Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Σεπ 2021
SLIDER

ΜΑΡΚΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ: Η Πάρος στους NY Times

 Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος εξιστορεί στον Εθνικό Κήρυκα τα γεγονότα της ζωής του που τον οδήγησαν στη σημερινή του επιτυχία.

-Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της δουλειάς σας και πώς προσφέρετε στην κοινωνία;

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά το κάνουμε γιατί θέλουμε να ικανοποιήσουμε τη βαθύτερη μας ανάγκη για να προσφέρουμε στην κοινωνία. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, μας ολοκληρώνει σαν ανθρώπους, γεμίζοντάς μας με ευχαρίστηση καθώς και πνευματική και συναισθηματική πληρότητα.

Συγκεκριμένα, η δουλειά μου έχει να κάνει κατ’ εξοχήν με τον άνθρωπο, τις αγωνίες και τα προβλήματά του. Στο πλαίσιο αυτό, η χαρά που παίρνεις όταν προσπαθείς και καταφέρνεις να βελτιώνεις τα πράγματα γύρω σου είναι μεγάλη και ανεκτίμητη.

Παρότι πρόκειται για μια απαιτητική δουλειά, η αίσθηση βοήθειας και προσφοράς στον συνάνθρωπο μάς αποζημιώνει.

Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση άλλωστε είναι η πολιτική της αληθινής ζωής, των καθημερινών προβλημάτων, και άρα των μετρήσιμων, χειροπιαστών και πρακτικών λύσεων.

Για να γίνεις λοιπόν καλός Δήμαρχος, πρέπει να διεισδύσεις με ουσιαστικό τρόπο στην τοπική κοινωνία, να έρθεις σε πραγματική επαφή με τα προβλήματα και τις ευκαιρίες της, χτίζοντας παράλληλα μια σχέση εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους της.

-Σε ποιους συλλόγους ήσαστε;

ΑΜΕΣ Μαρπησσαικός, Σύλλογος Αγροτοπαίδων Μάρπησσας, Αιμοδοτών, ΑΜΕΑΙ Κυκλάδων, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Κυκλάδων (ΕΟΔ), και ο Γυμναστικός Σύλλογος Πάρου.

Η Πάρος στους NY Times, μεγάλη επιτυχία.

Η Πάρος τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε έναν από τους πλέον κοσμοπολίτικους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, καταγράφοντας ρεκόρ στην τουριστική κίνηση.

Αναδείχτηκε εξάλλου το καλύτερο νησί της Ευρώπης για το 2020, σύμφωνα με το περιοδικό Travel + Leisure. Στο πλαίσιο αυτό, φυσικά και μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία η αναφορά της Πάρου στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά site, όπως αυτό των NY Times.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας που έχουμε καταβάλλει τα τελευταία χρόνια, προωθώντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού με υπηρεσίες που περιλαμβάνουν πλήθος δραστηριοτήτων και καλύπτουν όλα τα γούστα.

Στην Πάρο πλέον έρχονται άνθρωποι όλων των ηλικιών από διάφορα μέρη της γης, νέοι και ζευγάρια για να απολαύσουν τη νυχτερινή ζωή, οικογένειες με παιδιά για να περπατήσουν στα χαρτογραφημένα μονοπάτια κατά μήκος του νησιού, ποδηλάτες από την Ελλάδα και την Ευρώπη που συμμετέχουν στον «Ποδηλατικό Γύρο», λάτρεις του ναυταθλητισμού που λαμβάνουν μέρος κατά καιρούς σε αγώνες, αλλά και αθλητικές ομάδες που έρχονται για προπόνηση.

-Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι και οι φιλοδοξίες σας;

Η πρώτη μου σκέψη είναι να υπάρχει υγεία και δύναμη ώστε να μπορώ να προσφέρω το μέγιστο στους συμπολίτες μου και στην οικογένειά μου. Αυτή τη στιγμή εξάλλου, προτεραιότητα όλων μας είναι η ομαλή εξέλιξη και ολοκλήρωση της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, έναν τομέα ο οποίος είναι εξαιρετικά σημαντικός για το νησί μας.

Από εκεί και πέρα, στόχος μου είναι η υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος, έτσι ώστε η Πάρος να γίνει ένας βιώσιμος ευρωπαϊκός προορισμός που θα διατηρεί ταυτόχρονα τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με τη φημισμένη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, θα πρωτοπορεί σε ζητήματα οικολογίας, σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος, και τον οποίο θα απολαμβάνουν οι πολίτες καθημερινά και θα χαίρονται οι επισκέπτες.

Με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη από την επίσκεψη στο Δημαρχείο της Πάρου

-Πόσο επηρέασε το περιβάλλον σας το δρόμο σας; Πιστεύετε στη συλλογική δουλειά;

Όπως όλοι γνωρίζουμε η οικογενειακή αγωγή σε μεγάλο βαθμό μας καθορίζει και μας διαμορφώνει. Για να μπορέσει όμως η οικογένεια να προσφέρει στο παιδί σωστή ψυχοσωματική και πνευματική ανάπτυξη θα πρέπει να του παρέχει ένα ήρεμο και δεμένο οικογενειακό περιβάλλον.

Προσωπικά, είχα την τύχη να μεγαλώσω σε ένα περιβάλλον που μου έδειξε υπερβολική αγάπη και φροντίδα. Παρά την απώλεια του πατέρα μου, και το γεγονός ότι έμεινα μοναχοπαίδι σε νεαρή ηλικία, δέθηκα ακόμη περισσότερο με τη μητέρα μου. Έτσι, σε όλα μου τα επόμενα βήματα και στα σχέδια μου ήταν στο πλάι μου.

Το μεγάλο έργο υποδομής που έλυσε το θέμα ύδρευσης στην Πάρο

Βέβαια, εκτός από την οικογένεια μέσα στην οποία γεννιόμαστε, υπάρχει και αυτή την οποία δημιουργούμε οι ίδιοι.

Άλλωστε, για να υπάρχει πραγματική επιτυχία και αληθινή ευτυχία, πρέπει να υπάρχει ισορροπία και αρμονία σε όλα τα επίπεδα και όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Και αυτά, μου τα έδωσε η σύζυγός μου Ζάμπια, και η οικογένεια που καταφέραμε να δημιουργήσουμε με τα δυο μας παιδιά, την Καλλιόπη – Παρασκευή και τον Γιάννη. Τα πρόσωπα αυτά αποτελούν τον βράχο και τη σταθερά της ζωή μου, τα οποία υποστήριξαν με απαράμιλλη αγάπη και αφοσίωση τις επιλογές μου.

Όσον αφορά τη συλλογική δουλειά και τη συντροφικότητα, θεωρώ πως είναι οι βάσεις για να πορευτεί κάποιος. Έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και στις ικανότητές μου αλλά κανείς δεν τα γνωρίζει όλα, και όταν έχεις υψηλούς στόχους πρέπει να τους μοιράζεσαι με συνεργάτες και ανθρώπους γύρω σου.

Όποιος καταφέρει να δημιουργήσει μια αποτελεσματική και λειτουργική ομάδα αισθάνεται μια βαθιά ικανοποίηση και ως δημιουργός αλλά και ως μέλος της. Πιστεύω ακράδαντα λοιπόν ότι το καλύτερο αποτέλεσμα βασίζεται στην ομαδική δουλειά.

Με τη σύζυγο Ζαμπία και τον εγγονό του

Χάσατε τον πατέρα σας πολύ μικρός. Τι αντίκτυπο είχε πάνω σας;

Η ζωή πολλές φορές μας εκπλήσσει. Πραγματικά η απώλεια ενός γονέα στην τρυφερή ηλικία των 10 ετών αφήνει ένα κενό δυσαναπλήρωτο, υπάρχει πάντα μια απουσία στη ζωή. Ωστόσο όταν χάνεις τον γονιό σου σε τόσο μικρή ηλικία μαθαίνεις να ζεις με αυτό.

Ο πόνος, αν δεν μας καταστρέψει, μας κάνει σοφότερους και δυνατότερους ανθρώπους, γιατί σμιλεύει την ψυχή μας. Από εκεί και πέρα, τη δύναμη να σταθείς ξανά στα πόδια σου τη βρίσκεις στην αγάπη. Όταν αγαπάς πραγματικά κάποιον, όσο και αν σε πονάει η απώλειά του, η αγάπη που μοιραστήκατε είναι πάντα εκεί, μέσα σου.

Άλλωστε, δεν πιστεύω ότι με τον θάνατο οι άνθρωποι χάνονται. Τους νιώθεις γύρω σου, άλλες φορές αναλογίζεσαι τι θα σου έλεγε κάποιος από αυτούς ή τι θα σε συμβούλευε.

Η άποψη μου εξάλλου είναι ότι αυτοί που φεύγουν, θέλουν το καλύτερο γι’ αυτούς που μένουν πίσω. Έτσι κι εγώ, κρατώντας ζωντανή και δυνατή την ανάμνηση του πατέρα μου μέσα μου, πορεύτηκα, προσπαθώντας πάντα με τις πράξεις και τη στάση μου, να δώσω νόημα στη ζωή μου και να την κάνω άξια βίου.

Η απώλεια είναι και δύναμη;

Το βίωμα της απώλειας αποτελεί κύριο συστατικό στοιχείο κάθε δημιουργικής διαδικασίας. Από μια άποψη είναι πολύτιμο καθώς σε βοηθάει να απομυθοποιήσεις κατεστημένες καταστάσεις και συμπεριφορές. Σε φέρνει αντιμέτωπο με προκλήσεις και επιλογές.

Αν δεν χάσεις κάτι, τότε ενδεχομένως δεν έχεις τόσο μεγάλο κίνητρο να προσφέρεις. Η διεργασία του πένθους όμως είναι αυτή που προσφέρει την αυτογνωσία, τη βαθύτητα του συναισθήματος και της σκέψης μας, τη συμπόνοια στον εαυτό μας, την επιείκεια και την αλληλεγγύη στους άλλους, καθώς και μια επιθυμία υπέρβασης. Η διαδικασία αυτή δεν τελειώνει ποτέ, είναι συνεχής και εξελίσσεται. Η μεταμόρφωση δεν είναι ποτέ ολοκληρωτική.

Προσωπικά, η διαδικασία αυτή μου έδωσε δύναμη και με βοήθησε να βρω τα βήματα να πετύχω στη ζωή μου. Όπως έχει δηλώσει άλλωστε και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι «οι ζωές μας είναι καμωμένες από το θάνατο των άλλων.»

 

 

Related posts