Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
04 Αυγ 2021
Πολιτισμός

Λευκάδα… εκεί ο κάβος της Κυράς!


Γράφει η Δήμητρα Τράκα
Ένα κέντημα στολισμένο με νήματα πολιτισμού, ιστορίας, φυσικής ομορφιάς και όλα σε φόντο θαλασσί, στο χρώμα του Ιονίου πελάγους, είναι η Λευκάδα…
Το όνομά της, η Λευκάδα το πήρε απ’ το ακρωτήριο Λευκάτα ή αλλιώς Κάβος της Κυράς, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Το ακρωτήριο στην αρχαιότητα ονομαζόταν Λευκάς πέτρα ή Λευκάς άκρα. Ένας μύθος λέει ότι η ποιήτρια Σαπφώ, απ’ τη νήσο Λέσβο, πήδηξε απ’ το βράχο του ακρωτηρίου για να απαλλαγεί απ’ τον έρωτά της για τον Φάωνα. Κοντά σ’ εκείνη την περιοχή υπάρχει και ο ναός του θεού Απόλλωνα, στον οποίον είναι αφιερωμένος ο λευκός βράχος. Πιο παλιά το νησί ονομαζόταν Αγία Μαύρα παίρνοντας το όνομα αυτό απ’ τον ομώνυμο ναό που ήταν κτισμένος μέσα στο κάστρο της Αγίας Μαύρας, το οποίο βρίσκεται απέναντι απ’ την πόλη της Λευκάδας και το οποίο αποτελούσε πρότυπο οχυρωματικής τέχνης. Για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα η πόλη της Λευκάδας ήταν κτισμένη γύρω απ’ αυτό το κάστρο, αργότερα όμως οι Βενετοί τη μετέφεραν στη σημερινή της θέση.
Η Λευκάδα θεωρείται η πατρίδα των ποιητών και γενικότερα των καλλιτεχνών. Σπουδαίοι άνθρωποι που έχουν γράψει ιστορία με τα έργα τους, όχι μόνο στη Λευκάδα αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Πρόσωπα όπως ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης και ο Άγγελος Σικελιανός έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους.
Όπου και να γυρίσεις να κοιτάξεις, τα πολιτιστικά στοιχεία του νησιού σε κατακλύζουν. Αν πάλι θες να μάθεις για την ιστορία του τόπου, εκεί να δεις πληροφορίες. Αν είσαι δε και λάτρης της φύσης ή αγαπάς τον αθλητισμό, η Λευκάδα σίγουρα όχι μόνο δεν θα σε απογοητεύσει, αντιθέτως θα εκπλαγείς με τις αθλητικές δραστηριότητες που μπορείς να πάρεις μέρος. Για να μην μιλήσω για τις μοναδικές παραλίες. Η κάθε μία με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και διαδρομές αξέχαστες.
Να σας πω! Όταν επισκεφθείτε τη Λευκάδα μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ή ακόμη και να πάρετε μαζί σας κατά την επιστροφή, παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής όπως: λαδόπιτα, λαδοκούλουρα, είδη αλλαντοποϊας (σαλάμι αέρος και λουκάνικα), αβγοτάραχο, θυμαρίσιο μέλι, μάντολες και παστέλια, σουμάδα (αναψυκτικό φτιαγμένο από πικραμύγδαλο), φακές Εγκλουβής, ηδύποτα, όπως το περίφημο ροζολί και κρασί, ιδιαίτερα αν βρείτε από την σπάνια ποικιλία βέρτζαμο. Γιατί αυτές τις γεύσεις δεν θα τις βρείτε πουθενά αλλού στην Ελλάδα και επιπλέον, θα έχετε εκτός από όλες τις άλλες και γευστικές αναμνήσεις…
Εγώ δεν θα την παινέψω περισσότερο, θα σας δώσω μόνο μια λίστα με όλα τα ωραία που μπορείτε να επισκεφθείτε στο νησί. Κι έπειτα, αφήνω εσάς ξεναγούς στο ταξίδι σας για να χαράξετε τις διαδρομές σας και να κάνετε τις επιλογές σας προς πάσα κατεύθυνση…
Για προσέξτε με λοιπόν!!!
Ιερά μονή φανερωμένης. Στον ιερό βράχο της Κυράς, όπως αποκαλούν την Υπεραγία Θεοτόκο οι Λευκάδιοι, σε ένα λόφο, ως σκέπη και καταφυγή, πάνω και δυτικά από την πόλη του νησιού βρίσκεται, εδώ και αιώνες, σε μια μαγευτική τοποθεσία η ιστορική Ιερά Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης. Προστάτιδα του νησιού και κάθε χρόνο τον δεκαπενταύγουστο γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα!
Οι Καταρράκτες στο Νυδρί είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα στη Λευκάδα. Για να επισκεφτείτε τους Καταρράκτες στο Νυδρί πρέπει να ακολουθήσετε τις κίτρινες ταμπέλες, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από την πιο κεντρική και κοσμοπολίτικη Λευκάδα. Πριν ξεκινήσετε τον περίπατο, καλό είναι να εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα, τα οποία θα αγοράσετε στην καφετέρια στην αρχή του μονοπατιού που οδηγεί στους καταρράκτες. Σύντομα θα συναντήσετε μια στενή, ξύλινη σκάλα, η οποία θα σας οδηγήσει σε ένα τοπίο γεμάτο νερά και πλατάνια και μια φυσική πέτρινη πύλη. Οι μικροί καταρράκτες με τη δροσιά και τον χαλαρωτικό ήχο του νερού είναι ένα φανταστικό θέαμα. Μπορείτε να συνεχίσετε τον περίπατό σας και με μια δεύτερη σκάλα που σας περιμένει στο βάθος, η οποία οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερους καταρράκτες και μια λίμνη που προκαλεί για βουτιές. Στο Νυδρί οι Καταρράκτες είναι ένα μνημείο φυσικής ομορφιάς και ένα μοναδικό θέαμα.
Το Μουσείο Φωνογράφου στη Λευκάδα βρίσκεται στον κεντρικό πεζόδρομο της παλιάς πόλης του νησιού. Το Μουσείο Φωνογράφου είναι ένα από τα ιδιαίτερα αξιοθέατα στη Λευκάδα και περιλαμβάνει μια αξιόλογη συλλογή από γραμμόφωνα και μουσικά όργανα. Επίσης το Μουσείο Φωνογράφου φιλοξενεί λαογραφικά αντικείμενα όπως κάρτες, κοσμήματα, φωτογραφίες, κεντήματα, εργαλεία και νομίσματα.
Η Λιμνοθάλασσα στη Λευκάδα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα φυσικού πλούτου και φυσικής ομορφιάς στο νησί και στην Ελλάδα. Η Λιμνοθάλασσα έχει χαρακτηριστεί ως υδροβιότοπος με ιδιαίτερη οικολογική σημασία. Η Λιμνοθάλασσα βρίσκεται στην πόλη της Λευκάδας και αποτελεί σταθμό για πολλά σπάνια πτηνά, όπως είναι οι γλάροι, οι καλιμάνες, οι πάπιες, οι χήνες και οι κύκνοι ερωδιοί. Το τοπίο είναι μαγευτικό και αξίζει πραγματικά να το επισκεφθείτε στις διακοπές και στα ταξίδια σας στη Λευκάδα.
Το Κάστρο Αγίας Μαύρας είναι ένα επιβλητικό κάστρο που θα το συναντήσετε στην είσοδο της πόλης της Λευκάδας και ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από τον Φράγκο ηγεμόνα Ιωάννη Ορσίνι. Το Κάστρο δημιουργήθηκε κυρίως για αμυντικούς λόγους, καθώς από αυτό οι Λευκαδίτες προσπαθούσαν να αποκρούσουν τις πειρατικές επιδρομές και τους Τούρκους. Όταν το κυρίευσαν οι Τούρκοι το 1479, κτίστηκε μια μεγάλη τοξωτή γέφυρα που διέσχιζε τη λιμνοθάλασσα ως τη θέση Καλκάνη, εκεί δηλαδή που στηρίζονταν οι σωλήνες του τούρκικου υδραγωγείου. Από αυτό το έργο, σήμερα μπορείτε να θαυμάσετε μόνο ένα μέρος του εξαιτίας των καταστροφικών σεισμών. Επίσης, στον περίβολο του Κάστρου σώζεται και η εκκλησία της Αγίας Μαύρας.
Ο Ναός του Παντοκράτορα χτίστηκε το 1864 και άνηκε στην οικογένεια του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Μάλιστα στον ναό βρίσκεται και ο τάφος του γνωστού ποιητή. Στο εσωτερικό θα θαυμάσετε τοιχογραφίες διάσημων αγιογράφων αλλά και σπάνιες εικόνες.
Το Ακρωτήρι Λευκάτα θα το βρείτε μετά την παραλία Πόρτο Κατσίκι και ακολουθώντας ένα χωματόδρομο που οδηγεί εκεί. Το Ακρωτήρι απέχει 50 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας. Πρόκειται για ένα πολύ εντυπωσιακό και επιβλητικό τοπίο με αμφιθεατρική θέα στο απέραντο γαλάζιο στο Ιόνιο πέλαγος. Τα τεράστια λευκά βράχια λένε ότι ήταν ο λόγος που ονόμασαν το Ακρωτήρι Λευκάτα. Το τοπίο είναι ορεινό και άγριο και λέγεται ότι από αυτό το Ακρωτήρι βούτηξε η λυρική ποιήτρια Σαπφώ στη θάλασσα και αυτοκτόνησε όταν ο αγαπημένος της Φάωνας αρνήθηκε την αρνήθηκε.
Τα ερείπια στην Αρχαία πόλη Νήρικος στη Λευκάδα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά αξιοθέατα στο νησί. Η Αρχαία πόλη Νήρικος βρίσκεται δύο χιλιόμετρα έξω και ανατολικά από την πόλη στη Λευκάδα, στην περιοχή Καλλιγόνι. Εκεί βρισκόταν η αρχαία πόλη της Λευκάδας Νήρικος, η οποία εκτεινόταν στις περιοχές Τσεχλιμπούς, Καλλιγονίου, Καρυωτών και Λυγιάς του Δήμου Λευκάδας. Σε αυτόν το χώρο θα έρθετε σε επαφή με τα ερείπια του περιτειχισμένου οικισμού της Αρχαίας Λευκάδας, που χρονολογούνται από τα αρχαϊκά ως τα ρωμαϊκά χρόνια, με δύο νεκροταφεία της αρχαίας πόλης, με μεμονωμένα μνημεία και διάσπαρτα οικοδομικά λείψανα όπως τάφους, αγροικίες και λιμενικές εγκαταστάσεις. Η αρχαία πόλη εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1300, ενώ στη συνέχεια οι συνεχείς σεισμοί σχεδόν την αφάνισαν.

Η Λευκάδα αποτελεί έναν αξιοζήλευτο προορισμό και για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Σε διάφορα σημεία του νησιού υπάρχουν παραλίες που ενδείκνυνται για τέτοιες περιστάσεις. Για παράδειγμα, στην παραλία του Αη Γιάννη, με την τεράστια αμμουδιά της, μπορεί κανείς να έρθει σε πρώτη επαφή με το καινούριο για την Ελλάδα άθλημα kitesurfing και να μάθει τα μυστικά του. Μάλιστα κάθε χρόνο διοργανώνονται επίσημοι αγώνες με την συμμετοχή αθλητών απ’ όλο τον κόσμο. Στον κόλπο της Βασιλικής, στην παραλία Πόντι, είναι το στέκι των windsurfers. Εκατοντάδες αθλητές επισκέπτονται το συγκεκριμένο μέρος κάθε χρόνο για να επιδείξουν τις δυνατότητές τους στο άθλημα της ιστιοσανίδας, ενώ κι εκεί διοργανώνεται Φεστιβάλ Σερφ. Κι οι δύο προαναφερθείσες παραλίες συγκαταλέγονται στις τρεις καταλληλότερες της Ευρώπης και στις δέκα καλύτερες του κόσμου για τέτοιου είδους extreme sports. Άλλες αθλητικές δραστηριότητες που προσφέρει το νησί είναι οι καταδύσεις, το θαλάσσιο σκι, το παραπέντε, η ιστιοπλοϊα, η ποδηλασία αλλά και η ιππασία.
Κι έπειτα από όλα αυτά, που στην πραγματικότητα είναι λίγα και φτωχά ως λέξεις, μπροστά σε όσα θα δείτε εσείς από κοντά, όπως αντιλήφθηκα κι εγώ όταν τα αντίκρισα, θα κλείσω την βόλτα μου και θα σταθώ πάνω στη Γέφυρα των στεναγμών ή Γέφυρα των ερωτευμένων, όπως ονομάζεται η ξύλινη γέφυρα που είναι κτισμένη πάνω απ’ το κανάλι, που βρίσκεται μπροστά ακριβώς απ’ τον πεζόδρομο με τα καφέ-μπαρ, δίπλα απ’ το λιμένα της πόλης. Χτίστηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και με την αρχιτεκτονική της δίνει βενετσιάνικο αέρα στην πόλη.
Κάντε το εικόνα. Περπατάτε πάνω στη γέφυρα πιασμένοι χέρι-χέρι κι όπως η πλανεύτρα θάλασσα και το φεγγάρι μόνοι μάρτυρες σας παρακολουθούν, δώστε όρκους αγάπης στο ταίρι σας… και κανείς δεν θα σας ενοχλήσει…

Related posts