Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Ιούν 2021
Πολιτισμός

Λουκάς Κατσώνης:Μου αρέσει να γράφω βιβλία που θα τα επέλεγα ο ίδιος ως αναγνώστης

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Ο Λουκάς Κατσώνης γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οικονομικά κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια στον τραπεζικό κλάδο και στη συνέχεια σε διευθυντικές θέσεις πολυεθνικών εταιρειών. Παράλληλα έχει διδάξει Διοίκηση Επιχειρήσεων σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα ιδιωτικών πανεπιστημίων. Έχει, ακόμη, πραγματοποιήσει κύκλο παρουσιάσεων σχετικά με την αυτογνωσία και τον δρόμο της επιτυχίας σε φοιτητές.

Τα Σκοτεινά Πρόσωπα είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Γεννηθήκατε στην όμορφη πόλη Θεσσαλονίκη. Τι συμβολίζει για εσάς ο τόπο σας;

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ: Η Θεσσαλονίκη είναι για μένα το σκηνικό στην “θεατρική παράσταση” της ζωής μου, το σπίτι μου, η οικογένεια μου.  Γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα και εργάζομαι σε αυτή την ιδιαίτερη πόλη.  Οι περισσότερες αναμνήσεις από την παιδική και εφηβική μου ηλικία σχετίζονται με διάφορα σημεία της όπως η παλιά παραλία, τα κάστρα, η Πλατεία Αριστοτέλους. Στην πόλη αυτή γνώρισα τη γυναίκα μου, γεννήθηκε η κόρη μου, ζούνε οι φίλοι μου. Θα ήθελα σε ένα από τα επόμενα μου βιβλία να γίνει ο τόπος δράσης μιας ιστορίας μου. 

Μ.Γ.: Έχετε σπουδάσει Οικονομικά, εργαστήκατε στον τραπεζικό χώρο, πολυεθνικές εταιρίες, έχετε ασχοληθεί κι έχετε διδάξει την αυτογνωσία και τον δρόμο της επιτυχίας ενώ παράλληλα είστε και συγγραφέας. Πως συνδυάζονται όλα αυτά στο ίδιο πρόσωπο;

Λ.Κ.: Η αλήθεια είναι πώς και εγώ καμιά φορά αναρωτιέμαι! 

Μ.Γ.: Ποιο ήταν το έναυσμα ώστε ν΄ ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Λ.Κ.: Ένας θάνατος και μια γέννηση. Η απώλεια του πατέρα μου και η γέννηση της κόρης μου νομίζω ότι γκρέμισαν κάθε φόβο και δισταγμό.

Από μικρό παιδί μου άρεσε να φτιάχνω ιστορίες και φανταστικούς ήρωες. Ως μοναχοπαίδι περνούσα πολλές ώρες μόνος και η φαντασία μου ήταν ένα χαρακτηριστικό που έπρεπε αναγκαστικά να καλλιεργήσω και να αναπτύξω. Ποτέ όμως αυτές τις ιστορίες δεν είχα την ανάγκη να τις αποτυπώσω στο χαρτί. Το έναυσμα θα έλεγα πώς ήταν τα δύο γεγονότα που σας προανέφερα, που με έφεραν στα άκρα και με έκαναν να νιώσω απέραντη θλίψη και ανείπωτη χαρά. 

Μ.Γ.: Τα Οικονομικά έχουν κάποια σχέση με τη συγγραφή;

Λ.Κ.: Εξαρτάται πως αντιλαμβάνεται κανείς την συγγραφή. Δεν μου αρέσει να τοποθετώ ταμπέλες ούτε να υψώνω τοίχους ανάμεσα σε πράγματα που φαινομενικά είναι αντίθετα. Ξέρετε, πολλές οικονομικές θεωρίες πάνω στις οποίες πορευτήκαμε ως ανθρωπότητα τα τελευταία εκατό χρόνια έχουν ανατραπεί. Σαν ένα βιβλίο που διαβάζεις και  ενώ αισθάνεσαι ότι βαδίζεις σε ένα ασφαλές μονοπάτι, ξαφνικά όλα ανατρέπονται και αναθεωρείς τα πάντα.  Η απάντηση μου λοιπόν είναι ΝΑΙ. 

Μ.Γ.: «Σκοτεινά πρόσωπα» είναι  ο τίτλος του νέου μυθιστορήματός σας. Πώς προέκυψε ο ιδιαίτερος αυτός τίτλος;

Λ.Κ.: Αφήνω συνήθως τον τίτλο να έρθει και να με βρει ο ίδιος. Όποτε προσπαθήσω να σκεφτώ, τίποτα δεν μου αρέσει και αισθάνομαι ότι τίποτα δεν μπορεί να εκφράσει σε μια δυο λέξεις το βιβλίο μου. Ο συγκεκριμένος τίτλος ήρθε “ακάλεστος”, στην αρχή του βιβλίου μου και νομίζω ότι αποτυπώνει πλήρως την ιστορία μου.

Μ.Γ.: Με τι έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης;

Λ.Κ.: Ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με ένα βιβλίο που έχει συνεχείς ανατροπές, δράση, έρωτα αλλά και κοινωνικούς προβληματισμούς που συνδέονται με την καθημερινότητα της ζωής μας στην Ελλάδα.   

Μ.Γ.: Πως γεννήθηκε στη σκέψη σας ο ειδικός πράκτορας Τομ Λαγκ;

Λ.Κ.: Νομίζω είναι μια μίξη όλων των ηρώων που κατά καιρούς έχω γνωρίσει σε βιβλία, σειρές και ταινίες. James Bond, Κότζακ, Ντειβιντ Κρόκετ απο τους σκληρούς του Μαϊάμι, Μαγκάιβερ, CSI, Χάρι Χόλε από Nesbo, Άλεξ Κρος και πολλοί άλλοι. Ήθελα ένα ήρωα που δεν θα είναι αλκοολικός, δεν θα είναι προβληματικός αλλά γενναίος, τολμηρός και αποφασιστικός, με οξυδέρκεια σκέψης και φοβερή αναλυτική ικανότητα. Φυσικά θα έχει και τρωτά σημεία, τα οποία θα σας αφήσω να τα ανακαλύψετε.   

Μ.Γ.: Του έχετε «δανείσει» δικά σας χαρακτηριστικά;

Λ.Κ.: Του έχω δανείσει όσα χαρακτηριστικά χρειάζεται ώστε να μπορεί να είναι τελείως διαφορετικός από μένα. 

Μ.Γ.: Τα σκοτεινά πρόσωπα είναι μια σειρά από βιβλία στα οποία θα πρωταγωνιστήσει. Για τι είδους βιβλία πρόκειται;

Λ.Κ.: Τα σκοτεινά πρόσωπα είναι το πρώτο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Τομ Λανγκ. Θα είναι βιβλία αστυνομικού περιεχομένου με έντονη δράση και πολλές ανατροπές. Δεν θα λείπουν όμως τα κοινωνικά σχόλια και η αποτύπωση του περιβάλλοντος που ζούμε. Οι πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι της εποχής τους και τις περισσότερες φορές οι πράξεις τους ορίζονται και από το παρόν αλλά και από το παρελθόν τους.  Μου αρέσει να γράφω βιβλία που θα τα επέλεγα ο ίδιος ως αναγνώστης. 

Μ.Γ.: Ο φόβος τι θέση έχει στα συναισθήματα ενός πράκτορα;

Λ.Κ.: Όπως λέω και στο βιβλίο μου «Δεν είναι κακό να φοβάσαι, είναι κακό ο φόβος να καθορίζει τις πράξεις σου». Αυτό που θέλω να πω είναι πώς ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα για έναν άνθρωπο που ρισκάρει καθημερινά τη ζωή του. Σε αυτό που διαφέρει ο Τομ Λανγκ είναι ότι είναι καλά εκπαιδευμένος να κρύβει το φόβο του και να μην διστάζει ακόμη και αν φοβάται. Δεν μου αρέσουν οι ήρωες που είναι ατρόμητοι σαν τίποτα να μην τους αγγίζει. 

Μ.Γ.: Σε τι παραπέμπει ο τίτλος «Ελεύθερη πτώση» του πρώτου κεφαλαίου του βιβλίου;

Λ.Κ.: Η κυριολεκτική του σημασία συνδέεται με την δολοφονία ενός αστυνομικού. Η μεταφορική του σημασία  είναι ότι ο αναγνώστης “βουτάει” απευθείας στην ιστορία καθώς η δράση ξεκινάει αμέσως, από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο. 

Μ.Γ.: «Ψυχολογική απεμπλοκή» είναι ο τίτλος του τελευταίου κεφαλαίου. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι η επίτευξή της;

Λ.Κ.: Η ψυχολογική απεμπλοκή ολοκληρώνοντας ένα βιβλίο είναι για μένα ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη. Αισθάνομαι ότι πρέπει να αφήσω τους ήρωες μου, σαν να τους εγκαταλείπω. Ένα βιβλίο με το οποίο ασχολούμαι σχεδόν καθημερινά για ένα περίπου χρόνο, έχει γίνει κομμάτι της ζωής μου και δύσκολα μπορώ να το αποχωριστώ. 

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που θέλετε να εισπράξει ο αναγνώστης με την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου;

Λ.Κ.: Να γνωρίσει τον Τομ Λανγκ, να ταυτιστεί με την ιστορία του και με τις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζει. Να αναγνωρίσει τον εαυτό του σε κάποιον από τους πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες. Να αισθανθεί μια γλυκόπικρη γεύση όταν τελειώσει το βιβλίο και να ανυπομονεί για το επόμενο.

Μ.Γ.: Τι θεωρείτε ταλέντο στον συγγραφέα;

Λ.Κ.: Να κρατάει τον αναγνώστη σε εγρήγορση και να του δημιουργεί ένα αίσθημα εξάρτησης όταν κλείνει το βιβλίο και μια λαχτάρα και ανυπομονησία να συνεχίσει να διαβάζει. 

Μ.Γ.: Με ποια συναισθήματα βιώσατε τη συγγραφική συμπόρευση με τους ήρωές σας;

Λ.Κ.: Ενθουσιασμό γιατί έβλεπα την ιστορία μου να αποτυπώνεται όπως ήθελα και φανταζόμουν στο χαρτί. Με αγωνία για την εξέλιξη της ιστορίας και της τύχης των ηρώων μου γιατί αν και είχα ένα σκελετό στο μυαλό μου, πολλά πράγματα ανατράπηκαν στην πορεία. Με άγχος για την αποδοχή που θα έβρισκε το έργο μου.  Ευτυχώς όλα πήγαν καλά. 

Μ.Γ.: Τι είδους υποθέσεις να περιμένουμε στις επόμενες υποθέσεις του Τομ Λαγκ;

Λ.Κ.: Ακόμη πιο δύσκολες υποθέσεις που συνδέονται τόσο με το παρόν όσο και με το παρελθόν του ήρωα μου.

Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και σας εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Λ.Κ.: Σας ευχαριστώ. 

*Το μυθιστόρημα «Σκοτεινά πρόσωπα» του Λουκά Κατσώνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.

 

 

Related posts