεί, οδηγώντας τον σε µονοπάτια που δεν είχε φανταστεί ότι θα βρεθεί, και η επιτυχία θα έχει πολύ πικρή γεύση.

Ήταν ένας άνθρωπος που είχε ζήσει, είχε δονηθεί από συγκίνηση, είχε αγαπήσει• ένας άνθρωπος εύκολος και γεµάτος επιείκεια για τις ανθρώπινες αδυναµίες• ένας άνθρωπος που είχε δουλέψει στο τιµόνι ψηλά στον πύργο του πλοίου και είχε περιπλανηθεί σε χώρες άγνωστες και παράξενες• ήταν ακόµη αυτός που σαν αρχηγός της συµµορίας του είχε δώσει γροθιές µε την ψυχή του. Ήταν ο άνθρωπος που, όταν πρωτοπήγε στη δηµοτική βιβλιοθήκη και είδε εκείνα τα χιλιάδες βιβλία, έκανε πίσω από την τροµάρα που πήρε και µετά βρήκε τον τρόπο και να τα χρησιµοποιήσει και να τα υποτάξει. Ήταν ο άνθρωπος που έκαιγε µια λάµπα πετρελαίου όλη νύχτα, που χτυπούσε το κεφάλι του µε τα χέρια του για να µην τον πάρει ο ύπνος και που έγραψε βιβλία αυτός ο ίδιος.

Σχετικά με τον συγγραφέα

O Τζακ Λόντον γεννήθηκε το 1876 στο Σαν Φρανσίσκο. Το 1891 εγκατέλειψε το σχολείο και έπιασε δουλειά σε εργοστάσιο. Το 1892 υπηρέτησε ως αξιωµατικός στην ακτοφυλακή του Σαν Φρανσίσκο και το 1893 κέρδισε το πρώτο βραβείο µιας τοπικής εφηµερίδας «για το καλύτερο περιγραφικό άρθρο» µε θέµα έναν τυφώνα στις ακτές της Ιαπωνίας. Το 1896 εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόµµα και µετά από προσωπική προσπάθεια, ενώ παράλληλα εργαζόταν, πέρασε στο πανεπιστήµιο του Μπέρκλεϊ, όπου παρέµεινε µόνο για ένα εξάµηνο λόγω οικονοµικών προβληµάτων. Τα δύο επόµενα χρόνια πήγε στην Αλάσκα, όπου άρχισε να ασχολείται επαγγελµατικά µε το γράψιµο. Το 1902 βρέθηκε στο Λονδίνο, ενώ το 1904 στις θάλασσες της Κορέας και της Ιαπωνίας ως ανταποκριτής του ρωσο-ιαπωνικού πολέµου. Το 1906 έγινε ανταποκριτής του σεισµού που ισοπέδωσε το Σαν Φρανσίσκο. Τα επόµενα χρόνια πέρασαν µε συγγραφή και ταξίδια στη Χαβάη, στην αποικία των λεπρών του Μολοκάι, στην Ταϊτή, στα νησιά Φίτζι, αλλά και στη Βόρεια Καλιφόρνια. Έγραψε 50 βιβλία και έγινε ο πιο ακριβοπληρωµένος συγγραφέας των ΗΠΑ. Πέθανε το 1916.

Εκδόσεις: Α.Α. Λιβάνη, ISBN: 978-960-14-3649-4, Ημ. έκδοσης: 2021, Σελ.: 528, Τιμή: € 18,00

 

Related posts