Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Ιαν 2021
Πολιτισμός

Μάρω Βαμβουνάκη:Δίχως ελευθερία και κουράγιο δεν ζεις,σέρνεσαι

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Η Μάρω Βαμβουνάκη γεννήθηκε στα Χανιά, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Από δέκα χρόνων ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και ψυχολογία. Από το 1972 και για έντεκα χρόνια έζησε στη Ρόδο, όπου εργάστηκε ως συμβολαιογράφος. Σήμερα ζει στην Αθήνα. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Κυρία Βαμβουνάκη γεννηθήκατε στα Χανιά όπου παραμείνατε ως τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής σας. Τι συμβολίζει για εσάς η γενέτειρά σας;

ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ: Τα Χανιά συμβολίζουν τη μοίρα μου, τον δρόμο μου έστω. Γι΄ αυτό όλο και μετανιώνω που έφυγα, έζησα και ζω αλλού. Τα Χανιά είναι καημός… 

Μ.Γ.: Στη συνέχεια μεγαλώσατε στην Αθήνα, σπουδάσατε νομικά και ψυχολογία, εργαστήκατε έντεκα χρόνια ως συμβολαιογράφος στη Ρόδο, επιστρέψατε στην Αθήνα και εδώ και χρόνια ασχολείστε με τη συγγραφή. Ποιος είναι ο απολογισμός που κάνετε σήμερα για τη διαδρομή που διανύσατε;

Μ.Β.: Πολύ μακριά ζωή, διάφορα κεφάλαια εδώ κι εκεί, αλλαγές, αλλαγές… Δεν γίνεται εύκολα, αλλά ούτε δίκαια γίνεται απολογισμός σε κάτι τέτοια. 

Μ.Γ.: Έχετε γράψει πάρα πολλά βιβλία, έχετε βραβευτεί για κάποια απ΄ αυτά κι έχετε κατακτήσει αβίαστα τις καρδιές των αναγνωστών. Που πιστεύετε ότι οφείλεται;

Μ.Β.: Ιδέα δεν έχω… Ειλικρινά! Υποθέτω ότι μια φυσικότητά μου, κάποιος έμφυτος αυθορμητισμός έχουν παίξει ρόλο σε όλες τις σχέσεις μου, και με τους αναγνώστες ακόμα. 

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Ένας αφηρημένος άντρας». Τι πραγματεύεται το βιβλίο σας;

Μ.Β.: Την απόδραση μιας βασανισμένης κόρης από τερατώδεις γονείς. Το κουράγιο της να παλέψει ώστε να ζήσει και να κατανοήσει. Μου αρέσουν και με μαγνητίζουν οι αβοήθητοι άνθρωποι. 

Μ.Γ.: Τι κρύβεται πίσω από το επίθετο «αφηρημένος» που αποδίδεται στον ήρωά σας;

Μ.Β.: Το ότι ήταν ένας σαγηνευτικός άντρας που δεν έδινε πολλή σημασία στα πέριξ και στους άλλους, δεν νοιαζόταν για την εικόνα του, είχε μια εσωτερική ελευθερία που τον αποσπούσε από τα τριτεύοντα, τον απορροφούσε ο μέσα κόσμος. Είναι γοητευτικά στοιχεία τούτα. Ελκύουν βέβαια και κινδύνους γιατί τέτοιοι τύποι συχνά είναι άοπλοι. 

Μ.Γ.: Στο απόσπασμα του βιβλίου που αναφέρεται στο οπισθόφυλλο γράφετε: «Άραγε, το να αμαρτάνεις προϋποθέτει συνείδηση; Ή και ασυνείδητα τη φορτώνεσαι και την πληρώνεις μετά;». Εσείς τι πιστεύετε;

Μ.Β.: Ε, ναι! Μάλλον χρειάζεται να έχεις επίγνωση ότι κάνεις το κακό και το άσχημο για να σου ζητήσουν τα ρέστα που το έκανες. Δεν πιστεύω πως είναι τόσο σκληρός ο Κριτής του βίου μας. 

Μ.Γ.: Και «όχι, άλλο!…» είπε η ηρωίδα σας κι εξαφανίζεται από το πατρικό της σπίτι στα δεκάξι και μισό χρόνια της. Τι την οδήγησε σ΄ αυτήν την απόφαση;

Μ.Β.: Η επικίνδυνη νοσηρότητα των γονιών της. Ήταν πια 17 χρονών και μπορούσε να το δει πως κοντά τους θα διαλυθεί. Πώς ο δράκος είναι μέσα στο σπίτι. Μακάρι κι άλλοι να έφευγαν μακριά από συγγενείς με δαιμονικό εγωισμό. Όμως οι εξαρτήσεις μας είναι ισχυρές και τόσο επίφοβες. Δίχως ελευθερία και κουράγιο δεν ζεις, σέρνεσαι. 

Μ.Γ.: «Λέω αηδία τον φόβο μου, για να τον εξευμενίσω και να τον φέρω σε πιο υποφερτά επίπεδα» συνεχίζει πιο κάτω. Τι συνέβαινε στην έφηβη ψυχή της;

Μ.Β.: Το να πεις, μου προκαλεί κάτι αηδία, είναι πολύ πιο αντιμετωπίσιμο και δυναμικό από το να δηλώσεις, το φοβάμαι. Ο φόβος κόβει τα πόδια, διώχνει κάθε αγάπη μακριά. Είναι τελείως αντιπνευματικό συναίσθημα ο φόβος. Παγίδα χαμένων ζωών.

 Μ.Γ.: «Η φιλενάδα είναι πάντα, άντε σχεδόν πάντα ας πούμε καλοπροαίρετα, ένας υποψήφιος προδότης» γράφετε. Τι σημαίνει για εσάς η φιλία;

Μ.Β.: Εγώ υπήρξα γενικά τυχερή σε κάποιες φιλίες με γυναίκες. Απέκτησα φίλες αληθινές αδελφές. Όμως οι φιλία με άντρες έχει μια άλλη ποιότητα, μια επιείκεια, μια προστασία, έλλειψη ανταγωνισμών. Πάντα είχα φίλους άντρες, απ΄ αυτούς ποτέ δεν ένιωσα προδοσία ή απογοήτευση, λες και είναι πιο διάφανοι. 

Μ.Γ.: Τι ήταν αυτό που συνέδεσε την Μαρία ή Μίρκα με τον φίλο της Πάρνωνα;

Μ.Β.: Χαρακτηριστικά σαν τα παραπάνω εύρισκε, μια αντρική εντιμότητα, εχεμύθεια, ουσιαστική εσωστρέφεια, πίστη. Καλά λένε, πως ο Θεός μας στέλνει κάποιους φίλους για να μας αποζημιώσει για τους συγγενείς που μας έδωσε. 

Μ.Γ.: Τι θέλατε να τονίσετε επιλέγοντας το όνομα Πάρνωνας και τι ήθελε να επιτύχει η Μίρκα με τη σύντμησή του σε Πάρνος;

Μ.Β.: Συνήθως τα ονόματα στα βιβλία μου έρχονται κατακέφαλα από μόνα τους. Πολύ παράξενο αυτό. Ούτε εγώ ξέρω πώς σκέφτηκα τον Πάρνωνα. Για τη σταθερότητά του ίσως; 

Μ.Γ.: «Μας καταδυναστεύουν τα κλισέ, ιδίως εκείνα που καμιά σχέση δεν έχουν με την προσωπική μας πραγματικότητα» αναφέρετε. Που πιστεύετε ότι οφείλετε αυτό;

Μ.Β.: Τα κλισέ νομίζουμε πως μας προστατεύουν από τη χαώδη ζώσα ζωή. Θέλουμε πρόχειρα πιασίματα, δοκιμασμένα κι από άλλους. Δεν βοηθά όμως  μια  τόσο τεμπέλικη σκέψη και κρίση. Το κυριότερο είναι πως κάθε ιστορία, κάθε πρόσωπο έχουν ανατρεπτική μοναδικότητα. 

Μ.Γ.: Ποια είναι η δικτατορία των «νορμάλ»;

Μ.Β.: ‘Αλλά κλισέ και τούτοι… Συμμαχούν οι πολλοί με συμβάσεις και κανόνες και καταδιώκουν κάθε πλάσμα ξεχωριστό. Ακόμα κι ο Χριστός από τους νορμάλ της εποχής του καταδιώχθηκε. Το διαφορετικό τρομάζει και προσβάλει τα κόμπλεξ μας. 

Μ.Γ.: «Ο έρωτας είναι μεν θείος αλλά είναι και μίζερος» είναι μια φράση σας στο βιβλίο. Που βασίζεται η μιζέρια του έρωτα;

Μ.Β.: Στην ανασφάλεια που προξενεί. Στον φόβο της εγκατάλειψης από εκείνον για τον οποίο ζεις. Ακολουθεί ζήλεια, παιχνίδια ανέντιμα, υποκρισίες και κολπάκια. Μιζέρια όντως που αλλοιώνει τον χαρακτήρα σου. 

Μ.Γ.: Και που ο εγωισμός του;

Μ.Β.: Τα θέλει όλα! Να είσαι ο βασιλιάς, η βασίλισσα στον κόσμο του αγαπημένου. Να μην είχε ζήσει τίποτα πριν από σένα! 

Μ.Γ.: Θείος και ταυτόχρονα μίζερος κι εγωιστικός ισχύει στην περίπτωση της Μίρκας και του Νίκου;

Μ.Β.: Ο έρωτας αυτών των δύο ήταν καλός. Είχε ανωτερότητα και υπέρβαση. Πρόκειται για δυο σπάνια έντιμα πρόσωπα που στα δύσκολα έβαλαν πιο κάτω από την ευθύνη τον πόθο. Την κοπέλα την τσάκισε ο πόνος αλλά θυσίασε τον πόθο. 

Μ.Γ.: «Τον άντρα που αγαπάς τον θέλεις ηγέτη σου, αρχηγό και αφέντη, ακόμη και βιαστή σου στην ανάγκη» σκέφτεται η ηρωίδα σας. Πιστεύετε ότι είναι σκέψεις που κάνει κάθε ερωτευμένη γυναίκα;

Μ.Β.: Στον παράφορο έρωτα ξυπνάει και ο πρωτόγονος εαυτός. Μια γυναίκα φυσική αποζητά ένα υπερβολικά δυνατό άντρα. Ήρωα! Ας είναι και δυνάστης κάποιες στιγμές. Βασικά πρέπει να θαυμάζει τον άντρα για να παραμείνει ερωτευμένη. 

Μ.Γ.: Αυτό που έδενε την Μίρκα με τον Νίκο ήταν έρωτας, αγάπη ή εξάρτηση;

Μ.Β.: Έρωτας, τα άλλα που μοιάζουν με όσα άλλα λέτε υπάρχουν στον έρωτα. 

Μ.Γ.: Ποιες ανάγκες της κάλυπτε με τη φιλία του Πάρνωνα και με ποιες με τον έρωτα του Νίκου;

Μ.Β.: Δεν ξέρω να απαντήσω επακριβώς αυτή την ερώτηση. Οι ανάγκες οι βαθιές του άλλου, ακόμα και μιας ηρωίδας που κατασκεύασες, είναι και μυστικές. 

Μ.Γ.: Λύτρωση υπάρχει για την ηρωίδα σας απ΄ όλα όσα κουβαλάει μέσα της από μωρό;

Μ.Β.: Δεν υπάρχει πλάσμα καταδικασμένο στον κόσμο. Η λύτρωση είναι η υπόσχεση της χριστιανικής πίστης μας και της αγάπης που είναι η ουσία της πίστης μας. 

*Το βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη «Ένας αφηρημένος άντρας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από πεντακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.

 

Related posts