Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Οκτ 2021
Πολιτισμός

Μαίρη Τσέλλου:Είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο να αναγνωριστεί ένα βιβλίο από κάποιον εκδοτικό οίκο

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Η Μαίρη Τσέλλου είναι 46 ετών, παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών και μένει μόνιμα στα Βάγια Βοιωτίας. Το βιβλίο «Κάτι από σένα» αποτελεί την πρώτη εκδοτική της προσπάθεια με αυτοέκδοση. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Ποιο ήταν το έναυσμα ώστε ν΄ ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

ΜΑΙΡΗ ΤΣΕΛΛΟΥ: Ξεκίνησα τη συγγραφή διότι ένιωσα την ανάγκη να ερμηνεύσω τη ζωή, και ειδικότερα τις ανθρώπινες σχέσεις, μέσα από τα δικά μου μάτια και ταυτόχρονα να μοιραστώ τις σκέψεις μου και με άλλους ανθρώπους. 

Μ.Γ.: «Κάτι από σένα» είναι ο τίτλος του πρώτου μυθιστορήματός σας. Πώς προέκυψε ο ιδιαίτερος αυτός τίτλος;

Μ.Τ.: Ο τίτλος με δυσκόλεψε λίγο, αφού ήθελα να είναι κάτι πρωτότυπο και συγχρόνως να ελκύει τον αναγνώστη. Το ‘’κάτι από σένα’’ ήρθε σχεδόν αυτόματα στο μυαλό μου μαζί με  το παιδί του Πέτρου και της Ελένης, το απέρριψα όμως αρχικά γιατί το θεώρησα λίγο κοινότυπο. Καθώς προχωρούσα το μυθιστόρημα διαπίστωνα πως πολλοί από τους ήρωες μου είχαν κάτι από κάποιον άλλον, οπότε ο τίτλος αυτός έδενε με όλη την ιστορία κι όχι μόνο με ένα κομμάτι. Ήταν αναπόφευκτο να καταλήξω στην αρχική μου σκέψη, αφού δεν μπόρεσα να σκεφτώ κάτι πιο ιδανικό απ’ αυτό.

Μ.Γ.: Με τι έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου;

Μ.Τ.: Με τα ανθρώπινα συναισθήματα. Βλέπουμε τον ενθουσιασμό, τη χαρά, τους φόβους και τις αγωνίες των ηρώων καθώς φτάνουν όλοι σε κάποιο σημείο που η ζωή τους αλλάζει δραματικά από τη μια στιγμή στην άλλη. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν αυτές τις αλλαγές,  η εξέλιξη της σχέσης μεταξύ τους και τα κρυφά σημεία που βγαίνουν στο φως είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ιστορίας που την καθοδηγούν μέχρι το τέλος.

 

Μ.Γ.: Κρίνοντας από τις σχέσεις που περιγράφετε στο βιβλίο, πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ δυο ανθρώπων διαφορετικού φύλου ή υποβόσκει πάντα κάποιος ερωτισμός;

Μ.Τ.: Πιστεύω πολύ στη φιλία μεταξύ ανθρώπων διαφορετικού φύλου. Ακόμα κι αν υπάρχει ερωτισμός, ακόμα κι αν ο ένας απ’ τους δύο έλκεται  ερωτικά απ’ τον άλλον, μου φαίνεται παρόλα αυτά ιδανική μια τέτοια φιλία. Με το ίδιο φύλο μπορείς να μοιραστείς πολλές στιγμές γιατί υπάρχουν περισσότερα κοινά σημεία,  το άλλο φύλο όμως σε συμπληρώνει, είναι η απέναντι ματιά που έρχεται και δένει με τα δικά σου κενά. Σίγουρα υπάρχουν λεπτές γραμμές ανάμεσα που θέλουν προσοχή, αλλά σε όλες τις σχέσεις νομίζω πως υπάρχουν.

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που θέλετε να εισπράξει ο αναγνώστης με την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου;

Μ.Τ.: Καταρχήν θα ήθελα ν’ απολαύσει αυτό το ταξίδι, να συγκινηθεί, να προβληματιστεί, να περάσει όμορφα μέχρι το τέλος που ολοκληρώνεται το πάζλ των συμπτώσεων και δίνεται στους ήρωες μου μια δεύτερη ευκαιρία να ξεκινήσουν μια καινούρια ζωή.   Κατά τ΄ άλλα είναι υποκειμενικό τι εισπράττει ο καθένας διαβάζοντας ένα μυθιστόρημα, πιστεύω εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου αλλά και τη διάθεση της στιγμής που το διαβάζει.

 

Μ.Γ.: Με ποια συναισθήματα βιώσατε τη συγγραφική συμπόρευση με τους ήρωές σας;

Μ.Τ.: Με την αγάπη φυσικά. Ανάμεσα στους ήρωες μου υπήρχαν μεγάλες αποστάσεις, χρονικές και χιλιομετρικές, η αγάπη τους όμως και το δέσιμο που είχαν από παιδιά δεν χάθηκε ποτέ. Έβαλα αυτή την αγάπη μέσα μου για να μπορέσω ν’ αποδώσω όσο το δυνατόν καλύτερα τον πόνο τους, τη χαρά τους, τον έρωτα τους, το φόβο τους και τον ενθουσιασμό τους. 

Μ.Γ.: Με ποιον από τους ήρωές σας ταυτιστήκατε περισσότερο;

Μ.Τ.: Κοινά σημεία σίγουρα έχω με όλους, δικές μου σκέψεις άλλωστε τους καθοδηγούν,  όμως με τη Μαρία  μου ήταν δύσκολο ν’ αποφύγω την ταύτιση μαζί της από τη στιγμή που ήταν η αφηγήτρια στην αρχή και με τη δική της ματιά πορεύτηκα μέχρι το τέλος. 

Μ.Γ.: Και ποια από τις σχέσεις που αναφέρονται σας συγκίνησε περισσότερο;

Μ.Τ.: Όταν ξεκινάω ένα μυθιστόρημα ποτέ δεν ξέρω την εξέλιξη και κάθε σχέση που φτιάχνω στο μυαλό μου μ’ ενθουσιάζει το ίδιο. Αγάπησα πολύ τη σχέση των τεσσάρων παιδιών, ζήλεψα πολύ το δέσιμο του Πέτρου και της Μαρίας πριν ακόμα ανακαλύψουν τον έρωτά τους, αλλά  αυτή η σχέση που πραγματικά με συγκίνησε και με άγγιξε περισσότερο απ’ όλες ήταν η σχέση της Άννας με τη βιολογική της κόρη. Ομολογώ  ότι έκλαψα πολλές φορές προσπαθώντας να μπω στη θέση της Εύας αλλά και της Άννας  και να νιώσω τα δικά τους συναισθήματα. Θα ήθελα ν’ ασχοληθώ  λίγο περισσότερο μ’ αυτή τη σχέση όμως είχα φτάσει στο τέλος της ιστορίας και ήταν ήδη αρκετά μεγάλη. 

Μ.Γ.: Επιλέξατε την αυτοέκδοση. Θεωρείτε εύκολο ή δύσκολο για έναν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα να βρει ανταπόκριση από εκδοτικούς οίκους;

Μ.Τ.: Επέλεξα την αυτοέκδοση σε μια περίοδο δύσκολη και πρωτόγνωρη που ζήσαμε με τον covid19 την περασμένη άνοιξη. Νομίζω ήταν μονόδρομος τη συγκεκριμένη στιγμή γιατί ήταν ο πιο γρήγορος τρόπος να έχω το βιβλίο στα χέρια μου.  Είναι πολύ δύσκολο και πολύ χρονοβόρο να αναγνωριστεί ένα βιβλίο από κάποιον εκδοτικό οίκο, πολύ πιο δύσκολο δε για έναν νέο συγγραφέα, αλλά πιστεύω πως αξίζει η αναμονή γιατί ξέρεις πως έτσι θα μπορεί να ταξιδέψει παντού.

 

Μ.Γ.: Στον πρόλογό σας αναφέρετε «πόσο εύκολα παρασυρόμαστε από τις καταστάσεις και τις ζωές των άλλων». Πως φτάσατε σ΄ αυτό το συμπέρασμα;

Μ.Τ.: Κοιτώντας γύρω μου. Είναι πολύ πιο εύκολο ν’ ακολουθείς κάποιον απ’ το να χαράζεις δική σου πορεία. Βλέπουμε κάποιον που θαυμάζουμε για κάποιο λόγο και προσπαθούμε να τον αντιγράψουμε πιστεύοντας πως θα γίνουμε ίδιοι μ’  εκείνον. Μπαίνουμε συχνά στον πειρασμό να κάνουμε πράγματα που δεν μας εκφράζουν μόνο και μόνο για να γίνουμε αποδεκτοί από κάποιους. Το βλέπω να συμβαίνει συχνά γύρω μου και είναι θλιβερό να βλέπεις να χάνονται οι πραγματικές επιθυμίες των ανθρώπων μέσα στις επερχόμενες μόδες. 

Μ.Γ.: Η φράση σας «εύκολα αφήνουμε τον φόβο και τη δειλία να μας καταβάλλουν και βάζουμε στο περιθώριο τα μεγάλα και δύσκολα που θέλουμε για τον εαυτό μας» είναι λίγο απαισιόδοξη. Πως τη δικαιολογείτε;

Μ.Γ.: Παρατηρώ πολύ τους ανθρώπους και διαπιστώνω πως είναι λίγοι αυτοί που ρισκάρουν για να κατακτήσουν ένα όνειρο, γι’ αυτό και γενίκευσα τη σκέψη μου, ωστόσο η απόρριψη του έργου μου από κάποιους εκδοτικούς οίκους μ’ έκανε και μένα αρκετά απαισιόδοξη με αποτέλεσμα να χάσω τον ενθουσιασμό μου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Μ.Γ.: Το βιβλίο σας κυκλοφόρησε εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Τι σας έκανε να επιλέξετε τη συγκεκριμένη περίοδο για την έκδοσή του;

Μ.Τ.: Οι μέρες της καραντίνας και του ‘’μένουμε σπίτι’’ ήταν αρκετά καταθλιπτικές, όταν έβλεπες άδειους δρόμους, κλειστά καταστήματα, σχολεία, όλη η ζωή έξω απ’ το σπίτι σε ακινησία κι εσύ κλεισμένος μέσα να παρακολουθείς από μια οθόνη τις εξελίξεις και να κρέμεσαι από τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Είχα ανάγκη να δημιουργήσω ευχάριστα συναισθήματα στο σπίτι μου κι επειδή ήταν μια περίοδος που διαβάσαμε όλοι λίγο παραπάνω, σκέφτηκα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να εκδώσω το βιβλίο μου.

*Το βιβλίο «Κάτι από σένα» της Μαίρης Τσέλλου κυκλοφορεί σε Αυτοέκδοση (Βοοκοο)

Σημεία πώλησης: Βιβλιοπωλείο Ψυχογιός (Εμμανουήλ Μπενάκη 13 Αθήνα)-Bookoo.gr

Facebook: Μαίρη Τσέλλου-Instagram: @marytsellou

Μαίρη Γκαζιάνη      

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.           

 

 

Related posts