Επιστροφή στην κορυφή
Παρασκεύη, 24 Νοε 2017
 
 

Λήμνος… ένα νησί που τραγουδήθηκε από τον Όμηρο!

Κυριακή, 17 Μάιος 2015 - 11:54

-a Μέγεθος κειμένου +A

 

Γράφει η Δήμητρα Τράκα

«Γαιάων απασέων φιλτάτη» την χαρακτηρίζει ο Όμηρος.

Μύθοι πολλοί κατακλύζουν το νησί. Ο πιο δημοφιλής είναι αυτός κατά τον οποίο ο Ήφαιστος, ο θεός της Φωτιάς και των αρχαίων σιδεράδων, έπεσε στη Λήμνο όταν ο πατέρας του ο Δίας, θυμωμένος γιατί αυτός είχε πάρει το μέρος της μητέρας του της Ήρας σε έναν από τους φοβερούς καυγάδες του ζεύγους, τον άδραξε και τον πέταξε μακριά από τον Όλυμπο. Εκεί, πάνω στο όρος Μόσυχλον, έφτιαξε το εργαστήρι του. Εκεί θα δημιουργήσει πολλά έξοχα αντικείμενα που του παραγγέλλουν οι θεοί, καθώς και όπλα για μερικούς ανθρώπους. Οι ντόπιοι τον περιέθαλψαν και αυτός, σε αντάλλαγμα, τους δίδαξε την Τέχνη του. Μία από τις κορυφές του νησιού αναφέρθηκε στην αρχαιότητα πως έβγαζε καπνό και φωτιά, προφανώς ηφαίστειο, που, όμως, έμοιαζε πολύ με ένα θεϊκό γιγάντιο καμίνι!

Και οι ομορφιές του νησιού όμως δεν είναι λίγες. Κάθε τόπος άλλωστε είναι μοναδικός και ξεχωριστός από κάθε άλλον. Έτσι και για την Λήμνο, δεν υπάρχει παρόμοια ομορφιά σε όλο το Αιγαίο ή τον κόσμο!

Μια βόλτα σε διάφορα μέρη του νησιού θα σας πείσει και θα σας προτρέψει να έρθετε ξανά…

Περάστε μια μέρα στην πρωτεύουσα του νησιού, την Μύρινα. Περπατήστε στα παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης και θαυμάστε τα πέτρινα αρχοντικά που θα ξεπροβάλλουν μπροστά σας. Κάντε μια στάση στο Αρχαιολογικό μουσείο της Πόλης το οποίο έχουν φτιάξει οι Ιταλοί. Είναι ένα από τα ωραιότερα μουσεία που θα έχετε δει ποτέ. Πάνω από την γραφική πόλη σας περιμένει το Βυζαντινό Κάστρο που χτίστηκε από τον Ανδρόνικο Α’ Κομνηνό. Επισκεφθείτε το και αν είστε τυχεροί μπορεί να συναντήσετε και κανένα ελάφι αφού το Κάστρο αποτελεί εδώ και χρόνια πολύτιμο καταφύγιο για τα ελάφια. Κατεβαίνοντας από το Κάστρο επισκεφθείτε το Λιμανάκι της Μυρίνας με το παραδοσιακό χρώμα του, τα ψαροκάικα και τις ταβέρνες δίπλα στο κύμα.

Επισκεφθείτε την πιο παλιά πόλη της Ευρώπης, την Πολιόχνη, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Τροία. Η Πολιόχνη ξεκίνησε από ένα μικρό νεολιθικό χωριό την 4η χιλιετία π.Χ. και εξελίχθηκε σε ακμάζουσα πόλη του Χαλκού. Εξάλλου ανασκαφές που έγιναν στο νησί κατά καιρούς απέδειξαν την ύπαρξη νεολιθικού πολιτισμού στην Πολιόχνη. Περιπλανηθείτε λοιπόν στην αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης και δείτε αγγεία, καλύβες, σιταποθήκες, υδραγωγεία και βουλευτήρια μιας άλλης εποχής.

Στη Βορειανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται το Ιερό των Καβείρων που απέχει 47 χλμ. από την Μύρινα Το ιερό αναφέρεται στην Τυρρηνική εποχή και τότε χρησίμευε για την πραγματοποίηση εδικών εκδηλώσεων, τα περίφημα Καβείρια Μυστήρια. Αφού ξεναγηθείτε στο Ιερό των Καβείρων επισκεφθείτε την σπηλιά του Φιλοκτήτη που βρίσκεται ακριβώς από κάτω από το Καβείριο. Κατά την μυθολογία εδώ είχε μεταφερθεί από τους συντρόφους του ο Ομηρικός ήρωας έπειτα από δάγκωμα φιδιού, ελπίζοντας πως θα γιατρευτεί!

Δεν υπάρχει περίπτωση να παραλείψω βέβαια να σας πω  για την Παναγία τη Κακαβιώτισσα. Αυτό το εκκλησάκι βρίσκεται κοντά στο χωριό Ζεματά, στην περιοχή Θάνος, 4 χλμ νοτιοανατολικά της Μύρινας. Είναι γνωστό από το 1305, έτος που περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας. Εντυπωσιακή είναι η θέση του σε δυσπρόσιτη σπηλιά, στην κορυφή του όρους Κάκαβος, ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια!

Και θα έλεγα πως για το κλείσιμο σα έχω κάτι επίσης πολύ καλό.  Τις Αμμοθίνες, την έρημο της Λήμνου. Όπως και στη Σαχάρα, έτσι και στη Λήμνο, οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι ανασχηματίζουν συνεχώς τη μορφή αυτών των χρυσαφένιων λόφων από άμμο, με αποτέλεσμα ένα ασυνήθιστο οπτικό θέαμα κόντρα στην καταγάλανη θάλασσα!

Τώρα πια πιστεύω τα έχετε δει σχεδόν όλα! Και λέω σχεδόν, γιατί σίγουρα όσο ψάχνετε θα ανακαλύψετε και ομορφιές που κάποιοι ακόμα δεν τις έχουν ανακαλύψει. Γιατί να μην είστε από τους πρώτους;

 

 Μοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: