Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
07 Μαΐ 2021
Πολιτισμός

Λένα Τερκεσίδου: Η ελευθερία της επιλογής θεωρώ ότι είναι δύσκολη

 

 1488244_627579237302518_1440706697_n

Mairi-Gaziani-febr-2016Από τη Μαίρη Γκαζιάνη

  Η Λένα Τερκεσίδου, M.A., γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει γράψει βιβλία για ενήλικες και παιδιά, θεατρικό έργο για παιδιά καθώς και βιβλία διατροφής.

 ΕΡ. Λένα γράφεις βιβλία για ενήλικες και παιδιά. Ποιο θεωρείς πιο δύσκολο είδος;

ΑΠ. Για μένα πιο δύσκολο είδος είναι εκείνο που αφορά στους ενήλικες.

 ΕΡ. Γράφεις και βιβλία διατροφής. Αυτά πως προέκυψαν;

ΑΠ. Τα βιβλία της διατροφής που έχω γράψει στο παρελθόν έχουν προκύψει  επειδή είμαι Διαιτολόγος – διατροφολόγος. Και λόγω της δεύτερης ασχολίας μου, που είναι Σύμβουλος ψυχικής υγείας, έχω ερεθίσματα για τη συγγραφή βιβλίων λογοτεχνίας.

terkesidou_theleis_na_poume_alitheiesΕΡ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο σου, μια ιστορία κοινωνικού περιεχομένου, με τίτλο «Θέλεις να πούμε αλήθειες;». Ποιος ρωτάει και από ποιον περιμένει απάντηση;

ΑΠ. Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, η Ελεονόρα ρωτάει τον εαυτό της και περιμένει απάντηση από την ίδια. Αυτό βέβαια συμβαίνει όταν, με την πάροδο του χρόνου έχει κάνει σοβαρή προσπάθεια για να εξελιχθεί και να προχωρήσει στη ζωή της. Οπότε είναι πια σε θέση να αναγνωρίσει κάποια πράγματα που προηγουμένως δεν ήθελε να τα αποδεχτεί.

Επίσης είναι μια ερώτηση που μπορεί να θέτει η συγγραφέας απευθυνόμενη  στους αναγνώστες.

Αλλά να είναι και μια ερώτηση που ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να θέσει στον εαυτό του αλλά και στους άλλους.

14924_756459477747826_6337223599240604102_nΕΡ. Η ηρωίδα του βιβλίου σου παντρεύεται έναν νέγρο μετανάστη από τη Γκάνα. Υπήρξε κάποια αφορμή που σου προκάλεσε την έμπνευση του θέματος του βιβλίου;

ΑΠ. Η αφορμή της έμπνευσης για το θέμα του βιβλίου, σε ποσοστό δέκα τα εκατό, είναι η πραγματική ιστορία μιας κοπέλας μισής Σκανδιναβής και μισής Ελληνίδας που ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε στην Ελλάδα έναν μαύρο, οικονομικό μετανάστη. Όταν αυτή όμως έμεινε άνεργη, αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή της και να πάει να σπουδάσει στα τριανταπέντε της χρόνια σε μια Σκανδιναβική πρωτεύουσα. Τα υπόλοιπα είναι σχεδόν μυθοπλασία.

ΕΡ. «Δεν επιθυμούν να μπουν στην ευθύνη μιας γνήσιας σχέσης, δεν έχουν τη διάθεση να αγαπήσουν και να προσφέρουν χωρίς αντάλλαγμα» γράφεις για τους ανθρώπους που δεν έχουν φίλους. Τι είναι για σένα η φιλία;

ΑΠ. Η φιλία για μένα είναι πολύ σημαντική. Πιστεύω όμως πως για να διατηρηθεί χρειάζεται να προσπαθήσεις πολύ. Νομίζω πως είναι αναγκαίο να αποδεχτείς  τον άλλον όπως είναι, να έχεις υπομονή, επιμονή, διάθεση για υποχωρήσεις, να είσαι δοτικός και κυρίως να μπαίνεις στη θέση του άλλου. Όλα αυτά βέβαια δεν είναι εύκολα, αλλά πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις προκειμένου να απολαμβάνεις τα οφέλη μιας δοκιμασμένης στο χρόνο φιλίας.

ΕΡ. «Πολλές φορές οι άνθρωποι από το φόβο μη μείνουν μόνοι τους κάνουν πολλές υποχωρήσεις με αποτέλεσμα να μην περνάνε καλά» αναφέρεις. Πως προκαλείται ο φόβος της μοναξιάς;

ΑΠ. Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν αντέχει τη μοναξιά και είναι δυστυχισμένος όταν τη βιώνει. Ο φόβος της μοναξιάς θεωρώ ότι έχει σχέση με την προσωπικότητα που έχεις διαμορφώσει σταδιακά στη ζωή σου.

Νομίζω όμως πως, εάν δεν αφεθείς σε απραξία, αλλά έχεις ενδιαφέροντα που σε απασχολούν δημιουργικά, παίρνεις ικανοποίηση από αυτά και νιώθεις αυτάρκης, μειώνεται κατά πολύ η  πιθανότητα να αισθάνεσαι μοναξιά.

10689747_772505522809888_1757699346479348255_n ΕΡ. «Είναι βαρύ το προνόμιο να επιλέγεις τι θα κάνεις στη ζωή σου». Τι εννοείς με αυτή τη φράση;

ΑΠ. Η ελευθερία της επιλογής θεωρώ ότι είναι δύσκολη. Διότι όταν δεν επιλέγεις εσύ για τον εαυτό σου, αλλά αφήνεις τον άλλον να κάνει αυτό για σένα, τότε έχεις το άλλοθι πως δεν έφταιξες για την πιθανή αποτυχία σου. Όταν όμως επιλέγεις ο ίδιος, τότε αναγκάζεσαι να αναγνωρίσεις πως εσύ ευθύνεσαι για την επιτυχία ή την αποτυχία στη ζωή σου. Και αυτό για πολλούς είναι αβάσταχτο.

ΕΡ. «Δεν ξέρω τι είναι καλύτερο. Να υποπτεύεσαι κάτι ή να μαθαίνεις την πικρή αλήθεια» αναρωτιέται η Ελεονόρα. Εσύ τι πιστεύεις;

ΑΠ. Στην περίπτωση της απιστίας θεωρώ πως, εάν δεν είσαι έτοιμος να μάθεις την αλήθεια καλύτερα να την υποπτεύεσαι.

ΕΡ. «Γιατί εθελοτυφλούσε και ζούσε με τη ψευδαίσθηση ότι ο γάμος της θα άντεχε;» ρωτάς. Γιατί νομίζεις ότι το έκανε;

ΑΠ. Η Ελεονόρα εθελοτυφλούσε, όπως συμβαίνει και σε πολλούς ανθρώπους, ότι ο γάμος της θα άντεχε, διότι δεν είχε τη δύναμη να αντικρίσει κατάματα την αλήθεια. Είναι δύσκολο να αποδεχτείς ότι έχεις κάνει λάθος και πως οι άλλοι ίσως να είχαν δίκιο όταν σου το έλεγαν. Χρειάζεται χρόνος για να καταλάβεις αυτό που στους τρίτους είναι φανερό. Και ο καθένας έχει το χρόνο του για να το αναγνωρίσει και να το αποδεχτεί. Κάποιοι βέβαια μπορεί να μην έχουν τη δύναμη να το παραδεχτούν μέχρι να πεθάνουν.

ΕΡ. «Πολλές φορές φοβάσαι την απόρριψη από τον εαυτό σου, όπως και την απόρριψη από τους άλλους» γράφεις για το φόβο που αφαιρεί το θάρρος της δημιουργίας. Μήπως το ένα καλλιεργείται από το άλλο;

ΑΠ. Ίσως να καλλιεργείται το ένα από το άλλο, καθώς μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία.

 

13006584_1106505519409885_1611725096535184561_nΕΡ. Παρόλο που η ανασφάλεια ακολουθεί την ηρωίδα σου, σε όλες τις περιπτώσεις αποφασίζει σύμφωνα με τις δικές της ανάγκες. Από πού προέρχεται η ανασφάλεια κι από πού αντλεί τη δύναμή της;

ΑΠ. Η ανασφάλεια της Ελεονόρας προέρχεται από την παιδική της ηλικία, όπως  εξηγώ σε κάποιο σημείο του βιβλίου.

Επειδή νιώθει μειονεκτικά που δεν έχει σπουδάσει, κάποια στιγμή που «ξεχειλίζει το ποτήρι», αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή της προς το καλύτερο. Μέσα από την πλοκή του βιβλίου παρακολουθούμε την εξέλιξή της, καθώς αυτό δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Όταν λοιπόν παίρνει τη μεγάλη απόφαση έχει ένα ασίγαστο πάθος για να πετύχει. Το πάθος αυτό λοιπόν της δίνει τη  δύναμη και το σθένος να προχωρήσει για να πραγματοποιήσει το όνειρό της.       

ΕΡ. «Η τύχη είναι το μοιραίο και απλά συμβαίνει; Ή ο καθένας έχει μέρος της ευθύνης για την τύχη του;» ρωτάς σε κάποιο άλλο σημείο του βιβλίου. Τελικά, τι καθορίζει τους ανθρώπους, η μοίρα, η τύχη ή οι προσωπικές επιλογές;

ΑΠ. Θεωρώ ότι και τα τρία αυτά δηλαδή, η μοίρα, η τύχη, και οι προσωπικές επιλογές καθορίζουν την πορεία των ανθρώπων.

Για μένα πολύ σημαντικό ρόλο όμως παίζουν οι επιλογές που κάνουμε. Κάποια στιγμή σε όλους έχει εμφανιστεί μια ευκαιρία στη ζωή μας. Όταν όμως συμβεί   αυτό είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τον τρόπο που θα τη διαχειριστούμε. Οι επιλογές λοιπόν ίσως να καθορίζουν τη ζωή μας.

Δηλαδή, άμα θα συναντήσουμε κάποιον στη ζωή μας, είναι θέμα τύχης. Από εκεί και πέρα όμως, εμείς θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Και έχουμε την ευθύνη για την απόφαση που θα πάρουμε.

ΕΡ. Στο βιβλίο σου θίγονται πολλά θέματα, ρατσισμός, φιλία, μετανάστευση, απιστία, χωρισμός, υιοθεσία κλπ.  Η Ελεονόρα ανταπεξήλθε σε όλα μετά από έναν θάνατο, μια απόλυση και μια αποκάλυψη. Τι την οδήγησε η αδυναμία της ή η δύναμή της;

ΑΠ. Η Ελεονόρα αν και είχε δημιουργικό χαρακτήρα, επειδή της συνέβησαν πολλές δύσκολες καταστάσεις στη ζωή της, πέρασε μια περίοδο κατά την οποία «έπιασε πάτο». Τελικά όμως με πολύ κόπο και θέληση ξαναβρήκε τον μαχητικό εαυτό της και κατάφερε να αντεπεξέλθει στις δοκιμασίες της ζωής.

_dsc2497-a ΕΡ. Τι θα ήθελες να πεις ως επίλογο της κουβέντας μας;

ΑΠ. Μαίρη Γκαζιάνη χαίρομαι που με τις εύστοχες και διεισδυτικές ερωτήσεις σου, μου έδωσες την ευκαιρία να εκφράσω κάποιες προσωπικές απόψεις που έχουν σχέση με την πλοκή του μυθιστορήματος αλλά και την προσωπικότητα των ηρώων του βιβλίου μου. Και γι’ αυτό σε ευχαριστώ πολύ.

 

*** Το βιβλίο «Θέλεις να πούμε αλήθειες;» της Λένας Τερκεσίδου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

 

Μαιρη-ΓκαζιανηΜαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015. 

Γράφει στίχους για τραγούδια, υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός ενώ μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία ασχολείται ερασιτεχνικά.

Από τον Σεπτέμβρη του 2016 συμμετέχει στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ που μεταδίδεται από την τηλεόραση Αιγαίο κάθε Σάββατο πρωί στις 11.

 

 

Related posts