Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Ιαν 2021
SLIDER

Lockdown: Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία – Οι κρίσιμες ημερομηνίες – Τι θα γίνει με την εστίαση

Σε δισεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται για την κυβέρνηση το άνοιγμα των σχολείων καθώς οι ειδικοί εισηγούνται πλέον πως το κουδούνι θα πρέπει να ξαναχτυπήσει με το νέο έτος.

Αν και το κυβερνητικό επιτελείο από την πρώτη στιγμή έχει δώσει προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων καθώς το ιικό φορτίο είναι μικρό, ωστόσο αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα των σχολείων που θα επιβαρύνει το σύστημα.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το σενάριο για άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στις 7 Δεκεμβρίου έχει εγκαταλειφθεί, καθώς φέρεται να είναι ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης να για  νέα παράταση στο καθεστώς του lockdown κατά μια εβδομάδα, έως δηλαδή και τις 14 Δεκεμβρίου σε όλους τους τομείς.

Η επιτροπή δεν έχει λάβει τις σχετικές αποφάσεις της, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνομώνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, εντούτοις ο ίδιος θεωρεί ότι με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά.

«Αυτό που “παίζει” είναι αν θα αρχίσουν στις 14 Δεκεμβρίου. Αν δεν αρχίσουν στις 14 τα δημοτικά, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Πάντως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ΣΚΑΙ είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει τη σχετική εισήγηση των ειδικών.

Ιδιαίτερα για τα σχολεία είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια.

Ο τρόπος και ο χρόνος για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή με μήνυμά του στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το κυβερνητικό σχέδιο σταδιακής επαναφοράς των ρυθμών στην κοινωνία και την οικονομία δεν κουμπώνει προς το παρόν στο… ημερολόγιο, αν και περιλαμβάνει ως νέες ημερομηνίες-στόχους την 14η Δεκεμβρίου και ακόμα περισσότερο σε ό,τι αφορά οικονομικές δραστηριότητες την 21η Δεκεμβρίου.

Πρώτος το είπε χθες ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας για «κάποιες δύσκολες μέρες μπροστά μας» και ζητώντας από τα στελέχη του να αποφεύγουν τοποθετήσεις για τα «πώς» και κυρίως τα «πότε» των επόμενων βημάτων για την έξοδο από την καραντίνα.

Επιφυλάξεις και από Πέτσα

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε σήμερα και ο κ. Πέτσας λέγοντας ότι τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε στην αρχή του δεύτερου lockdown υπήρξε μια χαλαρότητα στην εφαρμογή των μέτρων η οποία περιορίστηκε στη συνέχεια και τώρα παρατηρείται βελτίωση στα στοιχεία, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την εστίαση «δύσκολη εξίσωση» και σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι ακόμη και όταν ανοίξει δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους. Αυτό που συζητείται είναι το ζήτημα των εστιατορίων.

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το τί δείχνουν τα λύματα και εξήγησε ότι μετά τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να δούμε βελτίωση.

Related posts