Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Απρ 2024
SLIDER

Μαρία Κρόκου: Ένα βιβλίο, μεταξύ άλλων, εκφράζει τη διάθεση επικοινωνίας του συγγραφέα

 Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη* 

Η Μαρία Κρόκου γεννήθηκε στην Εύβοια. Από πολύ νωρίς έδειξε ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τα προβλήματά του. Σπούδασε κοινωνική λειτουργός στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Αθηνών και απασχολήθηκε σε διάφορες μονάδες κοινωνικού ενδιαφέροντος όπως: ΚΑΠΗ, ΨΝΑ, ΟΚΑΔΗΠ. Σήμερα εργάζεται στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την ποίηση, τα παραμύθια, τη ζωγραφική και τη ζαχαροπλαστική.

Ζει στην Εύβοια με τα δύο παιδιά και τον σύζυγό της. Έχει γράψει το βραβευμένο, από το καλλιτεχνικό σωματείο Έλευσις και Υδράνη, θεατρικό «Λοξές φιλίες».

Το πρώτο βιβλίο της, με τίτλο «Εξάρες», κυκλοφόρησε το 2012 από τις εκδόσεις Novelbooks ενώ το δεύτερο, «Αν δεν ήμουν εγώ… Αν δεν ήμουν εδώ…» το 2015 από τις εκδόσεις Διώνη. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Είστε συγγραφέας. Μιλήστε μας για τον άνθρωπο Μαρία.

ΜΑΡΙΑ ΚΡΟΚΟΥ: Δύσκολη ερώτηση! Πώς είμαι σαν άνθρωπος… Μάλλον ρομαντική. Λίγο έως πολύ αφηρημένη. Ώρες ώρες νομίζω ότι ζω σε ένα παράλληλο σύμπαν! Ταυτόχρονα όμως, προσγειωμένη στην καθημερινότητα…  Με μπερδεύει η τεχνολογία και χρειάζομαι χρόνο για να προσαρμοστώ στις αλλαγές. Αγαπώ τα δειλινά. Χαίρομαι με τα απλά πράγματα όπως μια σταγόνα βροχής ή ένα ανθισμένο λουλούδι.  Μου αρέσει η δημιουργία!

Μ.Γ.: Ποιο ήταν το έναυσμα ώστε ν’ ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Μ.Κ.: Αν υπήρξε έναυσμα δεν το κατάλαβα! Ήταν απλά μια ανάγκη, ένα δεδομένο που υπήρχε στη ζωή μου. Από την άλλη το να εκδοθεί κάποιο από τα δημιουργήματά μου υπήρχε στο μυαλό μου σαν ένα μακρινό όνειρο που δεν θα τολμούσα ποτέ αν δεν είχα αποκτήσει τα παιδιά μου! 

Μ.Γ.: Υπήρξε κάποιος άνθρωπος που σας ενθάρρυνε στα πρώτα σας συγγραφικά βήματα;

Μ.Κ.: Στα πρώτα αλλά και στα μετέπειτα βήματα… ο άντρας μου, που μάλλον πιστεύει σε μένα περισσότερο από όσο εγώ! 

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που δεν αντέχετε ως άνθρωπος ή/και ως συγγραφέας;

Μ.Κ.: Δεν αντέχω την αγένεια! Μπορώ να δεχτώ πάρα πολλά πράγματα ως ανθρώπινες αδυναμίες, ως λάθη ή ως άγνοια. Όλοι μας έχουμε τρωτές συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που μπορεί να μην είναι αποδεκτά από τους άλλους αλλά  η αγένεια δεν συγκαταλέγεται σε αυτά που εγώ αποδέχομαι! 

Μ.Γ.: Το νέο βιβλίο σας έχει τον τίτλο Ο κύβος ερρίφθη. Με τι έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης στις σελίδες του;

Μ.Κ.: Έρχεται σε επαφή με το χθες της εποχής του Περικλή. Ένα χθες με πολλά μυστικά και  κώδικες. Ένα όμορφο αλλά και δύσκολο χθες που φτάνει μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει μέχρι αύριο! 

Μ.Γ.: Ποιο ήταν το κίνητρο ώστε να γράψετε για το συγκεκριμένο θέμα;

Μ.Κ.: Η μεγάλη μου αγάπη για την αρχαία Ελλάδα! Για την καθημερινότητά της τότε αλλά και την αόρατη επιρροή που έχει στο σήμερα! 

Μ.Γ.: Κατά τη διάρκεια της συγγραφής τα προσωπικά συναισθήματα του συγγραφέα εκφράζονται μέσω της γραφής του;

Μ.Κ.: Προσωπικά προτιμώ  να το αποφεύγω αλλά σίγουρα, κάποιες φορές αυτό γίνεται αυθόρμητα και χωρίς να το καταλάβω!

 Μ.Γ.: Υπάρχουν αξίες που ακυρώνονται (από πρόσωπα ή καταστάσεις) και άλλες που αναδεικνύονται μέσα από την ιστορία που αφηγείστε;

Μ.Κ.: Θεωρώ πως υπάρχουν όπως: η αθέτηση της υπόσχεσης και της τήρησης των δεσμεύσεων, το  προσωπικό όφελος έναντι του κοινού καλού αλλά και στον αντίποδα: της πίστης στις αρχές και της δικαίωσης.

 Μ.Γ.: Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας επηρέασε ως άνθρωπο ή ως συγγραφέα και ποιο είναι αυτό;

Μ.Κ.: Υπάρχουν βιβλία που αγαπώ ιδιαίτερα. Βιβλία που απόλαυσα το ταξίδι τους και που τα θυμάμαι με πολύ αγάπη και σεβασμό! Από όλα κάτι, σίγουρα, αποκόμισα. Όμως, δεν υπάρχει κάποιο που να θεωρώ πως με επηρέασε σε τέτοιο βαθμό που να εντοπίζω την επιρροή του. 

Μ.Γ.: Οι κριτικές παίζουν ή δεν παίζουν ρόλο στην πορεία ενός βιβλίου και γιατί;

Μ.Κ.: Οι κριτικές σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία ενός βιβλίου γιατί το κρατούν, ή όχι,  στην επικαιρότητα! Αν είναι και θετικές ακόμη καλύτερα! 

Μ.Γ.: Ένα βιβλίο πρέπει να έχει μηνύματα ή απλά να ευχαριστεί τον αναγνώστη;

Μ.Κ.: Πρώτον πιστεύω πως ένα βιβλίο πρέπει να καλύπτει την εκάστοτε ανάγκη του αναγνώστη για να του αρέσει και να τον ευχαριστεί. Τι θέλω να πω με αυτό: εξαρτάται από τη συναισθηματική ανάγκη ή διάθεσή του,  το εάν τον ευχαριστήσει ένα βιβλίο. Μηνύματα μπορεί να εντοπίσει ακόμη και αν η πρόθεση του συγγραφέα δεν ήταν τέτοια.  Συμπερασματικά το θέμα είναι όχι αν έχει μηνύματα αλλά αν αγγίζει με οποιονδήποτε τρόπο τον αναγνώστη τη δεδομένη στιγμή!

Δεύτερον ένα βιβλίο, μεταξύ άλλων, εκφράζει τη διάθεση επικοινωνίας του συγγραφέα. Ανάλογα με το τι θέλει να επικοινωνήσει, αυτό προβάλει. Τώρα αν το πρώτο με το δεύτερο συμπίπτουν ο αναγνώστης θα απολαύσει το βιβλίο και ο συγγραφέας θα έχει την ευχαρίστηση ότι επικοινώνησε αυτό που ήθελε! 

Μ.Γ.: Αν αναζητούσαμε το βαθύτερο μήνυμα του βιβλίου σας, ποιο θα ήταν αυτό κατά τη γνώμη σας;

Μ.Κ.: Ίσως το: να διδασκόμαστε από την ιστορία είτε προς αποφυγή είτε προς παραδειγματισμό! 

Μ.Γ.: Πιστεύετε ότι οι Έλληνες διαβάζουν; Και τι είδους βιβλία επιλέγουν; 

Μ.Κ.: Νομίζω πως διαβάζουν τόσο όσο ο χρόνος και η οικονομική κατάσταση τους επιτρέπουν. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς και όλα επηρεάζονται. Το είδος πιστεύω ότι εξαρτάται από την ηλικία, τη διάθεση αλλά και την εποχή του χρόνου! Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο είδος που διαβάζουν περισσότερο από κάποιο άλλο. 

Μ.Γ.: Ποιος είναι ο επόμενος συγγραφικός στόχος σας;

Μ.Κ.: Η αισιόδοξη πλευρά μου επιθυμεί την ολοκλήρωση και έκδοση ενός αστυνομικού μυθιστορήματος. Η συντηρητική πλευρά μου απολαμβάνει το τώρα σα να είναι η τελευταία φορά!

Το μυθιστόρημα Ο κύβος ερρίφθη της Μαρίας Κρόκου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

 *Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε στον τραπεζικό χώρο. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Επίσης διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία με το  polismagazino.gr σε θέματα πολιτισμού.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τα μυθιστορήματά της ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ (11/2019) και Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ (6/2021) κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Related posts