Επιστροφή στην κορυφή
Δευτέρα, 23 Ιουλ 2018
 
 

Το μαγγάνιο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα ευφυΐας ενός παιδιού

Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος 2017 - 17:52

-a Μέγεθος κειμένου +A

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια νέα αμερικανική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό NeuroToxicology, έδειξε να υπάρχει μια αρνητική σύνδεση ως προς την ποσότητα μαγγανίου που εντοπίζεται στον οργανισμό ενός παιδιού καθώς και της ευφυίας του.

Όπως διαπιστώθηκε τα δυο αυτά δεδομένα είναι αντιστρόφως ανάλογα μεταξύ τους. Με άλλα λόγια, όσο υψηλότερα τα επίπεδα του μαγγανίου, τόσο χαμηλότερος ο δείκτης νοημοσύνης.

Για να έρθουν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα, οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι ανέλυσαν δείγματα μαλλιών από 106 παιδιά, 7-9 ετών, τα οποία ζούσαν στην περιοχή του Ανατολικού Λίβερπουλ στο Οχάιο και γύρω περιοχές και είχαν ενταχθεί στο δείγμα το διάστημα Μαρτίου 2013 – Ιουνίου 2014.

Τα παιδιά υπεβλήθησαν επίσης σε εκτενείς γνωστικές αξιολογήσεις από εξειδικευμένο προσωπικό.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων προέκυψε ότι, τα αυξημένα επίπεδα μαγγανίου στα δείγματα μαλλιών συσχετίστηκαν άμεσα με μειώσεις στην κλίμακα IQ, στην ταχύτατα επεξεργασία πληροφορίων και τη λειτουργική μνήμη.

Το μαγγάνιο γενικά εμπεριέχεται σε πολλά μεταλλικά στοιχεία συνδυαστικά με τον σίδηρο. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εξέλιξή του, αλλά η υπερέκθεση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και να οδηγήσει σε νευροτοξικότητα. Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή χάλυβα, κραμάτων, μπαταριών και λιπασμάτων και προστίθεται στην αμόλυβδη βενζίνη.

Όπως εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας και συγγραφέας της μελέτης Δρ Έριν Χέινς, αφορμή για την έρευνα ήταν η επαφή που είχε το 2013 με αξιωματούχους των σχολείων του Ανατολικού Λίβερπουλ που είχαν θορυβηθεί από τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών, συνδυαστικά με τις συγκεντρώσεις μαγγανίου στην περιοχή, που υπερέβαιναν τα όρια αναφοράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, για περισσότερο από μια δεκαετία.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή του Ανατολικού Λίβερπουλ με έναν διαρκώς φθίνοντα αριθμό κατοίκων, έχει μόλις 7,3% αποφοίτους κολεγίου, ενώ το 19% των μαθητών φοιτούν σε δομές ειδικής εκπαίδευσης, έναντι του 13% που αφορά το σύνολο της Πολιτείας του Οχάιο.

«Φυσικά παίζουν ρόλο και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, αλλά συμβάλλουν και σημαντικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες στα αποτελέσματα της μελέτης», σχολιάζει η Δρ. Χέινς.

Πηγή: health.in.grΜοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: