Η Λίλιαν γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι μητέρα 2 παιδιών. Μιας κόρης παιδιάτρου-γαστρεντερολόγου (Univ. Georgetown and Jonhs Hopkins) και ενός γιού χειρουργού θώρακος (Univ. Georgetown and Harvard).
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από τα φοιτητικά της χρόνια ασχολείται με τα γυναικεία θέματα και την αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας. Είναι μέλος πολλών οργανώσεων, γυναικείων και κοινωνικών. Ιδρυτικό μέλος τριών αντικαρκινικών συλλόγων. Μέλος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος από το 1982, υπηρέτησε όλα τα αξιώματα, σε επίπεδο Ομίλου, πρόεδρος του Ομίλου Αθηνών «Ανατολικός», συντονίστρια προγραμμάτων των τομέων Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης, καθώς και του τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- Θέση Γυναίκας της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος και του Διεθνούς Σοροπτιμισμού. Συμμετείχε στην σύνταξη της Εθνικής Έκθεσης της Ελλάδος , καθώς και αυτής των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες στο Πεκίνο, το 1995. Είναι επί 14 χρόνια αντιπρόεδρος και εν συνεχεία πρόεδρος της επιτροπής για το Δημογραφικό και την Μετανάστευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων από το 1995, υπηρετεί ως αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε περιοδικά για γυναικεία θέματα.
Μιλήστε μας για την Οργάνωση στην οποία δραστηριοποιείστε.
Ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για τον Διεθνή Σοροπτιμισμό. Πρόκειται για μία εξαιρετικά δραστήρια Οργάνωση που ιδρύθηκε στην πόλη Oakland CA το 1921 από εργαζόμενες γυναίκες, με σκοπό την ενδυνάμωση των γυναικών, την προώθηση τους στις επιστήμες και στον επιχειρηματικό τομέα. Μπορεί να ξενίζει η ονομασία της γιατί είναι λατινογενής (soror – optima). Οι ιδρύτριες έκριναν ότι, ο λατινικός όρος ήταν ο καταλληλότερος για μια διεθνή Οργάνωση. Δραστηριοποιείται σε όλες τις ηπείρους και τις χώρες της Ωκεανίας. Η Οργάνωση είναι διαπιστευμένη σε συμβουλευτική θέση στον ΟΗΕ, στον ILO, WHO, Unicef, OSCE, Συμβούλιο της Ευρώπης και Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε Συμβουλευτική θέση στον ΟΗΕ είναι μόνον 150 Οργανώσεις, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ο πρώτος Όμιλος ιδρύθηκε το 1950.
Υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα στην Ελλάδα ;
Βεβαίως υπάρχει, αλλά επιτρέψτε μου να σας μιλήσω για τον Όμιλο μου, που ονομάζεται Όμιλος Αθηνών «Ανατολικός». Το «Ανατολικός» είναι γεωγραφικός προσδιορισμός, όπως άλλωστε και ο αντίστοιχος στο Παρίσι. Ο Όμιλος ιδρύθηκε το 1979 και δραστηριοποιείται μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων, κυρίως στο κέντρο της πόλης μας.
Τι είδους δραστηριότητες έχει ο Όμιλος ;
‘Ενας Όμιλος που εργάζεται αδιάλειπτα 43 χρόνια, έχει στο ενεργητικό του σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς δράσης της Οργάνωσης που είναι η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, επαγγελματική κατάρτιση, θέματα ισότητας των φύλων, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσβαση στην Υγειονομική περίθαλψη για όλους και ιδιαίτερα των γυναικών, σεβασμός στο περιβάλλον και προώθηση βιοποικιλότητας σε συνδυασμό με την βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα προσπαθούμε να αναπτύξουμε καλές σχέσεις με τις σοροπτιμίστριες όλου του κόσμου και ιδιαίτερα με τις ευρωπαίες, που μας ενώνουν κοινές αρχές και αξίες.
Μπορείτε να αναφέρετε κάποιες δράσεις ;
Είναι δύσκολο να αναφέρω κάποιες δράσεις, γιατί το έργο μας ξεπερνά τις 500 δράσεις. Όμως , πρέπει να αναφερθώ σε κάποιες από αυτές. Διοργανώσαμε δύο πανευρωπαϊκά συνέδρια με θέμα την διάδοση της ελληνικής γλώσσας για την σημασία και το αποτύπωμά της στην παγκόσμια διανόηση. Με μεγάλη λύπη θα αναφερθώ στις θέσεις του Πανεπιστημίου Πρίνστον που κινεί διαδικασίες για την κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών, για ανόητους λόγους, στερώντας από τους αμερικανούς αρχαιολόγους την δυνατότητα να διαβάζουν τις επιγραφές στις ανασκαφές που συμμετέχουν.
Κρίμα!
Συμμετέχοντας στην εορταστική δεκαετία για τον πολιτισμό του ΟΗΕ, χρηματοδοτήσαμε την κατασκευή δύο χάλκινων αγαλμάτων φιλοτεχνημένα από την σημαντική γλύπτρια Μαίρη Παπακωνσταντίνου. Τα αγάλματα παριστούν το ένα, υπό τον τίτλο «μόχθος» μία γυναίκα που κάθεται στην άκρη του βάθρου για λίγα λεπτά ξεκούρασης και μετά να συνεχίσει την δουλειά, όπως όλες οι νοικοκυρές που ζουν στην αφάνεια, αλλά αυτές είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικογένειας.
Το άλλο είναι τρίπτυχο αφιερωμένο στην γυναίκα –μητέρα, στην γυναίκα-επιστήμονα και στην γυναίκα-αγρότισσα. Και τα δύο είναι τοποθετημένα στο κέντρο της πόλης μας , το πρώτο στο πάρκο της πλατείας Μαβίλη και το δεύτερο, λίγο πιο πάνω στην συμβολή των λεωφόρων Βας. Σοφίας και Αλεξάνδρας.
Μπορείτε να μας μιλήσετε για κάποιες δράσεις που αφορούν τους άλλους τομείς που εντάσσονται στους σκοπούς σας;
Ασφαλώς, η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση των γυναικών είναι πρώτη προτεραιότητά μας. Για να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να αναβαθμίσουν την κοινωνική θέση τους καθιερώσαμε στην μνήμη της ιδρυτικής μας προέδρου, ένα ετήσιο οικονομικό βραβείο για αριστούχο μαθήτρια των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας όπου φοιτούν ενήλικες γυναίκες οι οποίες είχαν εγκαταλείψει για διάφορους λόγους το σχολείο και επιστρέφουν μετά από χρόνια για να ολοκληρώσουν τον κύκλο των σπουδών τους. Αυτή η δράση ξεκίνησε το 2007 και συνεχίζεται.
Επίσης χρηματοδοτήσαμε την διάνοιξη 5 πηγαδιών για πόσιμο νερό σε ένα χωριό της Τανζανίας, ανταποκρινόμενες στην έκκληση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης του Ομίλου μας ασχολούμαστε συστηματικά με την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και παιδιών. Ο αγώνας είναι πολύ δύσκολος και διεξάγεται σε πολλά επίπεδα. Βελτίωση της νομοθεσίας, κοινωνικά προγράμματα, ευαισθητοποίηση, πρόληψη, εγρήγορση, έκδοση υλικού και διανομή του στο κοινό.
Πρόσφατα, με αφορμή τον βιασμό και εξαναγκασμό σε πορνεία ενός μικρού κοριτσιού, εκδώσαμε ψήφισμα στηλιτεύοντας το γεγονός, ζητώντας άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων. Διαμοιράστηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς, κρατικούς και ιδιωτικούς και στην κοινωνία των πολιτών. Είναι αναρτημένο στο Facebook του Ομίλου.
Η κατάσταση στο ζήτημα της βίας και των γυναικοκτονιών έχει φτάσει σε σημείο μη ελεγχόμενο, παρά τα πρόσθετα μέτρα τα οποία λαμβάνει η Πολιτεία μετά από κάθε υποτροπή της ακραίας παραβατικότητας.
Πρόσφατα προχωρήσαμε σε αδελφοποίηση του Ομίλου μας με τον αντίστοιχο της πόλης Ρίμινι της βόρειας Ιταλίας. Ανταλλάξαμε επισκέψεις, καταθέσαμε στεφάνι στους τάφους των Ελλήνων που έπεσαν εκεί πολεμώντας «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» για την ελευθερία.
Με τις Ιταλίδες σοροπτιμίστριες σχεδιάζουμε πέρα από το πολιτιστικό πρόγραμμα, κοινό περιβαλλοντικό πρόγραμμα για την διαφύλαξη της καθαρότητας των θαλασσών μας, Ιονίου και Αδριατικής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όλες οι δράσεις μας χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εμάς. Για να τιμήσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση κατά των Τούρκων, συντάξαμε και εκδώσαμε φυλλάδιο στα ελληνικά και αγγλικά με την βιογραφία και το εκπαιδευτικό έργο της πρώτης ελληνίδας φεμινίστριας και διανοούμενης Ευανθίας Καϊρη.
Το φυλλάδιο διανεμήθηκε σε επίσημα πρόσωπα στην Ελλάδα, Ιταλία και αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού σοροπτιμισμού. Στην Ιταλία παραλήπτες ήταν η Αρχιεπισκοπή, ο πρόξενος της Βενετίας, οι στρατιωτικές αρχές της Πρεσβείας μας στη Ρώμη και ο Υπουργός Τουρισμού της Δημοκρατίας του Σαν Μαρίνο.
Συνεργαζόμαστε με πολλούς φορείς κρατικούς και ιδιωτικούς. Πρόσφατα εγκαινιάσαμε την συνεργασία μας με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στους χώρους του οποίου διοργανώσαμε ειδική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Τι θα ζητούσατε αν ξέρατε ότι η απάντηση θα είναι “ναι”;
Ως πολιτικός επιστήμων και φεμινίστρια από τα φοιτητικά μου χρόνια, αλλά και ως πρώην πρόεδρος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος και τέως Συντονίστρια του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Διεθνούς Σοροπτιμισμού, και, εν όψει της 10ης Δεκεμβρίου, ημέρας του Διεθνούς Σοροπτιμισμού και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, θα ζητούσα να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στην Δυτική Αφρική.
Οι ευρωπαίες σοροπτιμίστριες έχουμε βοηθήσει τις γυναίκες να αποκτήσουν στέγη, ένα υποτυπώδες επάγγελμα για να εξασφαλίσουν την τροφή τους και να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με ασφάλεια. Όλα αυτά πρέπει να διαφυλαχθούν.
Τι προσφέρουν τα υλικά αγαθά ;
Τα υλικά αγαθά, με σωστή διαχείριση προσφέρουν ασφάλεια , ανεξαρτησία, προστασία της αξιοπρέπειας και την δυνατότητα να βοηθούμε αυτούς που πρέπει, με τον τρόπο που πρέπει.
Η αισιοδοξία υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;
Αλλοίμονο αν δεν υπήρχε. Δεν θα είχε νόημα η ζωή.