Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Ιούλ 2024
Πολιτισμός

Μάγδα Ιωαννίδου: Η δίψα για μάθηση, όταν την έχεις, δεν παύει να υπάρχει

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Η Μάγδα Ιωαννίδου γεννήθηκε στο Κιλκίς. Σπούδασε νηπιαγωγός, αρχικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης και αργότερα στην ίδια σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε σε δημόσιο σχολείο για 35 έτη. Έχει ολοκληρώσει σπουδές Αρχαιολογίας-Ιστορίας και Ιατρικής-Βιολογίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ο αστερισμός του Ρήγα είναι το τέταρτο βιβλίο της. έχει γράψει επίσης: Το Τέλος του Κύκλου, Το Μαργαριτάρι του Βοσπόρου και Στο Δέκατο Τρίτο Φεγγάρι.  

 ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ; Κυρία Ιωαννίδου σπουδάσατε νηπιαγωγός και εργαστήκατε σε δημόσιο σχολείο για πολλά χρόνια. Παράλληλα συνεχίσατε τις σπουδές σας στην Αρχαιολογία-Ιστορία, Ιατρική-Βιολογία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Τι σας ωθούσε να διευρύνετε συνεχώς τις σπουδές σας;

ΜΑΓΔΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ: Πριν από χρόνια τότε που ο καθένας μας οικοδομεί τον εαυτό του, οι ευκαιρίες δεν ήταν πολλές. Η δίψα για μάθηση, όταν την έχεις, δεν παύει να υπάρχει. Έτσι κι εγώ περίμενα την κατάλληλη ευκαιρία. 

Μ.Γ.: Από την πείρα σας ως νηπιαγωγός πιστεύετε ότι το σύστημα που εφαρμόζεται σήμερα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νηπίων;

Μ.Ι.: Από τότε που έπαψα ν ασχολούμαι, έχουν αλλάξει πολλά στο σύστημα. Παρακολουθώντας όσο μου είναι δυνατόν, διαπιστώνω ότι ξέφυγε από την αγωγή και προχώρησε στη μάθηση, που είναι κατ’ εξοχήν δουλειά του Δημοτικού σχολείου.

 

Μ.Γ.: Ασχολείστε και με τη συγγραφή βιβλίων. Πότε και πως προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

Μ.Ι.: Ασχολούμαι αποκλειστικά με τη συγγραφή βιβλίων εδώ και δέκα πέντε χρόνια. Έχω γράψει 16 βιβλία και έχω εκδώσει τα 4. Μεγάλωσα μέσα σε οικογένεια εκπαιδευτικών με άπειρες γνώσεις και ερεθίσματα. Η συγγραφή για μένα ήταν η ζωντανή έκφραση όλων αυτών.

 

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας με τίτλο «Στον αστερισμό του Ρήγα». Για τι είδους αστερισμό πρόκειται;

Μ.Ι.: Μιλάω για τη χρονική περίοδο που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που αναφέρονται στη σύντομη ζωή του Ρήγα. 

Μ.Γ.: Σε ποιες χρονικές περιόδους και σε ποια μέρη ταξιδεύετε τους αναγνώστες μέσα από την ιστορία που αφηγείστε;

Μ.Ι.: Ξεκινώντας από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου συνεχίζω το ταξίδι των αναγνωστών μου στην χρονική περίοδο μετά τον εμφύλιο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

 Μ.Γ.: Ο Ρήγας υπάρχει στις πρώτες σελίδες κι όμως κυριαρχεί σ΄ όλο το βιβλίο. Ποια είναι η δύναμη που τον κρατάει στην επιφάνεια;

Μ.Ι.: Ο Ρήγας είναι κομμάτι του εαυτού μου. Γονιδιακά υπάρχει μέσα μου. Η δύναμη που τον κρατάει στην επιφάνεια δεν είναι απλά συναισθηματική. Είναι η δύναμη της αλήθειας, αυτής που θέλησα και προσπάθησα να μην πληγώσω, να μην αλλοιώσω αλλά και να μην τη δω απλά συναισθηματικά. Να μην επιμεριστώ, να μην προκαλέσω διχασμό, να μην ξεχάσω.. Είναι ανάλογη η στάση μου με την αλήθεια του Ρήγα, με την ιδιοσυγκρασία του στενού περιβάλλοντός μου. 

Μ.Γ.: Ο Αντώνης «ήθελε να ελευθερωθεί από το βλέμμα του πατέρα του, το γεμάτο θυμό». Ως που οδήγησε αυτό το βλέμμα τον Αντώνη;

Μ.Ι.: Οι συναισθηματικές επιδράσεις της οικογένειας, ειδικά στην τρυφερή ηλικία, διαμορφώνουν τον χαρακτήρα σου, για τον οποίο αργότερα δεν είσαι και στο 100% υπεύθυνος. Ο Αντώνης  έπρεπε με κάποιο τρόπο να εξυψωθεί στα μάτια του πατέρα του. Οδηγήθηκε σε ακραίες πράξεις, ερχόμενος πάντα σε σύγκρουση με τα δικά του αποκλειστικά ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά.

 Μ.Γ.: Ο Γιώργης είναι ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου. Τι άνθρωπος είναι;

Μ.Ι.: Ο Γιώργης παίζει κατά κάποιον τρόπο τον ρόλο του εξισορροπιστή, μέσα σε μια ιστορία και σ ένα περιβάλλον που δεν το επέλεξε. 

Μ.Γ.: Το βιβλίο σας αναφέρεται στα γεγονότα και τους θανάτους που συμβαίνουν σ΄ ένα χωριό κατά την περίοδο του εμφυλίου. Υπάρχουν πραγματικά περιστατικά και πρόσωπα ή αφορά εξ ολοκλήρου μυθοπλασία;

Μ.Ι.: Ο θάνατος του Ρήγα σφραγίζει την αλήθεια. Από κει και πέρα, η δική μου αλήθεια επιμερίζεται στο ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε, για να μην επαναλαμβάνουμε, αλλά και δεν πρέπει να φανατιζόμαστε για να μην προκύψουν χειρότερα. 

Μ.Γ.: Ο έρωτας ανάμεσα σε δυο ανθρώπους από αντίπαλα στρατόπεδα πως βρίσκει τον τρόπο να γεφυρώσει το χάσμα όταν μάλιστα υπάρχει ένας νεκρός;

Μ.Ι.: Ο έρωτας είναι ένα δυνατό συναίσθημα που όταν προκύπτει ανάμεσα σε δύο «υγιείς» ανθρώπους, επικεντρώνεται στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Πολύ περισσότερο όταν τα άτομα αυτά δεν είναι οι πρωταγωνιστές του τρομερού συμβάντος.

 Μ.Γ.: Ποια συναισθήματα συναντάμε στις σελίδες του βιβλίου σας;

Μ.Ι.: Συναντάμε μια μεγάλη γκάμα συναισθημάτων που μας προβληματίζει, προσπαθεί να μας οδηγήσει σ έναν υγιή τρόπο σκέψης, όχι μέσα από τη λήθη, αλλά μέσα από μια εμπεριστατωμένη και βαθιά συλλογική μνήμη.

Μ.Γ.: «Καμιά φορά μερικές αλήθειες καλό είναι να μην τις θυμόμαστε» αναφέρει ο  Γιώργης. Πόσο εύκολο είναι να ξεχαστούν αλήθειες που αφορούν τραγικά περιστατικά;

Μ.Ι.: Αντιστρέφοντας την ερώτηση σας απαντώ  ότι ο Γιώργης δεν προσπαθεί να ξεχάσει, προσπαθεί να μη θυμάται για να μπορεί να συνεχίσει. 

Μ.Γ.: «Μια ιστορία που αμφιβάλλω αν ποτέ κανείς θα βρει το θάρρος και το κουράγιο να τη γράψει ακριβώς όπως έγινε» είναι πάλι λόγια του Γιώργη για τον εμφύλιο. Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία, χιλιάδες σελίδες, τόνοι μελάνι. Άραγε έχουν αλήθεια τα λόγια του;

Μ.Ι.: Τα λόγια του Γιώργη προσπαθούν να πουν όσα γινόταν μέχρι σήμερα και ότι πρέπει να γίνεται από δω και πέρα. Τα λόγια του Γιώργη είναι μια μεγάλη αλήθεια για τη συμφιλίωση. Γιατί πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε ενωμένοι και όχι διχασμένοι.

 Μ.Γ.: Το βιβλίο σας δεν τελειώνει με τον εμφύλιο αλλά μέσα από τη ζωή του Γιωργή και των άλλων ηρώων σας συνεχίζεται με τα γεγονότα που συμβαίνουν μετά τη λήξη του. Τι θέλατε να τονίσετε με τις εξελίξεις που προέκυψαν;

Μ.Ι.: Το βιβλίο μου τελειώνει με μια συγχωρητική αλήθεια, βγαλμένη μέσα από υγιείς δομές.

 

*Το μυθιστόρημα «Στον αστερισμό του Ρήγα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη

 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική. Το 2019 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από πεντακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.