Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Οκτ 2020
Πολιτισμός

Μαγνητίζουν οι δημιουργικές εμπνεύσεις της Εβίτας Δουφεξή – Κανέλλου

Η ζωγράφος Εβίτα Δουφεξή-Κανέλλου με έργα της και μια μεταλλική υπερμεγέθη κατασκευή καθώς και οι φωτογράφοι Παγκράτης Παγκρατίδης και Τζοάννα Κανέλλου με φωτογραφικές απόψεις, παρουσίασαν συνολικά 50 δημιουργίες τους στην εικαστική έκθεση Axis Mundi .
Την έκθεση που έγινε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη 2) επιμελήθηκε η Αννίτα Πατσουράκη-Ιστορικός της Τέχνης η οποία δήλωσε :
Η Αννίτα Πατσουράκη-Ιστορικός της Τέχνης, επιμελήθηκε την έκθεση και αναφέρει σχετικά στον εμπλουτισμένο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση :
“Η εικαστική έκθεση Axis Mundi – Ενατένιση στις μητροπόλεις του κόσμου”, αποτελεί πρόταση παρουσίασης αρχιτεκτονικών απόψεων, του αστικού τοπίου μεγάλων σύγχρονων πόλεων, ανά τον κόσμο. Δημιουργική ζωγραφική έμπνευση και φωτογραφικές εικόνες που πηγάζουν από τα ταξίδια στις πόλεις αυτές, αποδίδεται με κοινή πνευματική ματιά και με το προσωπικό ιδίωμα του εκάστοτε καλλιτέχνη. Συνειρμοί που δημιουργούνται από τα αρχιτεκτονικά επιβλητικά τοπία των μοντέρνων κτιρίων, με έμψυχη συμμετοχή αποσπασματικών απεικονίσεων προσώπων σε δημόσιους χώρους ή και εμβληματικών αντικειμένων για την εκάστοτε πόλη”.

Η ζωγράφος Εβίτα Δουφεξή- Κανέλλου, ο μαέστρος Θόδωρος Ορφανίδης,δίπλα του  η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και δεξιά  η Αννίτα Πατσουράκη

Και συνέχισε για τους καλλιτέχνες που πήραν μέρος στην έκιθεση:
«Η ζωγραφική θεματολογία της Εβίτας Κανέλλου προβάλλει κατασκευές μνημειώδεις που ενισχύουν τα αισθήματα δέους και θαυμασμού, παραθέτουν την αποταμίευση ενός πολιτισμικού πλούτου και πληρότητας συναισθηματικών φορτίσεων».
«Ο Παγκράτης Παγκρατίδης αποτυπώνει το αρχιτεκτονικό τοπίο μέσα από εννοιολογική διάσταση και απόλυτα ιδιόχειρη τεχνική. Με διάθεση συναισθηματικής υπόταξης του θεατή από τις τεχνοτροπικές επεμβάσεις της διάστασης του φωτός και τις ηδονοβλεπτικές απόψεις του κτιρίου, επιτυγχάνει τη συνάντηση παρελθόντος και παρόντος σε διαχρονική πορεία».
«Η Τζοάννα Κανέλλου απεικονίζει την οπτική πραγματικότητα επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στον πλουραλισμό της καθημερινής αισθητικής. Εμπνέεται από τη δύναμη των εικόνων της μητροπολιτικής ευδαιμονίας και δίνοντας υπόσταση στο τυχαίο μιας αστικής ανθρωπογεωγραφίας, εκθειάζει την μοντέρνα αρχιτεκτονική τεχνοτροπία ανιχνεύοντας το μέλλον».
Οι παραπάνω καλλιτέχνες ανήκουν στους μόνιμους συνεργάτες της Kourd Gallery που είχε αναλάβει τη διοργάνωση. Έργα των άνω καλλιτεχνών υπάρχουν σε Συλλογές στο Λονδίνο, Μιλάνο, Ρώμη, Νέα Υόρκη.
Όταν έγινε η έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο εκτός από τους φιλότεχνους και συλλέκτες το παρόν τους έδωσαν επιχειρηματίες , εκπρόσωποι του πολιτισμού, και της πολιτικής, αλλά και διακεκριμένοι επιστήμονες. Ανάμεσα σε όλους τους φίλους της τέχνης διακρίναμε τη διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου με το σύζυγό της μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Πολεμικού Μουσείου και εικαστικό Κώστα Σπυριούνη που προλόγισε και τον κατάλογο της έκθεσης, το διακεκριμένο Ιστορικό της Τέχνης Μάνο Στεφανίδη, τον διοργανωτή της Art Athina Αλέξη Κανιάρη, τον Μουσειολόγο Άγγελο Δενδρινό, τις Ιστορικούς της Τέχνης Άννα Χασανάκου και Κατερίνα Κρητικού, την πρώην Ευρωβουλευτή και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα, και τον πρώην Βουλευτή Ηλείας και οδοντίατρο Μιχάλη Κατρίνη, με τη σύζυγό του Γιάννα Αδάμου.

Ο πρώην Βουλευτής Ηλείας οδοντίατρος Μιχάλης Κατρίνης, η Εβίτα Δουφεξή-Κανέλλου, ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, η ζωγράφος Μαρία Κτιστοπούλου.και η ιστορικός τέχνης Α.Πατσουράκη

Επίσης παρέστησαν : Η κυρία Αϊντα Μαυροσκότη, ο οικονομολόγος Αντώνης Ζαϊρης, ο πολιτικός μηχανικός Ανδρόνικος Θεοχάρης, οι δικηγόροι Γιώργος Τρανταλίδης, Δημήτρης Δουφεξής, Παντελής Φλωρόπουλος και Αθηνά Πετροπούλου, ο Καθηγητής Πολυτεχνείου Γιάννης Βάγιας, η Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών Κίρκη Κεφαλέα, ο επιχειρηματίας Βασίλης Ευαγγελίου με τη σύζυγό του Άρτεμις Μοσχάκη, οι γιατροί Γιώργος Κιοσσές και Γιάννης Λέκκας, ο καρδιολόγος Κώστας Δάβος και η σύζυγός του Μάρι, ο οδοντίατρος Μάριος Σμυρλής, η ορθοπτικός Ειρήνη Ζωγραφάκη-Διακοπούλου, η επικοινωνιολόγος Αριάδνη Νικάκη, ο συγγραφέας Γιώργος Πετρέλλης, η επιχειρηματίας Σοφία Καλαμπάκα, ο Ηλίας Διονυσόπουλος, η αρχιτέκτονας Μαριβένια Χιωτοπούλου, η δημοσιογράφος Φανή Πετραλιά, ο αρχιτέκτονας Aaron Ritenour.
Οι καλλιτέχνες: Μαρία Κτιστοπούλου, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Μανώλης Πεταλάς, Στάθης Βατανίδης, Ρούλη Μπούα, Νινέτα Σμυρλή, Jutta Leghien–Βάγια, Αδριανός Σωτήρης, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.
Οι κύριοι: Χρήστος Χριστόπουλος, Κωνσταντίνος Δαγκλής, Έρικ-Αλέξανδρος Γκεδίκογλου, Λεωνίδας Παπαδάκης και η σύζυγός του Σοφία Ρούσσου, Στέλιος Λουπασάκης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Δήμτσας.
Οι κυρίες: Ίνγκριντ και Έλλεν Γκεδίκογλου, Μαίρη και Ρούλη Χριστοπούλου, Εριγόνη Τσομλεκτσόγλου, Μάρω Γρηγοράκου, Κατερίνα Μουτζουρέα, Στέλλα Κουφλή.

*** Στη βασική φωτογραφία εικονίζονται η Τζοάννα Κανέλλου ,ο γκαλερίστας Χάϊκ Κουρντ, ο Παγκράτης Παγκρατίδης και η Εβίτα Κανέλλου.

Related posts