Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
14 Ιούλ 2024
Πολιτική

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση προσπαθεί καθημερινά και με πολλούς τρόπους να στηρίξει τους πολίτες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την εισαγωγή του στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε αρχικά στην παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη, με αυξανόμενη απασχόληση, μείωση των ανισοτήτων και βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και προσέθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σημαντική βελτίωση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας και του πόσο ανοιχτή είναι, κάτι που αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας ώστε μια μικρή ανοιχτή οικονομία να ευημερήσει μέσα σε μια νομισματική ένωση. Τόνισε ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν από το 1/5 του ΑΕΠ στο μισό του ΑΕΠ σήμερα, ενώ επισήμανε ότι πρόκειται για ποικιλία εξαγωγών σε αγαθά.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενώ έδωσε έμφαση στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας που καθιστά την οικονομία μας ελκυστικό προορισμό για επενδυτές. Από την πλευρά της κ. Λαγκάρντ, όπως είπε ο κ.Μαρινάκης, τόνισε ότι παρά τη διαδοχή οπισθοδρομήσεων η ανθεκτικότητα της χώρας είναι αξιοσημείωτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός μετέβη στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με ατζέντα μεταξύ άλλων την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-27 που έθεσε ο πρωθυπουργός στη άτυπη σύνοδο στην Γρανάδα. Ο κ.Μαρινάκης είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι από τους λίγους ευρωπαίους ηγέτες που μετείχαν στη Σύνοδο Ειρήνης στο Κάιρο και θα ενημερώσει σχετικά τους ομολόγους του, ενώ επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, την διάκριση της Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό, και την ανάγκη για την προστασία των αμάχων και την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Επίσης επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού στις ηλικίες 45-74 και αφορά 1,3 εκ γυναίκες, με δωρεάν μαστογραφία, εξέταση, και υπερηχογράφημα.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης στην τιμή του ρεύματος, και είπε ότι τον Νοέμβριο οι ενισχύσεις στα οικιακά τιμολόγια έως 500 κιλοβατώρες θα είναι 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σχέση με 15 ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα και το μέχρι αφορά το 90% των νοικοκυριων στην Ελλάδα. Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και για τους αγρότες ενώ την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης για όσους θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα.

Είπε ότι η χώρα μας φορολόγησε με 90% τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας και εισέπραξε πάνω 370 εκ. ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης στην στόχευση της κυβέρνησης για μειώσεις των τιμών στο ράφι από 5% έως 24%, ενώ είπε επίσης ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για επιλογή και αξιολόγηση διοικήσεων φορέων δημοσίου προβλέπεται η διαρκής αξιολόγηση των διοικήσεων, ενώ προβλέπεται αναβάθμιση απαιτήσεων για κάθε θέση και εάν δεν πιάνουν τους στόχους θα αντικαθίστανται.

Τέλος ο κ.Μαρινάκης κατά την εισαγωγή του αναφέρθηκε σε προσλήψεις εκπαιδευτικών και οδηγών στον ΟΑΣΑ και στα σχολικά γεύματα. Είπε ότι προσλαμβάνονται 2763 εκπαιδευτικοί στη γενική εκπαίδευση ως προσωρινοί αναπληρωτές για το νέο σχολικό έτος και 150 οδηγοί στον ΟΑΣΑ με καθεστώς Ιδιωτικού Δικαίου για 8 μήνες. Για τα σχολικά γεύματα είπε ότι από 11 Οκτωβρίου εφαρμόζεται το πρόγραμμα νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, και από το 2020 αυξήθηκαν αφενός ο προϋπολογισμός κατά 39% και οι σχολικές μονάδες 35,34% και αφετέρου κατά 17,5% ο αριθμός γευμάτων σε 1658 σχολικές μονάδες για 217 χιλιάδες μαθητών. Επίσης είπε ότι ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος θα εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό στην Δερβιτσάνη της Αλβανίας στην εκδήλωση αποκάλυψης της προτομής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.