Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
07 Δεκ 2021
Πολιτισμός

Μάγια Γεωργαντοπούλου-Φιλιππίδη: Δεν μου αρέσει να περνάω προσωπικά στοιχεία στα βιβλία μου  

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

H Μάγια Γεωργαντοπούλου-Φιλιππίδη γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών. Έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Στα πλαίσια της συνεργασίας της με το Υπουργείο Οικονομικών, ασχολήθηκε με θέματα ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων.Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Κυρία Γεωργαντοπούλου, έχετε σπουδάσει Νομικά με μετεκπαίδευση σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου και παράλληλα ασχολείστε με τη συγγραφή. Πως συνδέονται αυτές οι δυο ιδιότητες μεταξύ τους;

ΜΑΓΙΑ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ: Οι σπουδές σε θεωρητικά θέματα δίνουν πάντα μια ευκαιρία να αναπτύξει κανείς την ικανότητα του να εκφράζεται στο γραπτό λόγο. Όμως  η ενασχόληση μου με την συγγραφή ήταν μια μορφή έκφρασης που την εξάσκησα από μικρή. Γράφοντας ημερολόγιο από μαθήτρια δημοτικού, αργότερα του λόγους Ελλήνων εκπροσώπων σε Διακρατικές συναντήσεις και φυσικά διαβάζοντας πολλά  λογοτεχνικά κείμενα. 

Μ.Γ.: Ποιο ήταν το έναυσμα ώστε ν΄ ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Μ.Γ.-Φ.: Βρίσκοντας γραπτές μαρτυρίες για τη ζωή και το έργο ενός εκ των σπουδαιότερων Ελλήνων καραβομαραγκών σκέφτηκα να μαζέψω και προφορικές πληροφορίες και να καταγράψω την ιστορία του. Συνάντησα συνεργάτες του και γνωστούς του που μου μίλησαν για τη δουλειά του μου διηγήθηκαν σημαντικά περιστατικά για τη συνεργασία τους, κι έτσι προέκυψε το πρώτο μου βιβλίο.

 Μ.Γ.: Τι θεωρείτε ταλέντο στον συγγραφέα;

Μ.Γ.-Φ.: Η ικανότητα του να εκφράζει με όμορφο τρόπο και να αναλύει καταστάσεις και συναισθήματα είναι η αρχή.  Μετά χρειάζεται σοβαρή δουλειά για να αναπτύξει την ικανότητα σου. Βέβαια απαιτείται δημιουργική φαντασία, αγάπη για τη συγγραφή, συχνή ενασχόληση και επιμονή. 

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά σας «Το χρώμα της αλήθειας». Ποιο χρώμα χαρακτηρίζει την αλήθεια;

Μ.Γ.-Φ.: Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ένα μόνο χρώμα. Είναι βέβαια φωτεινό και διαυγές όταν μας αρέσει η αλήθεια που ανακαλύπτουμε, ενώ γκριζάρει και σκοτεινιάζει όταν μας απογοητεύει. 

Μ.Γ.: Το «χρώμα» της διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Μ.Γ.-Φ.: Φυσικά και διαφέρει. Όπως οι απόψεις, τα συναισθήματα και  οι πράξεις του καθενός από εμάς. 

Μ.Γ.: Ποια είναι η αλήθεια με την οποία έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου;

Μ.Γ.-Φ.: Η αποκάλυψη της ηρωίδας μας δείχνει ότι πολλές φορές πρέπει να ψάχνουμε για να σιγουρευτούμε ότι είναι αλήθεια ότι έχουμε πιστέψει μέχρι σήμερα. Η φράση του  βιβλίου *ταξίδεψα στο παρελθόν κι όταν επέστρεψα, διαπίστωσα ότι τίποτα δεν ήταν όπως είχα πιστέψει * τα λέει όλα.

 Μ.Γ.: Η κεντρική ηρωίδα σας Δάφνη παρουσιάζεται ανεξάρτητη και αυτάρκης ωστόσο κάποιες φορές αισθάνεται ανασφαλής. Που οφείλεται;

Μ.Γ.-Φ.: Θέλει να προφυλάξει τον εαυτό της από αλήθειες που θα την απογοητεύσουν. Είναι μια μορφή αυτοάμυνας, που την δικαιολογώ απόλυτα μετά τα τελευταία γεγονότα που αντιμετώπισε. 

Μ.Γ.: Είναι μορφωμένη, επιτυχημένη, επαγγελματικά καταξιωμένη. Της έχετε δανείσει δικά σας χαρακτηριστικά;

Μ.Γ.-Φ.: Δεν μου αρέσει να περνάω προσωπικά στοιχεία στα βιβλία μου. Ωστόσο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε απόλυτα από τον εαυτό μας. 

Μ.Γ.: Έχετε ασχοληθεί με θέματα ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων και μιλάτε τρεις γλώσσες.  Με το βιβλίο σας μας ταξιδεύετε σε διαφορετικές πόλεις και χώρες. Κατά πόσο οι εμπειρίες σας επηρέασαν τη συγγραφική διαδρομή του βιβλίου;

Μ.Γ.-Φ.: Αναμφισβήτητα οι εμπειρίες μας επηρεάζουν τη συγγραφή μας. Πιστεύω ότι τα ταξίδια, η γνωριμία με άλλους τόπους και ανθρώπους διαφορετικής νοοτροπίας μας βοηθούν να δούμε τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Αυτή την άποψη μου προσπάθησα να την περάσω μέσα από το βιβλίο μου. 

Μ.Γ.: Στις αποφάσεις της Δάφνης για τη ζωή της λειτουργούσε η λογική ή το συναίσθημα;

Μ.Γ.-Φ.: Λειτουργεί με τη λογική από χαρακτήρα αλλά και λόγω των σπουδών της. Μετά από τις πρόσφατες αποκαλύψεις της δικαιώνει τον εαυτό της γι’ αυτή την επιλογή της, αν και βαθιά μέσα της θέλει να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί. 

Μ.Γ.: Ποια επιρροή μπορούν να έχουν στην ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου μυστικά και ψέματα που έρχονται στην επιφάνεια απρόσμενα;

Μ.Γ.-Φ.: Εξαρτάται από τον χαρακτήρα και τις αντοχές του καθενός. Στην αρχή είναι η αμφισβήτηση, το σοκ της αποκάλυψης και μετά ο συμβιβασμός ή η αντίδραση. Κάποιοι δεν θα δεχτούν ποτέ την αποκάλυψη και θα συνεχίσουν να ζουν όπως πριν, ενώ άλλοι θα την εντάξουν στη ζωή τους. 

Μ.Γ.: Η Δάφνη πως αντιμετωπίζει τις «οι σκιές του παρελθόντος»;

Μ.Γ.-Φ.: Με θάρρος, αποφασιστικότητα και δυναμικές αποφάσεις κοιτώντας πάντα μπροστά. 

Μ.Γ.: Και πως αντικρούει τις παγίδες του μέλλοντος;

Μ.Γ.-Φ.: Με τόση πείρα που έχει μαζέψει είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρει, όπως άλλωστε έχει ήδη αποδειχθεί. 

Μ.Γ.: Η Δάφνη είναι ανύπαντρη μητέρα. Πόσο δύσκολος ή εύκολος είναι αυτός ο ρόλος για μια γυναίκα της εποχής μας;

Μ.Γ.-Φ.: Τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας έχει προχωρήσει και σ’ αυτό το θέμα. Βέβαια στην ιστορία μου ο πατέρας έχει αναγνωρίσει το παιδί του και έχει μια επαφή μαζί του. Πιστεύω ότι στην τελική είναι θέμα χειρισμού από την μητέρα και σημαντικό ρόλο παίζει η αποδοχή της κατάστασης από το παιδί. 

Μ.Γ.: Ποια επίθετα την χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο;

Μ.Γ.-Φ.: Δυναμική, δύσπιστη, αποφασισμένη να δώσει τις προσωπικές της μάχες αλλά και ανθρώπινη με κατανόηση στους άλλους. 

Μ.Γ.: Μέσα από τον τρόπο που βάζετε τη Δάφνη να διαχειρίζεται τις καταστάσεις, θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα στις αναγνώστριες;

Μ.Γ.-Φ.: Η Δάφνη, μαχητική και ανεξάρτητη, χειρίζεται μόνη της τις καταστάσεις και έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει. 

Μ.Γ.: Αν κι ο Οδυσσέας είναι αμφιλεγόμενος χαρακτήρας, είναι το πρόσωπο του βιβλίου που συμπάθησα περισσότερο. Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο πρόσωπο;

Μ.Γ.-Φ.: Η Δάφνη, η κεντρική ηρωίδα, είναι το αγαπημένο μου πρόσωπο. 

Μ.Γ.: Σύμφωνα με «Το χρώμα της αλήθειας», πώς ισορροπούν οι ανθρώπινες σχέσεις;

Μ.Γ.-Φ.: Η προσεκτική ανάγνωση  στο βιβλίο δίνει την απάντηση. 

*Το μυθιστόρημα «Το χρώμα της αλήθειας» της Μάγιας Γεωργαντοπούλου-Φιλιππίδη κυκλοφορεί από την Άνεμος εκδοτική. 

Μαίρη Γκαζιάνη       

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.           

Related posts