Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
14 Ιούλ 2024
SLIDER

Μαρία Τσομπανάκου: Mε τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η νέα παράσταση του Θανάση Τριαρίδη

Συνέντευξη στη Σοφία Παππά

Μέσα από το έργο «Leopold ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού» ,αποκαλύπτεται ένα από τα μεγαλύτερα-ίσως το πιο υποβαθμισμένο στη μνήμη, εγκλήματα της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας στη Μαύρη Ήπειρο. Στόχος του, να κάνει γνωστές τις πράξεις του «σφαγέα του Κονγκό», αλλά και να ταρακουνήσει το κοινό. Μια παράσταση που πραγματικά δεν πρέπει να χάσετε.

Η σκηνοθέτιδα του έργου, Μαρία Τσομπανάκου μίλησε στο now24.

 Από πότε ασχολείστε με τη σκηνοθεσία;

Αυτή είναι η δεύτερη δουλειά μου. Σκηνοθέτησα το 2018 το ζητείται κλόουν ηλικιωμένος του Ματέι Βίζνιεκ με την ομάδα μου ex.anima.

Τι είναι αυτό σας κέντρισε στο κείμενο του Θανάση Τριαρίδη;

Πέρα από αυτό το ιστορικό, καλά κρυμμένο και  γεμάτο αίμα, γεγονός αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν αυτός ο υπέροχος ρόλος που δημιούργησε ο Κ. Τριαρίδης. Ένας ρόλος που είναι ακραία ρομαντικός , ανθρωπιστής, δίκαιος και ‘’ερωτευμένος’’ με την πραγματική έννοια της αγάπης.

Τι κοινό έχει η εποχή που διαδραματίζονται τα γεγονότα με τη σημερινή;

Η εποχή άλλαξε αλλά όχι τα γεγονότα. Όσα συνέβησαν τότε δυστυχώς συνεχίζουν να συμβαίνουν, μπορεί να άλλαξαν οι μέθοδοι των σφαγέων αλλά το αποτέλεσμα παραμένει ανά τους αιώνες ίδιο, αθώοι νεκροί στο βωμό του χρήματος.

Το κοινό χρειάζεται να είναι «διαβασμένο» για να παρακολουθήσει το έργο;

Θα έλεγα πως δεν χρειάζεται να είναι διαβασμένο το κοινό αλλά έτοιμο να ακούσει, να σκεφτεί και να απαντήσει, η Λ θα αφηγηθεί αναλυτικά την ιστορία του Λεοπόλδου το έργο είναι γραμμένο για όσους δεν ξέρουν αλλά ζητούν να μάθουν.

Πού επικεντρωθήκατε σκηνοθετικά;

Αυτό που με έκανε να δουλέψω το συγκεκριμένο έργο είναι η κατάργηση του τέταρτου τοίχου που θεωρώ πολύ χρήσιμη στο θέατρο πλέον. Αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα μας στοιχήματα με την ηθοποιό Μαίρη Ξένου σε αυτήν τη δουλειά.

Σχετικο θεμα:

«Leopold ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού» του Θανάση Τριαρίδη

https://now24.gr/leopold-i-kobontas-ta-daxtula-tou-koinoy-tou-thanasi-triaridi/

 Τι έχουν να ζήσουν οι θεατές βλέποντας την παράσταση;

Σίγουρα θα έρθουν αντιμέτωποι με μια γυναίκα που δεν έχει σκοπό να κρύψει και να καλύψει κανέναν και τίποτα, θα κριθούμε για οποιαδήποτε στάση μας και άποψη μας για όλα αυτά τα εγκλήματα που δεν λένε να σταματήσουν αλλά αντ αυτού αυξάνονται συνεχώς. Θα δουν την σκληρή πραγματικότητα που καθημερινώς προσπαθούμε να αποφύγουμε όλοι μας, πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο δεν θα μας αγγίξει.

Ποιες είναι οι θεατρικές επιρροές σας; Υπάρχει κάποιο έργο που θα θέλατε πολύ να σκηνοθετήσετε;

Οι θεατρικές επιρροές μου έρχονται από όλον τον κόσμο, προσπαθώ καθημερινώς να διαβάζω και να ανακαλύπτω σκηνοθέτες και έργα από κάθε σημείο της γης. Σημαντικότεροι ΄΄δάσκαλοι΄΄ μου Λευτέρης Βογιατζής , Δημήτρης ΠαπαΪωάννου, Νίκος Καραθάνος, Πήτερ Μπρούκ, Μάρτιν Μακ ντόνα..Μεγάλο μου όνειρο να σκηνοθετήσω το Γλάρο του Τσέχωφ.