Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
11 Μαΐ 2021
Πολιτισμός

Μαρίνα Φραγκεσκίδου:Να θυμόμαστε καθημερινά ότι είμαστε άνθρωποι

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη

Η Μαρίνα Φραγκεσκίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Ασγάτα της Λεμεσού. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Πάτρα κι έπειτα απέκτησε τον τίτλο του ορκωτού ελεγκτή. Από το 2003 μέχρι το 2010 περιπλανήθηκε σε πολυεθνικές εταιρίες στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Στην πορεία έκανε στροφή κι αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με τη γραφή σε κάθε της μορφή. Το πρώτο της βιβλίο ήταν η «Ευτυχία από το παράθυρο», Εκδόσεις Αναζητήσεις, 2011.

Έχει συγγράψει θεατρικά έργα με τον Στέλιο Θεοχάρους, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε θεατρικές σκηνές της Κύπρου. Το έργο τους «Κοιμήσου αγγελούδι μου» παρουσιάστηκε και στο ίδρυμα Κακογιάννη τον Σεπτέμβριο του 2018. Δούλεψε  στην τηλεόραση ως διαλογίστρια σε διάφορα κυπριακά σίριαλ. Η μεγάλη της αδυναμία εξακολουθεί να είναι η στιχουργική – μάλιστα, κάποιοι από τους στίχους της έχουν μελοποιηθεί. Τον Ιούνιο του 2017, το τραγούδι που υπογράφει με τον Μιχάλη Χαριλάου με τίτλο «Τα λάβαρα» απέσπασε το πρώτο βραβείο στον 23ο διαγωνισμό σύνθεσης κυπριακού τραγουδιού «Γιώργος Κοτσώνης».

Τα τελευταία χρόνια διαμένει στην Αθήνα μαζί με τον άντρα της και τις δυο τους κόρες.  Από τις εκδόσεις Πνοή κυκλοφορούν τα παραμύθια της «Η κουτσή κιθάρα»  και «Λίνος ο δρακουλίνος». 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Σπουδάσατε Διοίκηση Επιχειρήσεων και αποκτήσατε τον τίτλο του ορκωτού ελεγκτή. Παράλληλα, ασχολείσθε με τη συγγραφή. Υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα σε αυτές τις εντελώς διαφορετικές ιδιότητες;

ΜΑΡΙΝΑ ΦΡΑΓΚΕΣΚΙΔΟΥ: Το μοναδικό κοινό που μπορώ να σκεφτώ είναι η ετοιμασία των οικονομικών καταστάσεων που απαιτούσε κάποιο υποτυπώδες «γράψιμο», ως και η τελευταία εξέταση του Case study, όπου έπρεπε να γράψουμε μια παρουσίαση στο Διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρείας που αφορούσε οικονομικά θέματα που αντιμετώπιζε. Θυμάμαι το είχα δει σαν ρόλο. Ότι κάποιος μου ανέθεσε να γράψω κάτι κι ας μη μου άρεσε. Σημασία είχε να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Σοβαρά τώρα, καμία σχέση. Δυο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι. 

Μ.Γ.: Τι είδους βιβλία γράφετε;

Μ.Φ.: Δεν έχω είδος. Έχω γράψει ένα μυθιστόρημα, δυο παιδικά βιβλία και θεατρικά έργα. 

Μ.Γ.: Τι σας ώθησε προς την παιδική λογοτεχνία;

Μ.Φ.: Οι κόρες μου, θα έλεγα. Δεν προγραμματίζω τι θα γράψω, κάθε φορά μου γεννιέται ένας ήρωας και επιθυμία μου είναι να πω την ιστορία του. Και τα δυο παιδικά βιβλία γεννήθηκαν μέσα από συζητήσεις που είχαμε με τις κόρες μου. Τώρα πια μπορώ να πω ότι μου άρεσε πολύ αυτός ο κόσμος και θα επιθυμούσα να γράψω κι άλλα. Ελπίζω να φανώ αντάξια. 

Μ.Γ.: Τι οφείλει να προσέχει ένας συγγραφέας παιδικών βιβλίων;

Μ.Φ.: Τα πρέπει. Πρέπει τα παιδικά βιβλία να έχουν τόσες λέξεις, τέτοια εικονογράφηση και τάδε θέματα. Όχι. Τα παιδικά βιβλία γράφονται και απευθύνονται σε παιδιά. Ας ξεκινήσουμε να γράφουμε ελεύθερα με γνώμονα αυτά και όχι αν θα μεταφέρουμε κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα, αν θα αρέσει αυτό το μήνυμα στους γονείς, αν θα τα επεξεργαστούν ψυχολόγοι κ.λπ., κ.λπ. Τα καλούπια περιορίζουν τη φαντασία μας. Και πραγματικά τελευταία είναι κάτι που με προβληματίζει. Μπορούμε να γράψουμε απλά ευχάριστες ιστορίες όπου τα παιδιά θα περνάνε καλά διαβάζοντάς τες. 

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πνοή το παιδικό βιβλίο σας με τίτλο «Λίνος ο Δρακουλίνος». Ποιο είναι το θέμα του;

Μ.Φ.: Η ιστορία του παραμυθιού «Λίνος, ο δρακουλίνος» πραγματεύεται τις αντοχές, την αγάπη, τη φιλία, τα πρέπει, τα θέλω και τα πως. Ήρωες διαφορετικοί από τον περίγυρό τους: ένας δράκος που δεν μπορεί να βγάλει φωτιά από το στόμα του, ένα κουνέλι που λατρεύει τις μπανάνες, ένας λύκος που έγινε χορτοφάγος επειδή αγάπησε μια κότα. Η συνάντησή τους βοήθησε τον καθένα χωριστά να βρει το ταλέντο και τη μοναδικότητά του. Δεν έχει συγκεκριμένο θέμα, είναι μια ιστορία όπου ο ένας ήρωας συναντά τον άλλο για να μπορεί να πάει παρακάτω. 

Μ.Γ.: Ποιο ήταν το κίνητρο ώστε ν’ ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα;

Μ.Φ.: Τον Λίνο, τον δράκο τον δημιούργησε η μία μου κόρη και το κουνέλι η άλλη μου κόρη, μάλιστα στο κουνέλι δώσαμε και το χαϊδευτικό του μπαμπά τους, Σάκης. Γιατί αυτοί οι ήρωες γεννήθηκαν ένα βράδυ που ο πατέρας τους έλειπε στο εξωτερικό για δουλειές και τους έλειπε πολύ. Το ίδιο και οι υπόλοιποι, ο λύκος, η κότα, η κάμπια. Μία που φτιάξαμε τους δυο ήρωες οι κόρες μου κοιμήθηκαν κι εμένα με έτρωγε η συνέχεια της ιστορίας τους. Μέχρι να ξυπνήσουν το πρωί είχα γράψει και ετοιμάσει το πρώτο μου παιδικό θέατρο: Λίνος, ο δρακουλίνος της αγάπης. Έτσι το ονόμασα. Την επόμενη μέρα το έκανα και παραμύθι. 

Μ.Γ.: Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

Μ.Φ.: Όταν γράφω δεν σκέφτομαι ηλικία. Θα μπορούσα να σας πω ότι γράφω για όλες τις ηλικίες. Γιατί το 0-102 είναι η αγαπημένη μου ηλικία! 

Μ.Γ.: Είναι εύκολο για ένα παιδί ν’ αφομοιώσει την έννοια της διαφορετικότητας;

Μ.Φ.: Το παιδί αφομοιώνει ότι εισπράττει από το σπίτι που μεγαλώνει. Ένα παιδί δεν θα γυρίσει ποτέ να σου πει: «μαμά αυτός γιατί είναι έτσι; Γιατί δεν μιλάει σαν εμένα κ.λπ.» Τα παιδιά δέχονται ό,τι βλέπουν, οι ενήλικες είναι που έχουν θέμα. 

Μ.Γ.: Πώς προέκυψε η επιλογή των ζώων που αναφέρετε στο βιβλίο σας;

Μ.Φ.: Όπως σας ανάφερα πιο πάνω ήταν επιλογή των παιδιών μου. Όλοι. Δεν έγινε τίποτα επί τούτου. 

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που στην πραγματικότητα αναζητεί ο Λίνος με το ταξίδι του;

Μ.Φ.: Το δρόμο του, όπως λέει και στη μητέρα του πριν φύγει. Εφόσον στην ίδια του τη χώρα δεν ήταν αποδεκτός, έπρεπε να βγει πάρα έξω και να δει τελικά ποιος είναι; 

Μ.Γ.: Και τι είναι αυτό που κυρίως έχει ανάγκη ένα παιδί με διαφορετικότητα;

Μ.Φ.: Μια αγκαλιά. Ένα χαμόγελο. Την αποδοχή. Αυτό που έχει ανάγκη δηλαδή και ο κάθε άλλος άνθρωπος. Γιατί όλοι διαφορετικοί είμαστε. Το αν αυτό φαίνεται ή όχι και στην εξωτερική μας εμφάνιση, δεν λέει κάτι. 

Μ.Γ.: Ποιες αξίες αναδεικνύονται στις σελίδες του βιβλίου σας κι είναι εύκολα κατανοητές από τα παιδιά;

Μ.Φ.: Όταν διαβάζουμε ένα παραμύθι, ή ένα βιβλίο εισπράττουμε ο καθένας μας κάτι. Δεν είναι απαραίτητο να αναδεικνύονται συγκεκριμένα πράγματα. Θα χαρώ να διαβάσουν την ιστορία και να μοιραστούν όλα όσα ένιωσαν και βίωσαν μαζί μου. Σκέψεις και συναισθήματα. 

Μ.Γ.: Τα παιδικά βιβλία πρέπει να είναι διδακτικά ή απλώς ευχάριστα;

Μ.Φ.: Τα παιδικά βιβλία δεν «πρέπει». Οφείλουν να διασκεδάζουν τα παιδιά, να τα προβληματίζουν, να τους εξιτάρουν τη φαντασία, τη περιέργεια. Να τα ευχαριστιούνται.  

Μ.Γ.: Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε σε όλο τον κόσμο μετά την έξοδό μας από τον περιορισμό λόγω του Covid-19;

Μ.Φ.: Να θυμόμαστε καθημερινά ότι είμαστε άνθρωποι. Με αδυναμίες, θέλω, όνειρα, στόχους κι επιθυμίες. Με αγάπη, κατανόηση, ενσυναίσθηση. Με θυμό, αγανάκτηση και νεύρα. Είμαστε πάντα άνθρωποι. Κι αν κάτι είναι να μάθουμε από όλο αυτό είναι να μας φροντίζουμε καλύτερα σε ψυχή κυρίως. Γιατί στην τελική είμαστε και αναλώσιμοι. Ας φροντίσουμε το πέρασμά μας να είναι όσο πιο ευχάριστο για εμάς γίνεται κι όσο πιο ανώδυνο για τους άλλους γύρω μας. Σεβασμός και αλληλοκατανόηση. Κι ο Θεός μαζί μας.

*Το παιδικό βιβλίο «Λίνος ο Δρακουλίνος» της Μαρίνας Φραγκεσκίδου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.

Related posts